Dirt kerékpár

A dirt kerékpárok párhuzamosan fejlődtek a mountain bike-ok és a BMX-kerékpárok egyik típusaként. Mindkét bicikli alkalmas látványos trükkök, elképesztő akrobatikus mutatványok kivitelezésére, de a MTB-utód dirt biciklik felépítése masszívabb. Ezen tulajdonságai alapján könnyű kitalálni, hogy a dirt kerékpárok nem utcai közlekedésre alkalmas járművek, hanem sporteszközök, amelyekkel használóik akár professzionális versenyeken is részt vehetnek.

Aki hobbiból ismerkedik a dirt biciklikkel, elérhető áron talál modelleket a BMX dirt kategóriáiban, a sportot komolyabban űzők valószínűleg a MTB-alapokkal rendelkező bringák között válogatnak.

A magyar vásárlók elsősorban földes ugratókon, hegyvidéken használják a dirt kerékpárjukat, amelyek megerősített, alacsony felépítésű vázzal rendelkeznek, jellemzően egysebességesek. Első fékkel általában nem látják el őket, mert ez a legtöbb használó számára szükségtelen tartozék, de igény szerint nincs akadálya a felszerelésének.

A dirt kerékpárok hajtóműve nagyon masszív, stabil, hiszen jól kell bírnia a terhelést, mivel folyamatosan komoly erőhatásoknak van kitéve a különböző figurák miatt. Kerekei vastagok, ballonos gumival szereltek, nagyrészt 26 colos átmérőjűek.