Városi kerékpár

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

VÁROSI KERÉKPÁR


Felmerülhet a kérdés, vajon miben különböznek a városi kerékpárok a többi típustól? Elvégre mindegyiknek két kereke van, lábbal hajthatóak, ráadásul még a vázkialakításuk is hasonló. A rövid és egyben legegyszerűbb válasz a kérdésre az, hogy a városi kerékpár váza kényelmes és mély.


Ha viszont a kérdésbe mélyebben bele akarjuk magunkat merülni, a legelső dolog, ami feltűnik az eltérések közt, az maga a váz. Amennyiben terepen, dombos, erdős területen akarjuk használni a biciklit, a váznak erősnek és masszívnak kell lennie, hogy a kiképzést bírja. Ezzel szemben a városi kerékpárok eleve sima betonútra tervezettek, így nem kellett a tervezőknek strapabíró és kemény anyagokban gondolkodniuk. A másik szempont, hogy a váza könnyen átléphetőnek kell lennie, hogy a kerékpárost a városi közlekedésben segítse. Autók miatt, zebráknál, lámpáknál sokszor meg kell állni, ilyenkor vesszük hasznát a mély vázkialakításnak. Nem szakad a szoknya, vagy egy feszesebb ruha, mivel kényelmesen át lehet rajta lépni. Emellett az sem jelenthet gondot, ha egy figyelmetlen gyalogos, vagy autós miatt kell hirtelen megállni.


A másik előnye a kényelmessége. A kormányra nem kell ráfeküdni, szinte egyenes háttal lehet vele haladni a vázkialakítás miatt, ennek köszönhetően nincs derék- és hátfájás, vagy kézzsibbadás. A városi kerékpárok igen széles választékkal rendelkeznek. A különböző modelleket többféle felszereltség, eltérő kerékméretek jellemzik: 20, 24, 26, 28 collos kerékméretek között válogathatunk. A megfelelő kerékméret kiválasztása a kerékpáros magasságának függvénye. Ha 160 cm-nél alacsonyabbak vagyunk, akkor a 26 collos, vagy annál kisebb méret az ideális. Ha viszont ennél magasabbak, akkor a 28-as kerékméret a megfelelő választás.


AZ ALAPFELSZERELTSÉG


A városi kerékpárok alapfelszereltsége az ár függvénye. A lengéscsillapítót, a váltót, a dinamót, a vázkialakítás tekintve sokféle műszaki megoldás létezik. Ami minden kerékpáron megtalálható, az a csomagtartó, ami jól jön bevásárlás esetén a szatyor, táska rögzítésekor, illetve a sárvédő, hogy a ruhánk tisztaságára vigyázni tudjunk. Valamint a kitámasztó, ami a parkolást könnyíti meg, így nem kell állandóan póznához, oszlophoz kikötni, vagy falhoz támasztani. Természetesen ennél a típusnál is igaz, hogy minél drágább a kerékpár, annál több és jobb felszereltséggel rendelkezik.


AMIT A VÁROSI KERÉKPÁROKRÓL FELTÉTLEN TUDNI ÉRDEMES


A városi kerékpárok nem gyorsaságra, hosszú távok megtételére, vagy túrázásra lettek kialakítva. Mivel a városokban ritkán vannak hegyek, 18, vagy 21 sebességes váltórendszert rajtuk nem találunk. Emiatt a láncváltósok 6, vagy 7 sebességesek, az agyváltós modellek pedig 3, vagy 7 fokozatúak. A drágább kerékpárok, mint például a trekking bringák, már komolyabb váltórendszerrel is fel lehetnek szerelve.


A városi kerékpárok már csak a súlyuk miatt is képtelenek a száguldozásra. A számtalan kiegészítők (sárvédő, kitámasztó, csomagtartó, agydinamó, teleszkóp) miatt a súlyuk akár kétszer akkora is lehet, mint az országúti társaiknak, és ezeket mind-mind a kerékpáros mozgatja. A vázkialakítás sem teszi lehetővé a száguldást, mivel a tervezése miatt nem kell a kormányra dőlni, így a légellenállás és a szembeszél miatt a kerékpáros nem tud nagyobb erőt kifejteni. Ez persze nem zárja ki, hogy akár hosszabb távokat is megtegyünk a kerékpárral, csupán alacsonyabb sebességgel kell számolnunk. A kényelem szintje azonban maximálisan kárpótol a hosszabb távok alatt.


A KÜLÖNBÖZŐ MODELLEK ISMERTETÉSE


Gepida Reptila 300


Integrált kábelvezetés letisztulttá és elegánssá teszi, emellett az elegáns kerékpáros közlekedéshez nélkülözhetetlen felszerelés jellemzi. Az emelkedők leküzdését az agyváltója teszi könnyebbé.


Cube Elly Ride


Praktikus és stílusos, emellett egybegyúrva testesül meg benne a kényelem, a biztonság és a divatos forma. Technikailag kifogástalan kerékpár, mely a színre fújt alkatrészeknek köszönhetően bámulatos összhatást kelt.


Neuzer Brooklyn


Stílusos városi kerékpár. Egy-egy kényelmesebb túrázásra is alkalmas, de igazából városi használatra lett kifejlesztve. Szinte teljesen karbantartásmentes, zárt láncvédő, 7 sebességes Shimano Nexus agyváltó, merev villa jellemzi. A felettébb ballonos CST Zeppelin külsők a defekt esélyének szinte teljes kiküszöbölése mellett maximális komfortérzetet nyújtanak. Az éjjeli láthatóságot az első-hátsó lámpa, és fényvisszaverő csík garantálja.


Kellys Royal Dutch


Mindennapi közlekedésre alkalmas az elegáns városlakók számára. A masszív első és hátsó csomagtartók segítségével a csomagszállítás is tökéletesen megoldható, de akár színházba is járhatunk vele.


Gepida Classic


A stílusos városi közlekedés ékköve. A jó minőségű lámpáknak és a fényvisszaverő elemeknek köszönhetően a 360 fokos láthatóság garantált, és hosszú távon is kényelmes tekerést tesz lehetővé az optimalizált vázgeometria. Exkluzív megjelenését az igényesen megválogatott összetevők teszik lehetővé.


Gepida Bleda 200


Az egyik legpraktikusabb példája a közlekedési eszközök kombinálására ez az összehajtható kerékpár. Még egy kisméretű autó csomagtartójában is kényelmesen elfér, és a vonatközlekedés során sem kell külön vonatjegyet váltani. Háromsebességes agyváltóval felszerelt, így dombos területen is bátran használható.


Kellys Arwen Dutch


Szinte piacra járásra tervezték. Elmaradhatatlan kerékpárkosár, gyönyörű színek, igényes kiegészítők jellemzik ezt a városi kerékpárt.


Neuzer Summer


Csinos kerékpár elsősorban hölgyek számára. Munkába járásra, gyerek utaztatására az óvodába ideális választás. Sok gondoskodást nem igényel, ami a 3 fokozatú Shimano Nexus agyváltónak köszönhető. Az első, levehető kosár kisebb csomagok szállítására alkalmas, a hátsóra nagyobb táskákat, gyerekülést lehet felszerelni.


Le Grand Lille 4


Több mint egy városi kerékpár. A mindennapi közlekedéshez, de akár túrázáshoz ideális társ gyönyörű dizájnnal és lehengerlő funkcionalitással. Ebbe a stílusba azonnal bele lehet szeretni, hogy aztán a felhasználó szíve csücske maradjon mindörökre.