Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Férfi kerékpárok

A férfi kerékpár

A biciklikhez legjobban passzoló kiegészítők és ruházat terén a férfiaknak mára körülbelül ugyanolyan nehéz dolguk van a megfelelő kerékpár kiválasztásánál, mint a hölgyeknek.

Napjainkra nagyon gazdag lett a kínálat szín, ár, felszereltség tekintetében. Régen a vásárlók rendelkezésére általában egyféle szín és felszereltség állt, de napjainkban a technikai újításoknak a sokféle felhasználási módnak és a felszereltségnek köszönhetően, a vásárlás alkalmával rohamléptekben bővülő választékkal szembesülünk.


A férfi kerékpár váza

A megfelelő vázméret kiválasztását a felhasználási terület alapvetően meghatározza. Igen széles skálán mozognak a vázméretek a férfi kerékpárok esetén, ennek köszönhetően akár a 2 m-es magasság sem jelenthet akadályt, ugyanígy a megfelelő típusok közül az alacsonyabb férfiak is választhatnak a maguknak megfelelő típust.


A vázméret és a felhasználási kör mellett a harmadik meghatározó szegmens a váz anyaga. A vázméretek szempontjából a férfi kerékpárok kiválasztásánál nagy segítséget nyújthat a „nagy könyv”-nek is hívható útmutató (https://www.berguson.hu/meretvalasztasi- tanacsado), de az ún. átlépési magasság a crosstrekking, a trekking, az MTB esetében is lényeges szempont, melyet fontos betartani. A felső vázcső és az ágyék között minimum 2 ujjnyi szabad hely meghagyása ajánlott.


A férfi kerékpár kerékméretei

Az idők folyamán az országúti és a crosstrekking túrakerékpárok kerékméretei nem változtak, emiatt a vázméret és a felszereltség változatlanul a két legfontosabb szempont a vásárlás alkalmával. A MTB-ket jellemzi leginkább a nagyobb fejlődés: napjainkban a magasságunk, a kerékpározási stílusunk és az anyagi körülményeink függvényében legalább ötféle kerékméret közül választhatunk. A 24"-es és 26"-os (24x1,95; 26x2,1) kerékméretű férfi kerékpárok ma hagyományos típusoknak nevezhetők, ezek a tinédzserek, illetve az alacsonyabb férfiak belépő kerékpárjainak számítanak.


Sportoláshoz 27,5" (27.5x2.3) és 29" (29x2.2) kerékméret közül érdemes válogatni, természetesen a magasságunk, fizikai adottságaink, kerékpározási stílusunk itt is olyan szempontok, mint a többi méret esetében.


Ennek a két méretnek létezik a boost, azaz ballonosabb változata (jellemzően 2.8-3.0) is. A legideálisabb választás extrém sportoláshoz.

Egyre népszerűbbek az ún. fatbike-ok, ahol a kerékátmérő szintén 26" (4.8-5.8), viszont extrém mértékű gumi ballonosság jellemzi.


A férfi kerékpár felszereltsége

A kerékpár felszereltsége is meghatározó szempont, amit a felhasználási kör kiválasztása és az árfekvés von maga után. Egy közép-felső, vagy akár egy felsőkategóriás kerékpár például, amelyet esetleg akciósan vásárolunk elsőre jó ötletnek tűnhet, a későbbi fenntartása viszont akár anyagi akár nehézségeket is okozhat.

– Rövid távon, városi használatra az 1 sebességes, kontrás, vagy agyváltós (3-7 sebességi fokozat) hajtással felszerelt férfi kerékpár ideális választás lehet, amelyek egyszerűen karbantarthatók és módfelett tartósak.

– Hosszabb távra, túrázásra, vagy sportoláshoz már a láncváltós hajtásrendszert ajánlott választani, mivel az agyváltós modellekhez képest a hasznos sebességfokozat-tartománya jóval nagyobb. A férfi kerékpár és a súly


A kerékpáros tömege

A gyártók többsége széles tartományban határozza meg a kerékpáros és a férfi kerékpár súlykorlátját. A 100 kg testsúlyig ajánlott modellek 120 kg-ig, vagy afelett is használhatók, természetesen figyelembe véve azt, hogy ebben az esetben gyakoribb szervízelést, illetve cserét igényelnek a forgó-kopó alkatrészek. A súlykorlátok a versenyzésre kifejlesztett kerékpárok esetében az előbbieknél természetesen szigorúbbak, viszont érzékenyebbek a felhasznált anyagok is, miközben könnyebbek, mint az előbbi típus.


A kerékpár tömege

Minden bringás a legkönnyebb kerékpárra vágyik, ám ezek sokszor a legmagasabb árfekvésben találhatók. Egy középkategóriás MTB 13,5-14 kg körül, míg a túratrekking 16-18 kg között mozog. Ezek a súlyadatok természetesen okozhatnak kellemetlen perceket a választás alkalmával, ám nem feltétlenül kell a legmagasabb árkategóriájú modellekben gondolkodnunk. A súlyt csökkenteni legkönnyebben nem a dizájnos karbon kiegészítőkkel érdemes (kormány, kulacstartó, titán csavarszettek, nyeregcső), hanem a kerékkel.

A legkritikusabb szegmens a forgó tárgyak középpontjától legtávolabbi részek tömege, ami a kerékpárok esetében a gumik, amelyeket felgyorsítunk, illetve lelassítunk. Egy alumínium kormányhoz képest egy karbon kivitelű esetében 100 g-os különbség még nem érezhető, de ha ugyanezt a 100 g-ot a keréken spóroljuk meg, a változás már menettulajdonság tekintetében is azonnal észrevehető.

Szűrés