BMX kerékpár

A BMX (bicycle moto cross) mint sportág az 1960-as évek végén fejlődött ki az Egyesült Államokban, amikor a motocross-versenyeken részt venni kívánó, de valamely oknál fogva (korhatár, pénzszűke) azokból kimaradó ifjak maguknak kezdtek olyan bicikliket építeni, amelyekkel a motocross-ban látható mozdulatsorokat, trükköket tudjanak utánozni. A sportág fejlődésével változtak a BMX-ezésre alkalmas kerékpárfajták is.

A BMX-kerékpár kis átmérőjű, általában 20 colos kerekekkel rendelkezik, széles pedálok jellemzik. Az első és hátsó kerék tengelyén két-két kilépő található, ami a trükközés lehetőségeit bővíti a BMX –es számára.

A BMX- biciklik a sportág területei alapján a következő főkategóriákba sorolhatók: freestyle, flatland, dirt, street és triál. Bizonyos BMX-modellek akrobatikus figurák, különböző trükkök kivitelezésére, mások a földes, rögös, sziklás terepen történő dinamikus haladásra alkalmasak. Általánosan jellemző rájuk, hogy egysebességesek és igazán strapabíró. Tulajdonságaikból adódóan nem közlekedési, hanem sporteszközök.

Napjainkban töretlenül hódít a BMX, hiszen a sportot városi tereken éppúgy lehet űzni, mint skateparkokban, BMX-pályákon vagy a természetben, amatőr és profi szinten egyaránt – a BMX 2008 óta olimpiai sportág.