Cross trekking

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Női cross trekking

Ha egyszerre könnyű, kényelmes, emellett sokoldalú kerékpárt szeretnénk, amit aszfalton, tereptúrázásra egyaránt használhatunk, és egyben egyszerű és praktikus, vagy akár egyszerre modernebb és elegáns, akkor a női cross trekking tökéletes választás.

Mivel minden árkategóriában megtalálhatjuk képviselőjét, manapság talán a cross trekking a legelterjedtebb és legkedveltebb kerékpártípus. A túrakerékpárok között ez az, amelyben egyaránt megtalálhatóak az alap, egyszerű felszereltségű, kedvező árú hobbi kategóriájú, és a már komolyabb igénybevételnek is kitehető, legújabb fejlesztésű felső kategóriás típusok is.

A női cross trekking lényegét a sokoldalúság, a többrétű, praktikus felhasználhatóság jelenti. Különböző kiegészítőkkel felszerelve ugyanazt a kerékpárt más-más felhasználási területen is használhatjuk. Kiegészítve levehető kosárral, sárvédővel, kitámasztóval és természetesen a KRESZ előírásainak megfelelő hang- és fényjelzéssel városi bringává is alkalmassá tehető, illetve mindennapi munkába járáshoz is. Laza túrázáshoz a női cross trekking biciklinket csomagtartóval és táskákkal bővíthetjük, de elegánsan csupaszon hagyva sportos edzésekhez is biztosítja mindazt, amire szükségünk lehet.

Már ebből is látszik, hogy a női cross trekking amolyan mindenes kerékpár, akár városi közlekedésről, akár egy lazább túrázásról legyen is szó, vagy akár sportos edzésről, a női cross trekking szinte mindenre alkalmas. A kerékmérete 28”-as, ezért könnyedén átgördül az akadályokon, a gumik viszont az országúti kerékpárokéhoz képest ballonosabbak, és komfortosabbak, és bár vegyes felhasználásra alkalmasak, keskenyebbek a hegyikerékpárokkal összehasonlítva.

Technikai tartalmukat tekintve nagyon sokban hasonlítanak a terepes társaikhoz. Leginkább első teleszkóppal felszereltek, az olcsóbb modellek rugós rugózású, csillapítás nélküli, vagy fix csillapítással, 30-50 mm-es rugóúttal rendelkeznek. A női cross trekking drágább társaira már inkább a levegős rugózás, hosszabb rugóút (60-80 mm) jellemző, és manuálisan szabályozható csillapításúak.

A kényelmes testtartást, az ideális üléspozíciót a vázgeometria biztosítja, azt viszont ne felejtsük el, hogy sportosabb kerékpárról beszélünk, így a csuklónkat nagyobb terhelés érheti. Sok esetben állítható, dönthető kormányszár jellemzi, így biztosítva az egyenes háttal való kerékpározás lehetőségét, és a csuklónk tehermentesítését is. Ez inkább a középkategóriára jellemző, a felső kategóriában a felszereltség és a teljesítményorientáció miatt könnyebb, nem állítható változatok a jellemzőek. A női cross trekking kerékpár hajtásrendszere is a haladósabb áttételekre lett tervezve, ami hátul hasonló a MTB-okéhoz, de elől a nagy tányér nagyobb (48 fog), így gyorsabb haladási sebességet képes biztosítani. A belépő modell 3x8, 3x9 sebességes, míg a középkategória, és komolyabb társaik szélesebb áttételi tartománnyal, és ezáltal terepen és aszfalton is praktikusabb használatot garantáló, 3x10 sebességes rendszerrel rendelkeznek. Pár évvel ezelőtt még a középkategória is V-fékes kialakítású volt, ma már itt is a tárcsafék dominál, ami amellett, hogy időjárásfüggetlen, kis kézerővel működtethető, nagyobb fékhatást biztosító fékrendszer. A női cross trekking vásárlásakor a felszereltségét, és nem a márkáját érdemes figyelembe venni, mivel a középkategóriában is technológiában, geometriájában egymáshoz nagyon hasonló vázakra szerelik a kerékpárokat.

A női cross trekking vázkialakítása (a férfi változatokkal ellentétben) a könnyebb felszállást segíti elő, viszont ugyanazokkal a sportos jegyekkel rendelkezik. Ezek a könnyű alumínium vázak gyártótól függetlenül felszerelhetőek olyan kiegészítőkkel, melyek a mindennapi közlekedésünket, élményben gazdag túráinkat, vagy sportolásunkat tartalmasabbá teszik.