Az elektromos rásegítés elvén működő e-kerékpárok között az egyik lényegi különbséget az elektromos vezérlés milyensége adja. Mivel a rásegítés nem jelenti, hogy a kerékpár pedálozás nélkül is halad, precíz műszerek hivatottak kiszámítani azt, hogy a kerékpár milyen mértékben segítse tulajdonosát tekerés közben.

Hogy közelebb kerüljünk az e-bike-ok vezérlésének működéséhez, illetve hogy segíthessünk a elektormos kerékpáron gondolkodóknak, összefoglaljuk, amit a témáról tudni érdemes. A mi kínálatunkban Bosch, Shimano, Yamaha és Bionix vezérléssel szerelt e-bike-okat találtok, ezeket ismertetjük most.

Bosch Active Line

bosch-active-line-3.jpgA Bosch Active Line szériájával szerelt e-kerékpár tökéletes választás mindazoknak, akik városban, de hosszabb túrákra is szeretnék használni a kerékpárjukat.

Tökéletesen mért, kiegyensúlyozott rásegítés jellemzi az Active Line rendszert. A motor legfeljebb 25 km/h-s sebességig kapcsol be – ez városi használatban és általános körülmények között teljesen elegendő.

A Bosch Active Line már elérhető az all-in-one fedélzeti számítógéppel, a Nyonnal, amely akár a régebbi Bosch-rendszerrel szerelt Intuvia-kijelzős kerékpárjára is felszerelhető.

A nyomatékszenzoros rendszer három érzékelővel dolgozik, amelyek másodpercenként ezer mérést végeznek – így biztosítva egyedülálló élményt. A pedálozás erejének, ütemének és sebességének mérése által a vezérlés összehangolja a kerékpáros és a kerékpár által kifejtett erőt, ami által a legoptimálisabb kényelmet biztosítja.

A rendszer összhangban van a kerékpár váltójának áttételezésével. Váltáskor elveszi a nyomatékot – csökkentve ezzel a kopást –, magát a váltást pedig szinte észre sem vesszük.

Az Active Line rendszer rendkívül megbízható. Megalkotása során a mérnökök minimális zaj- és rezgésszint elérésére törekedtek – ez is azon tulajdonságok egyike, amelyek korszerűvé teszik ezt a vezérlési módot. Nagyon pontos motorvezérlést biztosít, mivel képes a szenzorjelek gyors feldolgozására. Továbbfejlesztett lánc irányítása megakadályozza a lánc leesését, ezenkívül a meghajtóegység rendkívül erős, por- és vízálló, így igen jól bírja a környezeti behatásokat.

 

bosch-p-line-1.png

Bosch Performance Line

A Bosch egy másik vezérlőrendszere már komolyabb kihívásokra lett felkészítve. A Performance Line a komolyabb emelkedőkkel is megbirkózik, így tökéletes választás a természetjáró kerékpárosoknak. A rendszer két variációban érhető el, a Criuse Performance Line vezérlés 25 km/h-s, a Speed Performance Line 45 km/h-s sebességig biztosítja szolgálatait.

A vezérlés szintén három szenzor adatait elemzi másodpercenként ezernél is többször, mérik a nyomatékot, a sebességet és a gyorsulás mértékét. Jó hír, hogy a Performance Line továbbfejlesztett verzióira történő frissítés a régebbi modellekre is megoldható. kompatibilis Nyon, Intuvia és Purion fedélzeti komputerekkel is.

 

Bosch Performance Line CX

A Bosch Performance Line CX motorja terepre termett, köszönhetően az optimalizált hajtásnak és az innovatív technológiai megoldásoknak. Felfelé haladni olyan vele, mintha lejtőn haladnánk lefelé, tehát ezzel az e-bike rendszerrel hegyvidéknek is neki lehet vágni.

A rendszer akár nagy sebesség mellett is tartós és erős, folyamatosan maximális nyomaték leadására képes (75 Nm). A dinamikus teljesítményszabályozásnak köszönhetően mindig a megfelelő rásegítési mérték áll rendelkezésünkre, amely 50% és 300% között mozog.

csm-bosch-ebike-performance-activeline-nyon-fitness-my2017-p1-en-b3d9c0119d.jpg

Mivel extrém terepre tervezték, a motor burkolata masszív, strapabíró, víz-, por-, ütésálló, megvédi a vezérlőegységet minden körülmények között. A rendszer láncvonal-ellenőrzést végez, és követi a sebességváltó használatát, és váltáskor a nyomaték elvételével kíméli a láncot és kazettatestet.

Intelligens fedélzeti számítógépe a Nyon, amellyel az Active Line és Performnace Line sorozatnál is találkozunk.

A Nyon a világ első fedélzeti számítógépe, amely egyesíti az összes kerékpáros funkciót egyetlen készülékben. Folyamatosan ellenőrizhetőek a jelenlegi általános rendszerinformációk, a sebesség, a pedálfordulatszám vagy a pulzustartományt, GPS is található benne, és személyre szabott fitneszedzésekben is kiváló funkciókkal bír. Rendkívül csendes, gyorsan tölthető, és egy nadrágzsebben is elfér.