BMX kerékpár

 

Bicycle Moto-Cross, ahogy manapság emlegetik BMX, első betűje a  B a kerékpárt, az M a motort és az X a kettő keresztezését jelöli.

Kialakulása idején a motokrossz sportág már hatalmas népszerűségnek örvendett az Amerikai Egyesült Államokban. Néhány fiatal, aki szeretett volna részt venni a motokrossz versenyeken, de nem érték el a minimális korhatárt a motorkerékpár versenyzéshez, és/vagy nem volt elegendő pénzük,  hogy megvásárolják a szükséges méregdrága motorkerékpárokat, úgy döntöttek, hogy valamilyen módon helyettesítik a motokrossz sportágat. BMX kerékpárokon kezdtek versenyezni – beöltözve a motokrossz sportágban használatos ruházatokba – az általuk épített motokrossz pályához hasonlító helyszíneken, azzal a céllal, hogy utánozzák a sportágat amennyire csak lehetséges. Az első világbajnokságot 1982-ben rendezték. Az évek során, a kerékpáros sportágakon belül a BMX egyre inkább megjelent, mint egy önálló sportág. Akkoriban is már látni lehetett, hogy a BMX egy láncszeme a kerékpáros sportágaknak, és egyre jobban hasonlított a kerékpáros sportágakhoz, mint a motokrossz sportághoz. Mivel ezek a kerékpárok viszonylag kicsik, a BMX-esek hamar rájöttek, hogy ezzel nem csak versenyezni lehet, így alakult ki a freestyle és annak különböző ágai, amit először a saját maguk szórakoztatására, később a közönség szórakoztatására csinálták.

 

Fő ágai

 

 • Cross

 

 • Free style

 

Ezek a bringák versenyzés helyett inkább a flatland (sima talaj) trükközéshez és izmosabb utcai pörgetéshez lettek kialakítva. Érdemes freestyle bringát választani a mindennapos utcai használat esetén is, suliba, haverokhoz menet. A kialakítás első szempontja ezeknél a bringáknál a masszív váz, nem pedig a könnyű súly. A freestyle bringákon elől és hátul is van fék, ráadásul a bovdeneket úgy alakítják ki, hogy a kormány körbeforgatható legyen, anélkül, hogy a zsinór elszakadna. Elég kemény, strapabíró anyagokból készülnek, vannak 48 küllős változataik is.

 

 

 

-         Park

-         Flatland

-         Halfpipe

-         Street

-         Dirt/Trails

 

Ahogy a névből is kiderül ezek a bringák levegő-hasításra lettek kitalálva. Lényegében valahol a bmx és a freestyle biciklik között helyezkednek el felépítésüket tekintve. A legfőbb jellemzőjük, hogy általában nincsen rajtuk első fék, és hogy ezek kerekei 36+12 küllőből állnak össze, hogy jobban bírják a földre érkezést.

 

 

Kerékpár

 

A BMX-kerékpár kis átmérőjű, általában 20 colos kerekekkel rendelkezik, széles pedálok jellemzik. Az első és hátsó kerék tengelyén két-két kilépő található, ami a trükközés lehetőségeit bővíti a BMX –es számára.  A 20-as kerék átmérő, a megfelelően barázdált, rücskös kerék és a keskeny nyereg is versenyzésre van kitalálva. Nem is beszélve a hosszú hajtókarról, vagy az első fékről.

 A BMX-eket krómozott acélból vagy alumíniumból készítik. A krómozott vázak egy kicsit nehezebbek, az alumíniumból készültek könnyebbek és rozsdamentesek, így, ha megsérül a váz, nem kell egyből kezelni. A BMX-eket többféle különböző vázméretekkel gyártják, kornak, testsúlynak és a rider méreteinek megfelelően kialakítva.

 

 

Fajták:

 

 • Mongoose
 • Haro
 • Gepida Edika
 • Mali
 • Gt El Centro
 • Gt Fly
 • Gt Zone
 • Oracle
 • Wethepeople
 • Schwinn

 

Ez a kerékpár fajta inkább a fiatalok körében rettentően elterjedt. Azok akik szeretnek sportolni, de mégis extrém dolgokra vágynak, tökéletes lehet a BMX bringák használatának elsajátítása.

 

Összegyűjtöttünk pár ingyenes BMX pálya címet ahol gyakorolni tudtok:

 

Cím: 1051 Budapest, Erzsébet tér 1.

 

A klasszikus Erzsébet téri skateparkot a legtöbb budapestinek nem kell bemutatni. Itt gyűlik össze a fiatalság java, akik a sportolást össze akarják kötni a belváros borozgatós piknikhangulatával, és itt ráadásul senki nem is zaklatja őket azzal, hogy lekoptatnak mindent. De hogy mi van itt? Például gyorsító és funbox, amin remekül lehet csúszkálgatni is. Állítólag a méretek és a kivitelezés nem tökéletes, cserébe viszont ingyenes, továbbá jó találkozási pont a deszkásoknak és a sport rajongóinak.

 

Cím: 1146, Budapest Városligeti körút 7.

 

A Közlekedési Múzeumtól nem messze, a város legnagyobb parkjában is épült egy skatepark, legalábbis egy olyan egység, ami arra hasonlít. A létesítmény döntöttfalat, negyedívet, lépcsőt, egyenes korlátot és piramist is magába foglal, így remekül el lehet tölteni az időt. Nemzetközi sztárokat azonban ez a pálya valószínűleg nem fog kinevelni.

 

Cím: 1141, Budapest Mogyoródi út 132.

 

A Zuglói skatepark alapvetően egy ideális hely deszkázásra és  BMX-ezésre. Van egy nagy spine, egy  korrekt negyedív, egy elég nagy döntött fal, ami főleg bringásoknak használható, egy átlagon felüli átmérőjű flat korlát, amin nem tudjuk hogyan lehet csúszni, mindezeknek a túloldalán pedig különböző döntött fal-negyedív kombók találhatóak. A pálya középen egy alacsony törtpadka, egy  egyenes korlát, illetve egy kicsúszós padka, amelynek az egyetlen szépséghibája, hogy egy szintben van a szomszédos boxszal, ami elég gagyi mérnöki munkáról tanúskodik. A funbox egyébként főleg BMX-re való, mert kizárt, hogy deszkával egy átlagember át tudja repülni, de ettől függetlenül ez egy jó parknak számít ma Budapesten.   

 

Cím: 1163 Budapest, Sashalmi sétány 60.

 

A XVI. kerületi önkormányzat 2009-ben Uniós segítséggel épített egy poolt, vagyis egy deszkázásra való medencét, ami ugyan fényévekre van a belvárostól, de mégis folyton tele van zarándokokkal; a kaliforniai külvárosokra emlékeztető hangulat a pálmafákat leszámítva, tehát Sashalmon már elérhető, de persze azért még mindig kell a valódi életérzéshez némi képzelőerő. A lényeg, hogy a park használata ingyenes, a hangulat pedig általában remek.

 

Cím: 1033 Budapest, Fő tér 3.

 

A Laktanya és Vöröskereszt utca közötti területen, a helyi sportpark megújulásnak keretein belül építették fel. A Szentlélek tértől csupán pár percre található hely egy iskola és egy játszótér mellett helyezkedik el, és hamar népszerű lett a deszkások körében. Ez nem véletlen: a parkot hozzáértő sportolók bevonásával hozták létre, tehát egy viszonylag jól megtervezett, változatos, elemekben bővelkedő skateparkról van szó.