Tépőzáras MTB cipő

A két vagy három tépőzárral rendelkező biciklis cipők a hobbikategória komolyabb modelljeit, illetve a versenykategória belépőit képviselik, hiszen ezek a cipők már teljesítményorientált típusnak számítanak.

Talpuk merev és többféle anyag rétegéből áll össze. Előnyös tulajdonsága a kerékpáros cipőknek, hogy általában feles méretekben is kaphatók, így biztosan meg lehet találni közöttük a legmegfelelőbb méretet.

SPD-kompatibilis kialakítása révén a tépőzáras kerékpáros cipőt össze lehet kapcsolni az erre a célra alkalmas pedállal. Ezáltal a kerékpáros sokkal jobb hajtáshatékonyságot érhet el, mivel a pedált felfelé is lehet húzni tekerés közben. Ezenkívül a pedálkötés elősegíti a láb optimális irányú mozgását, és védi a térdet is.

Az összekapcsolást a pedálhoz tartozó stopli biztosítja, amelyet a cipő talpán lévő mélyesztésbe kell csavarozni.

A cipő műbőrből vagy műbőr és textil kombinációjából készülő felsőrészét úgy alakítják ki, hogy optimálisan eloszlassa a nyomást a lábfejeken. A talp védelme mellett a sarok és a bokák megóvása is fontos tényező a cipő tervezésekor.

Ezeket a tépőzáras biciklis cipőket már kifejezetten sportoláshoz készítik, kevésbé lehet gyalogolni bennük. Ha a hatékonyság az elsődleges cél a kerékpáros hobbicipő kiválasztásakor, ezt a kényelmi kompromisszumot vállalni kell.