Csatos-tépőzáras MTB cipő

A csatos-tépőzáras kerékpáros cipők a professzionális kerékpáros lábbelik versenyzésre alkalmas kategóriájának modelljei. Többféle anyagú talpuk merev és SPD-kompatibilis. Ezen cipők esetében nagyjából fölösleges a több szempontú kényelem kérdésével foglalkozni, mert a célszerűség elve dominál. Persze ez nem azt jelenti, hogy a csatos-tépőzáras cipőben nem kényelmes a tekerés, hanem azt, hogy csak az kényelmes benne. A versenycipőt kizárólag kerékpáros sportoláshoz tudjuk használni.

Az SPD elnevezés a Shimano Pedaling Dynamics rendszer rövidítése alapján vált közismertté. Ez egyfajta dokkolós pedálkötés, amikor a kerékpáros cipő egy stopli segítségével összekapcsolható az erre alkalmas pedállal. Ezáltal sokkal jobb hajtáshatékonyságot érhet el a kerékpáros, hiszen a pedált felfelé is képes húzni tekerés közben. Ezenkívül a pedálkötés elősegíti a láb optimális irányú mozgását, ezzel a térdet is védve.
Egyes csatos-tépőzáras modellek orrába úgynevezett kapaszkodótüskéket is be lehet csavarni, amelyek segítségével a sáros terepen is könnyen lehet fölfelé futni a bringával.

A csatos-tépőzáras kerékpáros versenycipők nem a remek szellőzésükről híresek, de teljesítményükben lekörözik a hobbicipőket. A cipő felsőrésze műbőrből vagy műbőr és textil kombinációjából készül. Kialakítása optimálisan oszlatja szét a nyomást a lábfejeken. A talp védelme mellett a sarok és a bokák megóvása is fontos tényező a cipő tervezésekor.