shimano-steps-2.png

A Shimano STEPS (Shimano Total Electric Power System) lelke egy könnyű, kompakt és csendes meghajtóegység, amely akkumulátor nélkül az egyik legkönnyebb a piacon – tömege 3,2 kg. Motorja a Walk Assist funkció miatt akkor is a segítségünkre van, ha csak toljuk a kerékpárt.

A rendszer működéséhez szükséges energiát a 418 Wh (36 V, 11,6 Ah) kapacitású, hosszú élettartamú lítium-ion akkumulátor adja. Ez elérhető hátsó csomagtartóra (2550 g) vagy alsó vázcsőre rögzíthető (2660 g) változatban. Az akkumulátort közvetlenül a kerékpárban is tölthetjük, és a mérések teljesítményében 1000 töltési ciklus után sem érzékelhető jelentős veszteség.

A Start Mode az elektromos agyváltóval szerelt e-bike-ok esetén használható. Ennél a rendszer automatikusan alacsonyabb sebességfokozatba teszi a váltót megálláskor, így azonnal újra lehet indulni a bringával.

A rendszer nyomatékszenzoros, azaz érzékeli a pedálba vitt tekerési energiánkat, amelyet a kiválasztott rásegítési üzemmód növel tovább. A rendszer kommunikál az aggyal és a hajtással is. Váltáskor az elektronika elveszi a nyomatékot, így sikerül kiküszöbölni a rángatós érzést.

shimano-steps-3.pngA STEPS-et használó kerékpárokon három üzemmód közül választhatunk. Gazdaságos eco módban 130 km a STEPS hatótávolsága, normal fokozatban ez 100 km-re csökken, míg a legnagyobb teljesítmény leadásakor high üzemmódban 80 km-en át élvezhetjük az erőt – ez városi használat során akár egész Budapest megkerülését lehetővé teszi.

A STEPS 25 km/h sebességig segít rá a pedálozásra. A rendszer időjárás-független és teljesen vízálló. Névleges teljesítménye 250 W, azonban rövid ideig képes leadni akár 500 W-nyi teljesítményt is, ami igen hasznos lehet pl. egy emelkedőkön való elinduláskor.

A rendszerre egyszerű vezérlés jellemző ergonomikus kialakításának és a kormányon kézre eső elhelyezésének köszönhetően. Kijelzője egy normál kerékpáros komputer, amely az állandó háttérvilágításnak és kontrasztos megjelenítésnek köszönhetően nagyon jól olvasható. Itt láthatjuk az aktuális sebességadatokat, a választott rásegítési üzemmódot, akkumulátor aktuális állapotát, valamint a rásegítéssel megtehető kilométerek számát.