MTB 26”

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

MTB 26


A MTB 26-os kerékpárok terepre kifejlesztett sporteszközök. Ebben a típusban többféle stílusú bicikli ismeretes: ilyenek a gyermek (sport, illetve városi használatra kifejlesztett modellek, klasszikus értelemben vett MTB-ok, más néven túrakerékpárok), összeteleszkópos és merev vázas változatok (kivitel szerint megkülönböztetünk férfi-, illetve többféle női modellt), ezenkívül speciális, különleges verziók is megtalálhatóak.


A legelső MTB-okat az acél vázzal és merev villával készített városi kerékpárokból fejlesztették ki, amik között a terepen is használható mintázattal ellátott, ballonos gumiabroncsok jelentették a különbséget. A vízszintes felsőcső-kialakítás és a nagyobb vázméret miatt az országúti modellekhez, vagy trekkingekhez voltak hasonlatosak.


Az egyre szélesebb, bátrabb felhasználási módozatok, a változó felhasználói igények és nem utolsósorban a technológia fejlődése gyorsította fel a ma ismert és legnépszerűbb stílusú és kerékméretű MTB 26 kialakítását.


Az MTB 26-os modellen már jóval a 27-es és 29-es társainak változását megelőzően rengeteg olyan fejlesztés történt, amiket időrendben szinte lehetetlen lenne felsorolni, tulajdonképpen egyszerre fejlődött a kerékpár összes alkotóeleme. Könnyebb és erősebb változatok kerültek ki a fejlesztőműhelyekből, mivel a legnépszerűbb alumínium és karbon alapanyagok váltották fel a kezdeti acélvázat. Ennek eredménye, hogy ez a típus mára akár speciális igényeknek is megfelelhet. A legelterjedtebbek a férfi vázas kialakítások, a klasszikus női vázkialakítású MTB 26 főleg a belépő, túrázásra kifejlesztett modelleknél jelenik meg. De az utóbbi időben már a férfi vázkialakításhoz hasonlatos, ám annál rövidebb, sportos női vázzal is találkozhatunk. Ezek kialakításánál figyelembe kellett venni, hogy a különböző anatómiai felépítés ellenére a hölgyeknek kialakított modell komfortos legyen.


A rúgós teleszkóp idővel felváltotta a MTB 26 merev villáját, ezt később a motorsportban elért újításokat felhasználva alakították tovább, ami a mai napig is töretlenül tart. A gyors haladás természetesen gyors megállást követelt, ezért a fékberendezés innovációja is nagy léptékkel haladt, itt is felhasználva a motorkerékpároknál bevált módosításokat. A MTB 26 bicikliket könnyű és erős hidraulikus tárcsafékkel látták el, a gyerekek számára kifejlesztett modelleket és a belépő hegyikerékpárokat V-fékkel szerelték fel. A 26-os kerékméret a hegyikerékpározás minden válfaját meghódította, legyen szó DH versenyzésről, maraton versenyekről, vegyes felhasználásra kifejlesztett ATB (all terrain bike) kerékpárokról, egészen a extrém dirt és triál kerékpárokig bezáróan.


A fatbike a MTB 26 speciális változata, melyet szintén 26 colos kerékméret jellemez. Viszont extrém széles felni és ballonos gumival kialakított változat, emiatt a megszokott MTB 26-tól nagymértékben tér el. A gumik extra tapadását nagyon kis nyomásra felfújással érik el. A fatbike-ot havas tájakon, illetve tengerparton használják, mivel a megfelelő stabilitást és a biztonságot széles, anyagfelületen tapadó gumik garantálják. Ezenkívül, köszönhetően az extra ballonosságnak és a jó terepleküzdő tulajdonságának, immár hazai terepeken is egyre többször találkozunk velük.


Az egy sebességes singlespeed kerékpárokat leszámítva bármelyik verzióját is válasszuk is, mindegyiken több fokozat található. Széles áttételi tartomány, sok fokozat áll a felhasználó rendelkezésére, köszönhetően a technológia fejlődésének. 3x7, vagy 8 sebességes váltórendszerrel felszerelt biciklik közül választhatunk, még akkor is, ha a belépő modellek esetében a költségeket alacsonyan akarjuk tartani. Ezek megfelelő áttételt nyújtanak a városi közlekedés és hétvégi túrázások alkalmával is.


A MTB 26 kerékpár tömege könnyű országúti és a sok extrával felszerelt trekkingek között található (összehasonlításképpen: a hobbi versenyzők kerékpárjainál, vagy a drágább összteleszkóposaknál 13 kg-ot, a kedvező árú modellek esetében 15-16 kg-ot, illetve a versenyzői elit kerékpárjainál 10 kg-ot jelent).


MOUNTAIN BIKE (MTB)


Már a nevéből is sejthető, a mountain bike-ot hegyi, tehát terepen történő kerékpározáshoz fejlesztették ki. Noha terepkerékpár, strapabírásának köszönhetően a járdaszegélyek, kátyúk miatt a városban is hasznos lehet, emiatt méltán népszerű típus.


Minimum 21 sebességfokozatot állíthatunk a mountain bike-okon. A típus belépő modelljei rugós villával felszereltek (ami miatt az állíthatóságot tekintve jóval kevesebbet nyújt, illetve teljesen más a működési elve), de a komolyabb verziók már első teleszkóppal felszereltek. Az összteleszkópos MTB-ok (melyek első és hátsó felfüggesztéssel is rendelkeznek, ennek köszönhetően keményebb terepen is stabilabb kerékpározást biztosít) már magasabb árfekvésűek.


A MTB-ok könnyen gyorsulnak, vastag, merev kerekekkel felszereltek és jó reakcióidő jellemzi őket. A komolyabb mountain bike-ok már kizárólag tárcsafékkel vannak felszerelve, amelyek lehetnek bowdenes (mechanikus), vagy hidraulikus rendszerűek, a belépő szintű hobbikategóriára inkább a V-fékes kialakítás a jellemző.


A leglényegesebb különbség azonban a kerékátmérő, melyet colban adnak meg. Így 26”-os, 27,5”-os és 29”-os mountain bike-ok között válogathatunk. Az első modellek 26-os méretben készültek, ezek még mindig keresett modelleknek számítanak. A testi adottságainkon a választáskor az is meghatározó szempont, milyen körülmények között, milyen terepen és milyen dinamikával kívánjuk használni a kerékpárt.


A 29-es kerékméret a kimondottan magas, 185 cm feletti kerékpárosoknak ajánlott. Azonban a náluk alacsonyabb felhasználók is gyakran emellett döntenek, mivel nehéz terepen is könnyen gurul, emellett jobb tapadással rendelkezik. Azonban nehezebb vele a gyorsulás, illetve a lassítás, kevésbé dinamikus, mint a 26-os méretű modellek. A 27,5”-os méretet viszont amiatt választják sokan, mert a kisebb és nagyobb átmérő előnyösebb tulajdonságai között egyfajta kompromisszumot képezhet.