Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Férfi MTB 26”

2termék12
2termék12

MTB 26

A férfi MTB 26 kerékpár terepre kifejlesztett sporteszköz. Ezzel a kerékmérettel többféle stílusú kerékpárt is elláttak már, ezek nagyvonalakban a gyermek bicikli – ami lehetnek sport – ill. városi felhasználásra szánt, klasszikus értelemben vett MTB (avagy terepkerékpárok), lehet merev vázas és összteleszkópos, férfi és többféle női vázas kivitelű, de még különleges, és speciális változatok egyaránt.

A legelső MTB-ok a városi kerékpárokból fejlődtek ki,  ezeket még merev villával, és acél merev vázzal készültek, különbséget a ballonosabb, és terepen is használható mintázatú gumiabroncsok jelentették. A vázuk a trekkingéhez, vagy országútiéhoz hasonlított: nagy vázmérettel, és vízszintes felsőcső-kialakítással.

Az igények, az egyre bátrabb felhasználási módok, és a technológia fejlődése segítette, hogy a ma egyik legnépszerűbb kerékméret és stílus - a MTB 26- kialakuljon.

A 27-es és 29-es társait megelőzően a férfi MTB 26 rengeteg fejlesztésen esett át, időrendben szinte lehetetlen lenn ezeket szémba venni, vehetjük úgy, hogy az összes alkotóeleme egyszerre fejlődött. A kezdeti acélvázat a legnépszerűbb alumínium és karbon alapanyagok váltották fel, elérve ezzel, hogy sokkal könnyebb, erősebb legyen, és akár a speciális igényeknek is megfeleljen. A férfi vázas kivitelek mellett főleg a belépő, túrázásra szánt modelleknél jelenik meg a klasszikus női vázkialakítású MTB 26. Az utóbbi években pedig újfajta, sportos női vázzal is találkozhatunk, ami hasonlít a férfi váz formájához, de annál rövidebb, gondolva a különböző anatómiai felépítésre, ezáltal hölgyek számára komfortosabb.

A férfi MTB 26 merev villáját felváltzotta a rugós teleszkóp, ami később a motorsportból is ismert és átvett egyre komolyabb technológiákkal fejlődött tovább, és fejlődik a mai napig is.

A gyors haladáshoz gyors megállásra is szükség volt, ezért a férfi MTB 26 fékberendezéseinek fejlődése is rohamtempóban haladt, szintén a motorkerékpároktól ellesett technológiák segítségével. Ma már a belépő hegyikerékpárokon és gyermekeknek szánt modelleken kívül, melyek V-féket kaptak, könnyű és erős hidraulikus tárcsafékkel látták el a MTB 26 bicikliket. A férfi MTB 26 kerékmérete a hegyikerékpározás történetének összes stílusában képviseltette már magát: a maraton versenyektől a DH versenyzésen és a vegyes felhasználásra kifejlesztett ATB (azaz all terrain bike) kerékpárokon át egészen az extrém dirt és triál kerékpárokig mindegyik ezzel a kerékmérettel kezdte a pályafutását.

A férfi MTB 26 peciális változata a fatbike. Kerékméretét tekintve ez is 26 colos, de extrém széles felnivel, és a hozzá tartozó nagyon ballonos gumival már merőben eltér a „sima” MTB 26-tól. Gumiját nagyon kis nyomásra fújva használják, elérve ezzel annak extra tapadását. Felhasználási területe a homokos tengerpart és a havas táj, hiszen mindkettőnél a széles, anyag felületen tapadó gumi nyújtja a megfelelő stabilitást és biztonságot, de nagyon sokan felismerték, hogy az extra ballonosság igen jó terepleküzdő tulajdonsággal is rendelkezik, ezért az itthoni hegyekben is egyre több ilyennel találkozhatuk.

A férfi MTB 26 bármelyik stílusára is essen a választásunk, mindegyiken több fokozatot találunk, az egy sebességes singlespeed kerékpárokat. A technika fejlődésének hála, széles áttételi tartomány, és sok fokozat áll rendelékezésünkre. A belépő modellek költségvetésének kordában tartása mellett sem kell beérnünk kevesebbel, mint a 3x7 vagy 8 sebességes váltórendszer, mely megfelelő áttételt nyújt a városi közlekedés és hévégi túrázások alkalmával is.

A férfi MTB 26 kerékpár tömege a könnyű országúti, és a sok extrával felszerelt trekkingek között helyezkedik el, ami a kedvező árú modellek esetében 15-16 kg-ot, a hobbi versenyzők kerékpárjainál, vagy a drágább összteleszkóposaknál 13 kg-ot, míg a versenyzői elit bringáinak 10 kg-ot jelent.

 

Szűrés
Ajánlataink
Alkategória
Gyártó
Vázméret
Ajánlott testmagasság
149 - 164
Szín
Váz kialakítása
Kerékméret
Váz anyaga
Váltórendszer
Fék típusa
Termék státusza