Vásárlási feltételek

Általános szerződési feltételek
Adatkezelési tájékoztató
Vásárlási tudnivalók
Általános szerződési feltételek
Üzletszabályzat - Vásárlói tájékoztató

Üzletszabályzat - Vásárlói tájékoztató - ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

Kérjük, rendelésének véglegesítése előtt feltétlenül olvassa el, esetleges kérdésével forduljon bizalommal az oldal üzemeltetőjéhez.

Az alábbiakban leírt szerződési feltételek a Berguson Korlátolt Felelősségű Társaság (Berguson Kft.), mint elektronikus kereskedelmi szolgáltatást nyújtó (a továbbiakban: szolgáltató) által üzemeltetett https://berguson.hu internetes áruházban történő vásárlás jogi feltételeit tartalmazza. Ön, a megrendelésének jóváhagyásával az alábbi szerződést elfogadja, amely a 45/2014. (II. 26.) Kormányrendelet és a vonatkozó jogszabályok előírásainak figyelembe vételével készült.

 

Céginformációk:

Cégnév:

Berguson Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Székhely:

1035 Budapest, Vihar u. 12

Adószám:

13377946-2-41

Cégjegyzék szám:

01-09-732177 (Fővárosi Cégbíróság)

A Budapesti Kereskedelmi Iparkamara tagja.

 

Felügyeleti szervek:    

Budapest III. ker. Polgármesteri Hivatal Jegyzője

1033 Budapest, Fő tér 3.

Tel: +36 1 388 77 60

Budapest Főváros Kományhivatala, Fogyasztóvédelmi Főosztály 

1051 Budapeswt Sas u 19. 

Telefon: + 36 (1) 450-2598

Hivatali kapu KRID: 659510135
fogyved_kmf_budapest@bfkh.gov.hu

 

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület

1016 Budapest, Krisztina krt. 99. III. em. 310.

Tel: +36 1 488 21 31

 

Online Dispute Resolution 

 

Elérhetőség, árurendelés, érdeklődés, tanácsadás:

rendeles@ berguson.hu

Tájékozódás, megrendelés:

00-24 óráig

 

Ajánlatadás, szerződéskötés és teljesítés általános ismérvei

Az oldalainkon szereplő termékeknél feltüntetett árak ajánlati árak, amelyek tartalmazzák az általános forgalmi adót. Megrendelés esetén ezeken az árakon történik a visszaigazolás. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk.

A megvásárolni tervezett árucikkeket  a Kosár gombbal a kosárba kell helyezni. Ha az összes kiválasztott termék a kosárba került, az oldal jobb felső sarkában, a kosár ikonra kattintva lehet továbblépni a várálás menetében, olyan módon, hogy a menüben a Pénztár vagy a Megrendelés opciókat kell kiválasztani.

A megrendelés opciót választva az oldalon az átvételi és fizetési módokat lehet megadni, és az esetleges kuponkedvezmény megadására is itt lesz lehetőség.

A Megrendelés folyamatában bal alul taláható vissza gombbal mindig visszaléphetünk az előző oldalra, ha valamely paramétert szeretnénk megváltoztatni. Az adatmódosítás, amit a fejlécben található személy ikonra kattintva bármelyik aloldalról elérni, alkalmas a személyes és szállítási adatok módosítására.

Az adatok ellenőrzése menüben az összes adatot újra látjuk. Itt célszerű ellenőrizni minden adatot, amit megadunk. A megrendelésünk összes paramétere is itt látható, bármelyik módosítható is az adatcsoport fejléce melletti szerkesztés ikonra kattintva. Ennek az oldalnak a jobb oldalán tehető megjegyzés a boltnak és a szállítónak is. Az adatok utólagos módosítására is van lehetőség, a fejlécben a kis emberkére kattintva.

A jelen ASZF és az ADATKEZELÉSI Tájékoztató elfogadásával a Megrendelem gombra kattintva küldhető el a megrendelés.

 

A szerződéskötés nyelve magyar. 

 

Oldalunkon előzetesen regisztrált és nem regisztrált felhasználók - cselekvőképes természetes, ill. jogi személyek- adhatják le rendeléseiket. A Megrendelő és a Szolgáltató között, mint távollévők között kötött szerződés, a jelen dokumentumban leírt feltételek szerint akkor jön létre, amikor a leadott és megerősített rendelést e-mailben kollégáink visszaigazolják a Megrendelőnek. A Szolgáltató kötelezettséget vállal a megrendelés tárgyában a tőle elvárható legkörültekintőbb magatartás tanúsítására, a Megrendelő kötelezettséget vállal arra, hogy a megrendelt árut átveszi, és a vételárat az átvételkor kiegyenlíti.

A beérkező megrendeléseket iktatjuk, azokat kizárólag a kollégáink által e-mailben történő visszaigazolást követően tekintjük kölcsönösen elfogadott írásbeli szerződésnek; ezen szerződések (megrendelés + visszaigazolás) utólagosan visszakereshetők. 

A szerződés oly módon jön létre, hogy a Megrendelő a webáruházban kiválasztott tételeket elektronikusan megrendeli. A megrendelési folyamat során a Megrendelő megismeri a termékeket, annak paramétereit, tulajdonságait és jellegzetességeit, az árakat és fizetési feltételeket és az áru átvételének módját. A megrendelés érvényesítésekor a Megrendelő elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket (ÁSZF, jelen dokumentum.)

A Berguson Kerékpárüzlet webáruháza egy virtuális katalógus, nem az üzlet készletlistáját tükrözi, ezért a rendelés megerősítésétől számított 48 órán belül e-mailben jelezzük a Megrendelő felé, hogy a rendelését mely időpontban tudjuk teljesíteni, vagy ha valamely oknál fogva a rendelést nem tudjuk teljesíteni, erről is e-mailben értesítjük a Megrendelőt. Ebben az esetben a rendelésben szereplő kerékpár helyett több hasonló típust ajánlunk a Vevőnek, melyek közül tetszés szerint kiválasztható a megfelelő kerékpár, vagy törölhető a rendelés. A csomagokat a hozzánk megérkezését és összeszerelést követően, de maximum a megrendelést követő 30-ik napon adjuk fel, kivéve, ha a szállítónk nem érkezetette meg időben hozzánk, amiről külön téjékoztatást küldünk. A csomag feladásának tényéről minden esetben e-mailben tájékoztatjuk Megrendelőinket.

Amennyiben személyesen veszi át a kerékpárt, az átvétel pontos dátumáról is minden esetben e-mailben tájékoztatjuk Megrendelőinket. Ezen időpont előtt nem vehető át a kerékpár!

 

Felelősség elhárítása:

Áraink, üzletszabályzatunk változtatásának jogát fenntartjuk. Azok a honlapon való megjelenéstől számítva azonnal érvénybe lépnek.

A vásárló által megadott hibás adatokból eredő teljesítési problémákért az üzlet nem vállal felelősséget.

Az áruházban található szöveg és képanyag a vásárlók minél pontosabb tájékoztatását szolgálja. Igyekszünk azt maximális tudásunk szerint kezelni, de az esetleges hibákért, eltérésekért felelősséget nem vállalunk.

A berguson.hu webáruház nem vállal felelősséget semmilyen az internetes hálózatban, levelezőrendszerben, bármilyen adatforgalomban felmerülő technikai vagy szoftverhibáért, és azok következményeiért.

A hazai forgalmazók készletlistái, katalógusai alapján előforduló pontatlanságokért

 

Teljesítés és elállás

A vásárló jogosult az áru átvételétől számított 14 napon belül a szerződéstől indokolás nélkül elállni. A fogyasztó az elállási jogát a szerződés megkötésének napja és a termék átvétele közötti időszakban is gyakorolhatja. Erről a szándékról lehetőség szerint e-mailben vagy telefonon is jelzést kérünk, az elállási szándékát tartalmazó egyértelmű nyilatkozatát köteles eljuttatni az alábbi címre: 1035 Budapest, Vihar u. 12.

 

Ebben az esetben az áru és az elküldött számla visszajuttatásáról a vásárlónak kell gondoskodnia az elállás közlésétől számított 14 napon belül és a visszajuttatás minden költsége a vevőt terheli. A vételárat csak sértetlen állapotú áru esetében tudjuk visszatéríteni.

Ha Ön eláll ettől a szerződéstől, haladéktalanul, de legkésőbb az Ön elállási nyilatkozatának és a visszaküldött terméknek a kézhezvételétől számított 14 napon belül visszatérítjük az Ön által teljesített valamennyi ellenszolgáltatást, ideértve a fuvarozási költséget is (kivéve azokat a többletköltségeket, amelyek amiatt merültek fel, hogy Ön az általunk felkínált, legolcsóbb szokásos fuvarozási módtól eltérő fuvarozási módot választott, illetve kivéve a termék jellegének, tulajdonságainak és működésének megállapításához szükséges használatot meghaladó használatból eredő értékcsökkenés értékét.) A visszatérítés során az eredeti ügylet során alkalmazott fizetési móddal egyező fizetési módot alkalmazunk. 

 

  1. sz. melléklet

 

Elállási nyilatkozat minta

(csak a szerződéstől való elállási szándék esetén töltse ki és juttassa vissza)

Címzett: Berguson Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Székhely:

1035 Budapest, Vihar u. 12

 

Alulírott/ak kijelentem/kijelentjük, hogy gyakorlom/gyakoroljuk elállási jogomat/jogunkat az alábbi termék/ek adásvételére irányuló szerződés tekintetében:

Szerződéskötés időpontja /átvétel időpontja: 

A fogyasztó(k) neve:

A fogyasztó(k) címe:

A fogyasztó(k) aláírása: (kizárólag papíron tett nyilatkozat esetén)

Kelt

 

Fizetési mód és díjszabás

A fizetés általánosságban az áru átvételével egyidőben a szállító cég képviselőjének készpénzzel történik. Ettől eltérni (pl.: előre utalás, stb.) külön írásbeli megállapodás alapján lehetséges.

Szállítási költség nincs! Díjmentesen szállíttatjuk a megrendelt kerékpárokat Magyarország egész területén.

A kerékpárokat a szállításra alkalmas dobozban, szakszerűen üzembe helyezve (használatra készen) szállíttatjuk házhoz, csak az első kereket, a kormányt és a pedálokat szereljük ki, mivel a Fáma kizárólag így tudja szállítani a csomagot. Minden általunk értékesített kerékpárhoz kitöltött, lepecsételt garanciafüzetet csatolunk.

A legfontosabb tudnivalók a berguson.hu webáruházban vásárolt kerékpárokról

A kerékpárok 1 hónapos garanciális szervizelését 1 hónap, vagy 50-100 km megtétele után (maximum 2 hónap) a budapesti Berguson Kerékpár üzlet díjmentesen elvégzi, telefonos időpont egyeztetés után (Tel.: +36 1 368 42 51). Ha nincsen lehetőség a szolgáltatást igénybe venni, abban az esetben is javasoljuk az említett használat után, a kerékpár szakszervizben történő átnézetést.

Ha működésbeli, vagy minőségi kifogás lép fel a kerékpárral szemben, ezt e-mailben az rendeles@berguson.hu címen, vagy telefonon a +36 1 368 4251 számon, hétköznap 14-18h-ig jelezheti felénk.

 

Jótállás, szavatosság

Általánosságban minden általunk értékesített kerékpárra 12 hónap időtartamú jótállást adunk, a 49/2003 (7 hó 30.) szavatosságra vonatkozó GKM rendelet, illetve a 151/2003 (9 hó 22.) kötelező jótállásról szóló kormányrendelet és a 1997 évi CLV fogyasztóvédelemről szóló törvény szerint. A garanciajeggyel rendelkező termékek esetében az abban foglaltak érvényesek, melyek megfelelnek a hatályos jogszabályoknak.

A berguson.hu webáruházban vásárolt kerékpárok garanciális ügyeinek kivizsgálása, javítása, megoldása kizárólag a webáruházat működtető budapesti Berguson Kerékpár Üzletben történik előzetes egyeztetés után!

A kerékpár a tartós fogyasztási cikkek körébe tartozik. A legfontosabb tudnivalók a tartós fogyasztási cikkek garanciális kérdéskörével kapcsolatban:

A jótállás időtartama 1 év. Ha a gyártó a fogyasztási cikkre ennél kedvezőbb jótállási feltételeket vállal, akkor azok az érvényesek!

A jótállás a kerékpár a berguson.hu webáruház  által történő feladásának napjával kezdődik és az aznapi dátummal kiállított számlával és jótállási jeggyel bizonyítható!

Ha a fogyasztó a fogyasztási cikk meghibásodása miatt a vásárlástól számított három munkanapon belül érvényesít csereigényt, a Kerékpárház köteles a fogyasztási cikket kicserélni, feltéve, hogy a meghibásodás a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Vállaljuk, hogy a garanciális ügyintézésre visszaküldendő kerékpárokért/alkatrészekért előzetes egyeztetés után futárt küldünk, aki a csomagot részünkre eljuttatja. Ennek feltétele, hogy a termék a Fáma üzletszabályzatában meghatározott módon be legyen csomagolva. A szállítás díja a fogyasztót terheli! A termék, fogyasztóhoz történő visszajuttatásának költségét webáruházunk átvállalja.

Ön - választása szerint-az alábbi kellékszavatossági igényekkel élhet:

Kérhet kijavítást vagy kicserélést, kivéve, ha az ezek közül az Ön által választott igény teljesítése lehetetlen vagy a vállalkozás számára más igénye teljesítéséhez képest aránytalan többletköltséggel járna. Ha a kijavítást vagy a kicserélést nem kérte, illetve nem kérhette, úgy igényelheti az ellenszolgáltatás arányos leszállítását vagy a hibát a vállalkozás költségére Ön is kijavíthatja, illetve mással kijavíttathatja vagy - végső esetben - a szerződéstől is elállhat.

Választott kellékszavatossági jogáról egy másikra is áttérhet, az áttérés költségét azonban Ön viseli, kivéve, ha az indokolt volt, vagy arra a vállalkozás adott okot

Ön köteles a hibát annak felfedezése után haladéktalanul, de nem később, mint a hiba felfedezésétől számított kettő hónapon belül közölni. Ugyanakkor felhívom a figyelmét, hogy a szerződés teljesítésétől számított két éves elévülési határidőn túl kellékszavatossági jogait már nem érvényesítheti.

Termékszavatossági igényét kizárólag az ingó dolog gyártójával vagy forgalmazójával szemben gyakorolhatja.

 

Garanciát kizáró okok:

-A kerékpárok otthoni, szakszerűtlen szerelési hibájából adódó meghibásodások, károk.

-A külső gumi kopására, külső behatásból eredő hiba.

-A belső gumik sérülése.

-A kerekekben keletkező deformációk (nyolcas, stb.).

-A hátsó váltó felcsavarodása.

-A bowdenek nyúlásából adódó váltó és fék elállítódása.

-Előírt vagy elvárható karbantartás elmulasztása.

-Természetes elhasználódás következtéből adódó kopások.

-Nem rendeltetésszerű használat.

 

Adatvédelem

A vásárlók személyes adatainak felhasználása az Adatvédelmi törvény hatályos szabályozásának értelmében történik. Minden résztvevőnek joga van elérni, helyesbíteni vagy törölni bármely, akár az összes általa megadott információt, kivételt képeznek azok a számla adatok (a számlák tőpéldányai), melyeknek megőrzésére a Számviteli Törvény kötelez.

Az eladó a vásárlók adatait a szerződés teljesítése, és a szerződés feltételeinek későbbi bizonyítása érdekében tárolja, illetve alvállalkozóinak átadja (pl.: a szállítást végző cégek). Az alvállalkozók az eladó által átadott személyes adatokat semmilyen módon nem jogosultak megőrizni, felhasználni, illetve további személyeknek átadni.

 

Vásárlói érdekvédelem

Amennyiben műszaki, vagy egyéb jellegű kifogását, vagy panaszát üzletünkben nem tudta érvényesíteni, és úgy érzi, hogy sérelem érte, jogorvoslatért a honlap elején feltüntetett felügyeleti szervekhez, így a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testülethez fordulhat.

 

Jó kerékpározást kívánunk! 

Berguson Kerékpárüzlet és Szerviz 

Adatkezelési tájékoztató
Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

1      Az adatkezelési tájékoztató célja

 

Kérjük figyelmesen olvassa el a Tájékoztatót, annak érdekében, hogy megértse, hogy hogyan kezeljük a személyes adatait és megismerje az adatkezeléssel kapcsolatos jogait.

 

A Berguson Kft. adatkezelőként tiszteletben tartja mindazon személyek magánszféráját, akik számára személyes adatot adnak át és elkötelezett ezek védelmében. Az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelet (679/2016 sz. rendelet, a továbbiakban: GDPR) 13. cikke alapján az az alábbi tájékoztatást adja:

 

A Berguson Kft. (1035 Budapest, Vihar. u. 12., a továbbiakban szolgáltató, adatkezelő) mint adatkezelő, magára nézve kötelezőnek ismeri el jelen jogi közlemény tartalmát. Kötelezettséget vállal arra, hogy tevékenységével kapcsolatos minden adatkezelés megfelel a jelen szabályzatban és a hatályos nemzeti jogszabályokban, valamint az Európai Unió jogi aktusaiban meghatározott elvárásoknak.

A Berguson Kft. adatkezeléseivel kapcsolatosan felmerülő adatvédelmi irányelvek folyamatosan elérhetők a https://www.berguson.hu/adatvedelem címen és a Társaság székhelyén.

A Berguson Kft. fenntartja magának a jogot jelen tájékoztató bármikor történő megváltoztatására. Természetesen az esetleges változásokról kellő időben értesíti közönségét.

Amennyiben kérdése lenne jelen közleményünkhöz kapcsolódóan, kérjük, írja meg nekünk, és kollégánk megválaszolja kérdését.

A Berguson Kft. elkötelezett ügyfelei és partnerei személyes adatainak védelmében, kiemelten fontosnak tartja ügyfelei információs önrendelkezési jogának tiszteletben tartását. A Berguson Kft. a személyes adatokat bizalmasan kezeli, és megtesz minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja.

A Berguson Kft. az alábbiakban ismerteti adatkezelési gyakorlatát.

 

2      Az adatkezelő adatai

 

Amennyiben megkeresné Társaságunkat, a  +36 1 368 4251 és info@berguson.hu elérhetőségeken léphet kapcsolatba az adatkezelővel.

A Berguson Kft. minden hozzá beérkezett e-mailt az személyes adatokkal együtt az adatközléstől számított legfeljebb 1 év elteltével töröl.

 

Név: Berguson Kft.

Székhely: 1035 Budapest, Vihar. u. 12

Cégjegyzékszám: 01-09-732177

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 13377946-2-41

Telefonszám: +36 1 368 4251

E-mail: info@berguson.hu

Képviselő: Nagy András ügyvezető

 

2.1         Adatvédelmi tisztviselő

 

Név: Nagy András

Telefonszám: +36 1 368 4251

 

3 A kezelt személyes adatok köre

 

3.1 Regisztráció során megadandó személyes adatok

-          Név, telefonszám, e-mail cím, lakcím

 

Az érintett köteles legalább az alábbi személyes adatokat megadni:

-    név

-    telefonszám

Ellenkező esetben a kapcsolatfelvétel és ezzel együtt bárminemű szolgáltatás nyújtása, konzultáció, ajánlattétel lehetetlen, így szolgáltatásainkat ezesetben nem tudja igénybe venni.

 

Webshopban történő vásárlás esetén megadandó személyes adatok

-    Név, telefonszám, e-mail cím, lakcím, postázási cím

 

Az érintett köteles legalább az alábbi személyes adatokat megadni:

-    név

-    postázási cím

-    telefonszám

Ezen adatok ismerete nélkül nem áll módunkban a kiválasztott terméket kiszállítani.

 

Kerékpár kölcsönzése esetén megadandó személyes adatok

Az érintett köteles az alábbi személyes adatokat megadni:

-    Név

-    telefonszám

-    e-mail cím

-    lakcím

-     személyi igazolvány szám és az azon szereplő adatok fénymásolás útján/ igény esetén ez helyettesíthető útlevéllel, jogosítvánnyal, diákigazolvánnyal, forgalmi engedéllyel/

Ezen adatok ismerete nélkül nem veheti igénybe a kölcsönző szolgáltatásait vagyonvédelmi okok miatt.

 

3.2 Technikai adatok

 

A Berguson Kft. a személyes adatok kezeléséhez a szolgáltatás nyújtása során alkalmazott informatikai eszközöket úgy választja meg és üzemelteti, hogy a kezelt adat:

-    az arra feljogosítottak számára hozzáférhető (rendelkezésre állás);

-    hitelessége és hitelesítése biztosított (adatkezelés hitelessége);

-    változatlansága igazolható (adatintegritás);

-    a jogosulatlan hozzáférés ellen védett (adat bizalmassága) legyen.

A Berguson Kft. az adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés ellen.

A Berguson Kft. olyan műszaki, szervezési és szervezeti intézkedésekkel gondoskodik az adatkezelés biztonságának védelméről, amely az adatkezeléssel kapcsolatban jelentkező kockázatoknak megfelelő védelmi szintet nyújt.

A Berguson Kft. az adatkezelés során megőrzi

-a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;

-a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;

-a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

 

3.3 Cookie-k (Sütik)

 

3.3.1 A sütik feladata

-információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről;

-megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek pl. online tranzakciók igénybevételekor, így nem kell újra begépelni őket;

-megkönnyítik a weboldal használatát;

-minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

A testre szabott kiszolgálás érdekében a felhasználó számítógépén kis adatcsomagot, ún. sütit (cookie) helyez el és a későbbi látogatás során olvas vissza. Ha a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

 

3.3.2 Feltétlenül szükséges, munkamenet (session) cookie-k

Ezen sütik célja, hogy a látogatók maradéktalanul és zökkenőmentesen böngészhessék a https://www.berguson.hu/ weboldalát, használhassák annak funkcióit, és az ott elérhető szolgáltatásokat. Az ilyen típusú sütik érvényességi ideje a munkamenet (böngészés) befejezéséig tart, a böngésző bezárásával a sütik e fajtája automatikusan törlődik a számítógépről, illetve a böngészésre használt más eszközről.

 

3.3.3 Harmadik fél által elhelyezett cookie-k (analitika)

A https://www.berguson.hu/ weboldalán alkalmazza a Google Analytics mint harmadik fél sütijeit is. A Google Analytics statisztikai célú szolgáltatás használatával a https://www.berguson.hu/információkat gyűjt azzal kapcsolatban, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalakat. Az adatot a honlap fejlesztésének és a felhasználói élmény javításának céljával használja fel. Ezen sütik szintén lejáratukig a látogató számítógépén vagy böngészésre használt más eszközén, annak böngészőjében maradnak, illetve amíg a látogató nem törli őket.

 

3.4 Hírlevélhez kapcsolódó adatok

 

 

 

A hírlevélre való feliratkozáshoz a név és e-mail cím megadása kötelező, ami elengedhetetlen az üzenetek kézbesítéséhez. Az adatokat mindaddig kezeljük, ameddig azok törlését az érintett nem kéri. A leiratkozás lehetőségét minden hírlevélben egy közvetlen link biztosítja.

 

 

4 A kezelt adatok tervezett felhasználása és megőrzési ideje

 

Adatkezelés neve

Felhasználása

Jogalap

Megőrzési idő

Számviteli bizonylat kiállítása

számla kiállítása szolgáltatás nyújtásához kapcsolódóan

GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pont

8 év

Kapcsolattartási adatok

Időpont egyeztetés, lemondások

GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont

1 év

Panaszkezelés

fogyasztói panaszok kezelése

GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pont

 

5 év

Szerződéskötés

kölcsönzés

GDPR 6. cikk (1) bekezdés b) pont

 

1 év

Fogyasztói adatok

webshopból történő vásárlás

GDPR 6. cikk (1) bekezdés b) pont

 

5 év

Hírlevél küldés

ajánlás, új szolgáltatások

GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont

hozzájárulás visszavonásáig, de maximum 3 évig

Regisztrációs adatok

ügyfél-account létrehozása

GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont

1 év

 

 

Biztonsági kamera

vagyonvédelem

GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont

 

 

 

 

A számlákat jogi kötelezettség miatt legalább nyolc évig megőrizzük. A számlakiállítás alapjául szolgáló iratok megőrzési ideje nyolc év.

A munkaviszony alapjául szolgáló iratok megőrzési ideje: 50 év.

A kapcsolattartás céljából megadott adatok megőrzési ideje a kapcsolat fennállását követő maximum egy év.

Szerződés teljesítéséhez kapcsolódó adatok megőrzése: öt év.

 

5 Az adatkezelés célja és jogalapja

 

5.1 Általános adatkezelési irányelvek

A Berguson Kft. tevékenységének adatkezelései önkéntes hozzájáruláson, illetve törvényi felhatalmazáson alapulnak. Az önkéntes hozzájáruláson alapuló adatkezelések esetében az érintettek e hozzájárulásukat az adatkezelés bármely szakában visszavonhatják.

Bizonyos esetekben a megadott adatok egy körének kezelését, tárolását, továbbítását jogszabályok teszik kötelezővé, melyről külön értesítjük ügyfeleinket.

Felhívjuk a Berguson Kft. részére adatközlők figyelmét, hogy amennyiben nem saját személyes adataikat adják meg, az adatközlő kötelessége az érintett hozzájárulásának beszerzése.

Adatkezelési alapelvei összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az alábbiakkal:

-          2011. évi CXII. törvény - az információs önrendelkezési jogról és az információ-szabadságról (Infotv.);

-          Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelete (2016. április 27.) - a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről (általános adatvédelmi rendelet, GDPR);

-          2013. évi V. törvény - a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.);

-          2000. évi C. törvény - a számvitelről (Számv. tv.);

-          2017. évi LIII. törvény - a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és

megakadályozásáról (Pmt.);

 

5.2.Az adatkezelés célja

Az adatkezelő az alábbi célokból végez adatkezelést a jogszabályokkal összhangban:

a)      kereskedelmi és kölcsönzési tevékenységünk nyújtásához kapcsolódóan a szolgáltatást igénybevevőinek adatait jogi kötelezettség teljesítése és ügyfélkapcsolat fenntartása céljából kezeljük;

b)      lehetséges ügyfelek számára marketingtevékenység;

c)  munkavállalók és pályázók adatainak kezelése;

d)  partnerek kapcsolattartói adatainak kezelése;

e)  ügyfelek megrendeléseinek teljesítése;

f)  belső adminisztráció megkönnyítése;

 

5.3 Az adatkezelés jogalapja

Az Ön személyes adatainak használatát az alábbiak alapozzák meg mint jogalapok:

a)      a számviteli jogszabályoknak megfelelő számla kiállítása:jogalap: GDPR 6. cikk (1) bekezdés c) pont

b)      kapcsolattartás: jogalap: GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont. A partnerek munkavállalóinak, alkalmazottainak adatai esetében az adatkezelés jogalapja, érdekmérlegelés. Az adatkezelő jogos érdeke: üzletmenet folytonossága.

c)      munkavállalók adatainak kezelése: GDPR 6. cikk (1) bekezdés b), c) pontok.

d)     szerződéses partnerek adatainak kezelése: jogalap GDPR 6. cikk (1) bekezdés b) pont

e)      marketing tevékenység: jogalap: GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont.

Marketing tevékenység céljából facebook oldal is üzemel, azonban önálló adatbázis létrehozása, profilalkotás nem történik.

f)       on-line regisztráció jogalap: GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pont

g)      biztonsági kamera üzemeltetése jogalap: GDPR 6. cikk (1) bekezdés f) pont. Az adatkezelő jogos érdeke: vagyonvédelem, munkavállalók esetében az Mt.-ben meghatározott munkáltatói jogos érdek.

 

6     Az adatok fizikai tárolási helyei

 

Személyes adatai (vagyis azok az adatok, amelyek az Ön személyével kapcsolatba hozhatók) a következő módon kerülhetnek a kezelésünkbe: egyfelől az internetes kapcsolat fenntartásával összefüggésben az Ön által használt számítógéppel, böngészőprogrammal, internetes címmel, a látogatott oldalakkal kapcsolatos technikai adatok automatikusan képződnek számítógépes rendszerünkben, másfelől Ön is megadhatja nevét, elérhetőségét vagy más adatait, ha a honlap használata során személyes kapcsolatba kíván lépni velünk.

A rendszer működtetése során technikailag rögzítésre kerülő adatok: az érintett bejelentkező számítógépének azon adatai, melyek a látogatás során generálódnak és melyeket a https://www.berguson.hu/rendszere a technikai folyamatok automatikus eredményeként rögzít. Az automatikusan rögzítésre kerülő adatot a rendszer az érintett külön nyilatkozata vagy cselekménye nélkül a belépéskor, illetve kilépéskor automatikusan naplózza. Ezen adat egyéb személyes felhasználói adatokkal - törvény által kötelezővé tett esetek kivételével - össze nem kapcsolható. Az adathoz kizárólag az https://www.berguson.hu/ fér hozzá.

Személyes adatait papír alapon is kezeljük a nyújtott szolgáltatáshoz szükséges mértékben, mely esetben a dokumentumokat a szükséges ideig a társaság székhelyén elzárt módon külön irattárban tároljuk.

 

7       Az adatok címzettjei

 

Adattovábbítás, adatfeldolgozás, az adatokat megismerők köre

Áruhitel igénybevétele esetén:

Név: Magyar Cetelem Zrt.

Székhely: 1062 Budapest, Teréz körút 55-57.

Cégjegyzékszám: 01-10- 043269

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 12201923-1-44

Telefonszám: +36 30274-5294

E-mail: Ujszaszi.Endre@cetelem.hu

Képviselő: Boda Péter és Gereben Judit más munkavállalók együttes cégjegyzési joggal

Kapcsolattartó: Újszászi Endre

 

Kerékpár lízing esetén:

Név: Grenkeleasing Magyarország Kft.

Székhely: 1139 Budapest, Váci út 91.

Cégjegyzékszám: 01-09- 870315

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 13731306-2-41

Telefonszám: +36 1235-7040

E-mail:

Képviselő: Nemes Krisztián ügyvezető

Kapcsolattartó: Nemes Krisztián

 

Webshopban történő bankkártyás fizetés esetén:

Név: SIX Payment Services (Europe) S.A. Magyarországi Fióktelepe

Székhely: 1117 Budapest, Budafoki út 91-93. C. ép. fszt.

Cégjegyzékszám: 01-17- 000672

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 23106554-2-43

Telefonszám: +36 30/232-7290

 

E-mail: onlinesetup@six-payment-services.com

Képviselő: Mark Fitzgerald és Pawel Markowski együttes cégjegyzési joggal

Kapcsolattartó: Karcos Gergely

 

Boltban történő bankkártyás fizetés esetén:

Név: OTP Bank Nyrt.

Székhely: 1051 Budapest, Nádor u.16.

Cégjegyzékszám: 01-10- 041585

A bejegyző bíróság megnevezése: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága

Adószám: 10537914-4-44

Telefonszám: +36 70/708-0147

E-mail: csipkerekig@otpbank.hu

Képviselő: Dr. Pete András Gábor és Dr. Kovács Tibor más munkavállalók együttes cégjegyzési joggal

Kapcsolattartó: Csipkereki Gábor

 

Futárszolgáltatás igénybevétele esetén:

Fáma First Kft.
E-mail: info@famafutar.hu
Székhely: 1194 Budapest, Viola u. 38.
Ügyfélszolgálat: 1183 Budapest, Akadály utca 15.
Ügyfélfogadási idő: H-P: 9:00 - 17:00
Csomaginformáció:
Telefonszám: +36 20/3473107
E-mail: info@famafutar.hu
Számlázási információk: penzugy@famafutar.hu
Értékesítés: ertekesites@famafutar.hu

Ügyvezető: Fáczán András

 

Név: ATW Internet Kft.

Székhely: 1138 Budapest, Esztergomi út 66. fsz. 1.

Cégjegyzékszám: 01-09-736956

A bejegyző bíróság megnevezése:

Adószám: 13471868-2-41, HU13471868

Telefonszám: +36 16000289

E-mail: sales@atw.co.hu

Képviselő:

Kapcsolattartó: Császár Tímea

 

A Webáruház szolgáltatója:

NÉV: UNAS Online Kft.

Székhely: Sopron, Kőszegi út 14.

Adószáma: 14114113-2-08

Cégjegyzékszáma: 08-09-015594

Nyilvántartó Hatóság: Győri Törvényszék Cégbírósága

Email: unas@unas.hu

Telefonszám: +36-99/200-200 (H-P 8:00-15:30)

 

A partnerekkel kötött szerződések titoktartási záradéka kiterjed a GDPR által meghatározott adatvédelmi követelmények betartására!

 

8     Érintett jogai és jogérvényesítési lehetőségei

 

Az érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve - a kötelező adatkezelések kivételével - törlését, visszavonását, élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adat felvételénél jelzett módon, illetve az adatkezelő fenti elérhetőségein.

 

8.1 Tájékoztatáshoz való jog

A Berguson Kft. megfelelő intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy az érintettek részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó, a GDPR 13. és a 14. cikkben említett valamennyi információt és a 15-22. és 34. cikk szerinti minden egyes tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtsa.

 

8.2 Az érintett hozzáféréshez való joga

 

Az érintett jogosult arra, hogy az adatkezelőtől visszajelzést kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon: az adatkezelés céljai; az érintett személyes adatok kategóriái; azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket; a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama; a helyesbítés, törlés vagy adatkezelés korlátozásának és a tiltakozás joga; a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga; az adatforrásokra vonatkozó információ; az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár. Az adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legfeljebb egy hónapon belül adja meg a tájékoztatást.

 

8.3      Helyesbítés joga

 

Az érintett kérheti a Berguson Kft. által kezelt, rá vonatkozó pontatlan személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 

8.4      Törléshez való jog

 

Az érintett az alábbi indokok valamelyikének fennállása esetén jogosult arra, hogy kérésére a Berguson Kft. indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat:

-          személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;

-          az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;

-          az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;

-          a személyes adatokat jogellenesen kezelték;

-          a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;

-          a személyes adatok gyűjtésére  információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor.

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges: a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából; a népegészségügy területét érintő, vagy archiválási, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, közérdek alapján; vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez,illetve védelméhez.

 

8.5 Az adatkezelés korlátozásához való jog

Az érintett kérésére a Berguson Kft. korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

-az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, a személyes adatok pontosságának ellenőrzését;

-az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;

-az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy

-az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni.

 

8.6      Adathordozáshoz való jog

 

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, és ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

 

8.7      Tiltakozás joga

 

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges adatkezelés, vagy az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Tiltakozás esetén az adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha azt olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak.

 

8.8      Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást

 

Az érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen - ideértve a profilalkotást is - alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené.

 

8.9      Visszavonás joga

 

Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja, amely nem érinti a visszavonás előtt a hozzájárulás alapján végrehajtott adatkezelés jogszerűségét.

 

8.10 Bírósághoz fordulás joga

 

Az érintett a jogainak megsértése esetén az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

Az adatvédelmi perek elbírálása a törvényszék hatáskörébe tartozik. A per – az érintett választása szerint – az érintett lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti törvényszék előtt is megindítható.

 

8.11.          Adatvédelmi hatósági eljárás

 

Panasszal a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lehet élni:

Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság

Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.

Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.

Telefon: 0613911400

Fax: 0613911410

E-mail:ugyfelszolgalat@naih.hu Honlap: http://www.naih.hu

 

9     Egyéb rendelkezések

 

E tájékoztatóban fel nem sorolt adatkezelésekről az adat felvételekor adunk tájékoztatást.

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy a bíróság, az ügyész, a nyomozó hatóság, a szabálysértési hatóság, a közigazgatási hatóság, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Magyar Nemzeti Bank, illetőleg jogszabály felhatalmazása alapján más szervek tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett megkereshetik az adatkezelőt.

A Berguson Kft. a hatóságok részére - amennyiben a hatóság a pontos célt és az adatok körét megjelölte -személyes adatot csak annyit és olyan mértékben ad ki, amely a megkeresés céljának megvalósításához elengedhetetlenül szükséges.

Vásárlási tudnivalók
Panaszkezelési Szabályzata

A Berguson Korlátolt Felelősségű Társaság


Panaszkezelési Szabályzata


 



  1. A panasz bejelentésének módjai

  2. Szóbeli panasz:

  3. a) telefonon a +36 1 368 4251 telefonszámon


hívásfogadási időben: 10.00 órától 18.00 óráig.



  1. Írásbeli panasz:

  2. a) személyesen vagy más által átadott irat útján,

  3. b) postai úton (levelezési cím: 1035 Budapest, Vihar. u. 12.),

  4. c) elektronikus levélben a rendeles@berguson.hu elektronikus levelezési címen.

  5. Az ügyfél eljárhat meghatalmazott útján is. Amennyiben az ügyfél meghatalmazott útján jár el, a meghatalmazást közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.


 



  1. A panasz kivizsgálása


A panasz kivizsgálása térítésmentes, azért külön díj nem számolható fel. A panasz kivizsgálása az összes vonatkozó körülmény figyelembevételével történik.



  1. Szóbeli panasz


1.1. A szóbeli panaszt azonnal meg kell vizsgálni, és lehetőség szerint orvosolni. A szolgáltató a telefonon közölt szóbeli panasz esetén az indított hívás sikeres felépülésének időpontjától számított öt percen belüli, az ügyfélszolgálati ügyintéző élőhangos bejelentkezése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Ha a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, a szolgáltató jegyzőkönyvet vesz fel.


1.2. Telefonon közölt szóbeli panasz esetén fel kell hívni az ügyfél figyelmét, hogy panaszáról hangfelvétel készül.


1.3. A telefonon közölt panaszokról készült hangfelvételt 1 évig meg kell őrizni.


1.4. Az ügyfél kérésére biztosítani kell a hangfelvétel visszahallgatását, továbbá térítésmentesen rendelkezésre kell bocsátani a hangfelvételről készített hitelesített jegyzőkönyvet.


1.5. Ha az ügyfél a szóbeli panasz kezelésével nem ért egyet, a szolgáltató a panaszról és az azzal kapcsolatos álláspontjáról jegyzőkönyvet vesz fel.


1.6. A jegyzőkönyv egy másolati példányát a személyesen közölt szóbeli panasz esetén az ügyfélnek át kell adni, telefonon közölt szóbeli panasz esetén a panaszra adott válasszal együtt az ügyfélnek meg kell küldeni. Ebben az esetben a panaszra adott, indokolással ellátott választ a közlést követő 30 naptári napon belül kell megküldeni.


1.7. Amennyiben jogszabály jegyzőkönyv készítését írja elő, a jegyzőkönyv legalább az alábbiakat tartalmazza:



  1. a) az ügyfél neve,

  2. b) az ügyfél lakcíme, székhelye, illetve amennyiben szükséges, levelezési címe,

  3. c) a panasz előterjesztésének helye, ideje, módja,

  4. d) az ügyfél panaszának részletes leírása, a panasszal érintett kifogások elkülönítetten történő rögzítésével, annak érdekében, hogy az ügyfél panaszában foglalt valamennyi kifogás teljes körűen kivizsgálásra kerüljön,

  5. e) a panasszal érintett szerződés száma, ügytől függően ügyfélszám, illetve a tag pénztári azonosítója, f) az ügyfél által bemutatott iratok, dokumentumok és egyéb bizonyítékok jegyzéke,

  6. g) amennyiben a panasz azonnali kivizsgálása nem lehetséges, - telefonon közölt szóbeli panasz kivételével - a jegyzőkönyvet felvevő személy és az ügyfél aláírása,

  7. h) a jegyzőkönyv felvételének helye, ideje és

  8. i) a panasszal érintett szolgáltató neve és címe.


 


III. A panasszal kapcsolatos adatkezelés szabályai



  1. A szolgáltató a panaszkezelés során különösen a következő adatokat kérheti az ügyféltől:

  2. a) neve,

  3. b) szerződésszám, ügyfélszám, illetve pénztári azonosító,

  4. c) lakcíme, székhelye, levelezési címe,

  5. d) telefonszáma,

  6. e) értesítés módja,

  7. f) panasszal érintett termék vagy szolgáltatás,

  8. g) panasz leírása, oka,

  9. h) ügyfél igénye,

  10. i) a panasz alátámasztásához szükséges, az ügyfél birtokában lévő olyan dokumentumok másolata, amely a szolgáltatónál nem áll rendelkezésre,

  11. j) meghatalmazott útján eljáró ügyfél esetében érvényes meghatalmazás és

  12. k) a panasz kivizsgálásához, megválaszolásához szükséges egyéb adat.


 



  1. A panaszt benyújtó ügyfél adatait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény rendelkezéseinek megfelelően kell kezelni.

  2. Írásbeli panasz:


2.1. Az írásbeli panasszal kapcsolatos, indokolással ellátott álláspontot a panasz közlését követő 30 naptári napon belül kell megküldeni az ügyfélnek.


 



  1. Panaszkezeléshez fűződő tájékoztatási kötelezettség

  2. A panasz elutasítása vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén a fogyasztónak minősülő ügyfél az alábbiakhoz fordulhat:

  3. a) Pénzügyi Békéltető Testület (a szerződés létrejöttével, érvényességével, joghatásaival és megszűnésével, továbbá a szerződésszegéssel és annak joghatásaival kapcsolatos jogvita esetén) az aktuális elérhetőségek: Ügyfélszolgálat címe: 1013. Budapest, Krisztina krt. 39.
    Telefon: +36-80-203-776
    E-mail: ugyfelszolgalat@mnb.hu


Levélcím általános ügyekben: Pénzügyi Békéltető Testület H-1525 Budapest Pf.:172.


Levélcím elszámolással, szerződésmódosulással kapcsolatos ügyekben: Pénzügyi Békéltető Testület-1539 Budapest Pf.: 670.



  1. b) Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ: az aktuális elérhetőségei:


Székhely: 1013 Budapest, Krisztina krt. 39.


Levélcím: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.


Telefonszám: + 36 80 203 776



  1. c) bíróság.

  2. A panasz elutasítása vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 naptári napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén a fogyasztónak nem minősülő ügyfél bírósághoz fordulhat.

  3. A panasz elutasítása vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 naptári napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén a fogyasztót tájékoztatni kell arról, hogy kérelmére a Pénzügyi Békéltető Testület, illetve a Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ előtt megindítható eljárás alapjául szolgáló kérelem nyomtatvány megküldését igényelheti.


 



  1. A panasz nyilvántartása

  2. A panaszokról, valamint az azok rendezését, megoldását szolgáló intézkedésekről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza:

  3. a) a panasz leírását, a panasz tárgyát képező esemény vagy tény megjelölését,

  4. b) a panasz benyújtásának időpontját,

  5. c) a panasz rendezésére vagy megoldására szolgáló intézkedés leírását, elutasítás esetén annak indokát,

  6. d) az intézkedés teljesítésének határidejét és a végrehajtásért felelős személy megnevezését,

  7. e) a panaszra adott válaszlevél postára adásának dátumát.

  8. A panaszt és az arra adott választ három évig meg kell őrizni.