Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Kerékpáros Szemüveg

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Fix lencsés

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Cserélhető lencsés

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Fényre sötétedő lencsés

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Szemüveg Kiegészítő

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

KERÉKPÁROS SZEMÜVEGEK

Ahogy a bukósisak és a kerékpáros kesztyű, úgy a szemüveg is a kerékpáros alapfelszerelés része kell, hogy legyen, hiszen — legalábbis szerintünk — a biciklis szemüveg védőfelszerelés, és nem divattermék. Ha tehetnénk, minden kerékpárost több napszemüveggel — vagy legalábbis több lencsével látnánk el. 

A kerékpáros napszemüveg legfontosabb feladata a VÉDELEM!

Egy jó szemcsi véd az összes környezeti hatástól: UV-sugárzástól, széltől, csapadéktól, bogaraktól és a gallyaktól is — ez utóbbi főleg akkor fog érinteni, ha sokat bringázol terepen.

Amellett, hogy kiszűri a káros UV-sugarakat, feladata az is, hogy élesebb látást biztosítson viselőjének: kevesebb ragyogást, magasabb kontrasztot, torzításmentes, tiszta képet adjon

Milyen napszemüvegre van szükséged?

Lássuk, a számos típus és lencseszín közül Neked épp melyikre van szükséged!

Ha csak alkalmanként, akkor is főleg városi tekeréshez, kisebb kirándulásokhoz használod a kerékpárod, akkor nem feltétlenül szükséges extra biciklis napszemüveget vásárolnod, jó lehet a hétköznapi szemcsid is, amennyiben a szára kényelmes és kompatibilis a sisakviseléssel párhuzamosan.

Ha sokat ülsz nyeregben, mindenféle időjárási körülmények között használod a bicajod, akkor bizony mindenképp nagy körültekintéssel kell biciklis szemüveget választanod.

A választás első lépéseként az alábbi szempontot gondold végig: inkább két-három — akár különbözős stílusú — szemüveget szeretnél, melyeket az adott időjárástól és aktuális úticélodtól függően váltogathatsz vagy egy jó keret és több lencse lenne optimális, mellyel akár útközben is pillanatok alatt képes leszel alkalmazkodni egy esetlegesen hirtelen jövő időjárás-változáshoz is. Ha az előbbi megoldást érzed magadénak, akkor fix lencsés biciklis szemüvegeink közül válogass, ha utóbbit, akkor pedig a cserélhető lencséjű kerékpáros szemüvegek között fogod megtalálni az igazit.

A második szempont a választásnál a lencse típusa: míg a hagyományos lencsék gyakran préseléssel készülnek, addig a kínálatunkban fellelhető prémium szemüvegek lencséi vágással, így nem kerülhet rájuk pl. légbuborék, mely torzító hatású és hosszú távon akár látásromláshoz is vezethet. A nagyrészt törhetetlen lencsékhez polikarbonát, akril vagy poliuretán anyagokat használnak. A legjobb tulajdonságokkal a poliuretánból készült NXT lencsék rendelkeznek: a karc- és ütésállóság, az optikai tisztaság és a súly tekintetében is. A lencsék típusát nézve beszélhetünk még egyszínű vagy ún. “színváltós”, fotokromatikus (photocromatic), vagyis fényre sötétedő szemüvegekről (melyek sötétre világosodnak is természetesen). Ha dioptriás szemüveget viselsz a hétköznapokban, természetesen sok gyártó lehetőséget nyújt a dioptriás lencse integrálására is, ahogyan a csillanó fény elleni polarizált lencsék is egyre több márka szemüvegei között megjelennek. Az autók szélvédőjéről, vízparti bringázás esetén a nagyobb víztükörről, a nedves aszfaltról vagy az üvegépületekről visszaverődő fényt ezek a szemüvegek hatékonyan tompítják.

A harmadik szempont vagy lépés — amit sokan elsőnek gondolnak — a lencse színének kiválasztása. A szemüvegek jellemzően 5-90% fényáteresztő-képességgel rendelkeznek. A legtöbb fényt átengedő víztiszta (átlátszó) lencséktől az extrafekete, sivatagi tűző napon vagy egy gleccseren viselt verzióig igen nagy a szórás: mind színekben, mind fényáteresztő-képességben. A színezett lencsék nem egy divathóbort miatt alakultak ki: évtizedekkel ezelőtt rájöttek, hogy egyes színek bizonyos időjárási és fényviszonyok között jobb látásélességet képesek biztosítani.

Rövid áttekintés, hogy melyik színt milyen időjárási és terepviszonyok között ajánljuk:

  • A zöld, kék és szürke lencsék a ragyogó napsütés esetén, főleg felhőmentes időben jelentenek jó megoldást — városi vagy országúti biciklizésre ajánjuk.
  • A barna lencsék inkább szórt fényben, borult időben, árnyékosabb helyeken történő túrabiciklizéshez ajánlottak.
  • A sárga és esetleg a piros színezetű lencsék a terepbringások számára elengedhetetlenek: a reggeli és esti napsütésben, de ködös-felhős időben is szép kontrasztot adnak, könnyítik a térérzékelést.
  • Az átlátszó, permanens lencse sötétben, erős esőben is jó szolgálatot tesz, mindenképp javasoljuk, hogy legyen egy ilyen lencse a szetted része. 

 A negyedik lépés legyen az arcformádhoz és stílusodhoz leginkább passzoló, a pillanatnyi sporttrendekhez illeszkedő keret megtalálása, a keret színének kiválasztása és az esetleges szemüveg-kiegészítők (szemüvegtok, párásodásgátló, pótlencse, stb.) beszerzése. A Berguson kínálatában számos neves gyártó szemüvegét megtalálod: Kellys, Rudy Project, BikeFun, BBB, MeridaCasco, Uvex. Teljeskörű tanácsadással és garanciális ügyintézéssel állunk rendelkezésedre! 

Szűrés