Szokták mondani, télen egyedül az nem fázik, aki mozog. Az oroszok és más északi népek nem ritkán táncra perdülnek a buszmegállókban, mi inkább biciklizzünk!

A városi kerékpáros közlekedés és a sport/szórakozás közt lehet jelentős különbség, de keskeny a határ. Mivel a sport kissé összetettebb vegyük át most csak a városi közlekedést:

Lényeges, hogy mekkora távot szeretnénk megtenni biciklivel, s az mennyi időt vesz igénybe. Rövidtávra, jellemzően 3-6 km távolságra a mindennapos utcai (természetesen téli változata) öltözet is megfelelő, kiegészítve a gyorsabb haladás miatt megnövekedett menetszél elleni védelemmel.

Legfontosabb alapszabály, kerékpáron öltözz rétegesen és védd a kényes érzékeny testrészeket: fej, arc, nyak, kezek, térd, boka.

teli-bringa-02-03.jpg

Hölgyeknél sokszor látni télen is a sapka teljes hiányát, megértem Őket nekem se áll jól minden, s a frizura is fontos. De heteket feküdni otthon megfázás vagy egyéb komolyabb betegségek miatt se kellemes.

Azt gondolom érdemes ilyenkor inkább poénosabbra venni a figurát s felvenni olyan téli sapit ami még mellé jó meleg is, pl. egy ilyen Kelly’s kötött sapka jó választás lehet. Mellé az úgynevezett csősálak és kerékpáros maszkok lehet jó választás, hogy a nyakad, arcod se fázzon.

A biciklis kesztyűt se jó lespórolni, ha még szeretnél később is fogni valamit (Párod/gyermeked/unokád kezét, vagy húzni a fékkart, ha piros a lámpa) Érdemes legalább szélálló, úgynevezett windstop anyagú változatot beszerezni. Erre nézelődj.

Kerékpáron ülve fontos még a lábunk, bokánk védelme is. Egy jó meleg zokni, ami megfelelő lélegzést is biztosít lábunknak. Itt nézz szét!

Lényeges még térdünk védelme is, utcai nadrág alá is felvehető aláöltözeteket erre találsz.

Túra boltok kínálatában fellelhetőek a nadrágra, jellemzően tépőzárral könnyen felvehető változatok. Van, akinek ezek kényelmesebbek, mellé érdemes meggondolni az úgynevezett aláöltözetet, nadrágot beszerezni. Erre nézelődj!

Praktikus, ha nem betétes változatot választasz ezekből, városi biciklizéshez amúgy sem kell a betét komfortnövelő kényelme. Viszont használhatod akár futáshoz, túrázáshoz aláöltözetnek is. (Készleten nem feltétlenül tartjuk, de mivel beszerezhetőek érdeklődj kollégáknál a lehetőségekről)

Bármennyire is jó a kerékpárunkon a sárvédőnk még így is előfordulhat, hogy vizes lesz a cipő. Emellett nem árt a menetszelet a bokánktól, lábszárunktól elterelni.

Erre megfelelő választás egy kamásli, amit utcai cipőre is felvehet az ember és víz- szélálló kivitele mellett a nadrágszárunk alá se engedi be a szelet. A Northwave és Vaude is gyárt már kedvező árú modelleket. A többit erre leled fel.

Ha mégis fáznál, mert elszámoltad magad, s túl lengén öltöztél, törekedj a folyamatos pedálozásra, hogy melegen tartsd magad. Válassz lassabb tempót, hogy ne kelljen a hideg levegőt kapkodni és sűrűbben ellenőriztesd kerékpárod műszaki állapotát. Esős időben hamarabb kopnak a fékbetétek is, nem egészséges a busz alá becsúszni, mert nincs már elég fékfelület. De ez már egy következő történet…

Kívánunk mindenkinek biztonságos, örömteli városi kerékpáros közlekedést!

 

Berguson csapata