Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

ELEKTROMOS KERÉKPÁR

Ha nem szeretsz feleslegesen várakozni, foglalj időpontot szakértő kollégánkhoz, aki segít kiválasztani a számodra megfelelő elektromos kerékpárt!

Tygon tayen-elektromos kerékpár

Tudj meg mindent az elektromos biciklikről

“Mi az az elektromos kerékpár?” — teszed fel a kérdést.  “Hát, az, ami magától megy!” — vágja rá az ember. “Tőlem?” — kérdez vissza a rutinos kerékpár-kereskedő. A kihagyhatatlan szóvicc után szeretnénk tisztázni, hogy mi (és ki) hajtja az elektromos biciklit, hogy hogyan kapcsolódik hozzá a kevésbé ismert “pedelec” kifejezés, mik azok a legfontosabb információk, amelyeket laikusként mindenképp tudnod kell a az ebike-okról.

Mit kell tudnod az elektromos biciklikről, röviden az ebike-okról?

A tisztán elektromos hajtású kerékpároknál nincs szükség emberi erőre, felülhetsz és egy gázkarhoz hasonló karral határozod meg az utazósebességet. A pedelec a “pedal” és az “electric” angol szavakból alakult ki, tehát a pedálozás és az elektromos motor együttesen hajtják a bringát, a motor csak rásegít az ember általi erőkifejtésre. A besorolás tehát az emberi erő kifejtésén áll vagy bukik. Elmondhatjuk, hogy minden pedelec ebike, de nem minden ebike pedelec. 

Tudj meg mindent az elektromos kerékpárról. Merida TYGON TAYEN

Kinek való az elektromos kerékpár?

Gyakorlatilag mindenkinek. Biztos ez? (Kérdeznél vissza, miután megköszörülted a torkod…) Azt valljuk, igen. Mindenkinek jó lehet: valamire! 

  • Az életmódváltást választók vagy rehabilitációban résztvevők számára kiemelt szempont a fokozatosság, ami ebike-ozással könnyedén megvalósítható. A fizikai aktivitás, a kalória-felhasználás, az állóképesség-növelés mellett további motivációt nyújthat, ha egyre kisebb rásegítéssel tudsz haladni.
  • Az egyébként is aktív életet élőknek arra, hogy ugyanannyi idő alatt több kilométert, ezáltal több élményt gyűjthessenek. 
  • Biciklizni szerető, de eltérő edzettséggel rendelkező családtagok, baráti társaságok tagjainak is új ajtókat nyithat meg egy pedelec, hiszen elektromos rásegítéssel könnyen tarthatod a tempót a jobb kondiban lévő haverokkal, rokonokkal, kollégákkal.
  • Kiváló társad lehet az ingázásban, városi közlekedésben (vagy akár az áruszállításban is) az elektromos kerékpár, ha sok időt töltesz a dugóban és folyton a parkoláson aggódsz.
  • Profi kerékpározók esetében is van helye az edzéstervben az elektromos bicikliknek: erre a tengerentúlon és Nyugat-Európában már számos példát láthatunk.

Milyen típusú elektromos biciklik léteznek?

Ahogyan a hagyományos kerékpároknak, úgy az ebike-oknak is számos fajtája létezik. Városi közlekedésre alkalmas (alacsonyabb és magasabb vázakkal, változatos kiegészítőkkel), trekking, crosstrekking vagy más néven túrakerékpárok, mountain bike (hardtail és összteleszkópos verziók, 27,5” és 29” méretben), országúti (speed) modellek, speciális típusok közé pedig az elektromos cargo biciklik és az összecsukható, úgynevezett kompakt ebike-ok tartoznak. Kínai neked, hogy melyik pontosan mit tud, milyen célra megfelelő? Ismerd meg a túrázásra alkalmas bringatípusokat!

Espeeder 2021 elektromos kerékpár

Motor, hajtás, akkumulátor, nyomaték és egyéb technikai finomságok

A tech-rajongók általában a működési elvek tisztázása után azonnal rákanyarodnak a műszaki kérdésekre: röpködhetnek a kapacitásra vonatkozó kifejezések és számok, fontos a Watt, a Nm, a nyomaték, a Wh az akkumulátorok esetén, a motormárkák vagy akár a kijelzőtípusok fajtái, vagy akár a szíjhajtás előnyei. Ezekről egyrészt üzletünkben nagyon szívesen mesélünk, másrészt már közzétettünk egy elektromos kerékpár tudástárt, de igény esetén még részletesebben is írunk róluk. Annyit elöljáróban azért elmondunk, hogy három motorgyártó birtokolja a torta legnagyobb szeletét az elektromos biciklik piacán: a Bosch, a Yamaha és a Shimano (azonban a dobogóra vágyik a német Brose, a Fazua, a Mahle, a Sachs, a TQ és a Bafang is). 

Milyen gyors egy elektromos kerékpár?

Érdekelhet, hogy mennyivel lehet száguldozni egy ebike-kal… Pont ugyanannyival, mint egy “rendes” bicajjal: nincs elméleti maximumsebessége egyiknek sem, azonban a rendszer nem segít rá egy bizonyos sebességhatár felett. Míg a normál ebike 25 km/h-ig repít, a Speed Pedelec 45 km/h-nál szabályoz csak le, az R-Pedeleckel pedig 75 km/h-val is roboghatsz. (Utóbbi két modell esetében minimum segédmotoros jogosítvány ill. bukósisak szükséges (mondjuk ezt egyébként is minden kerékpárhoz ajánljuk — így válassz megfelelőt), és biztosítást is kötelező kötnöd, mintha “kismotorod” lenne.)

Espeeder 2021

Milyen márkákat forgalmazunk a Bergusonnál?

Gyakorlatilag a teljes piacot lefedjük, szinten minden elektromos biciklit gyártó cég egy vagy több modellje bekerült kínálatunkba. Találsz nálunk Kellys, Specialized, Gepida, Neuzer, Merida, Cube, Haibike, KTM, Lapierre, Winora, Hercules, Thompson, Corratec, Adriatica és M-Bike ebike-okat is. Ha nincs konkrét kiválasztottad, hidd el, megtalálod nálunk az álombicajt, ha viszont kész tervekkel (akár nyertes Pedelec-2022 pályázattal a kezedben) érkezel, akkor is igyekszünk mindent megtenni, hogy beszerezzük számodra a “szerelembiciklit”.

Mennyibe kerül egy ebike?

Egy elektromos kerékpár nem olcsó mulatság, azonban azt valljuk, mindig megtérül a beruházás. Az új élmények, az aktívabb életmód, a kevesebb dugóban töltött idő, zöldebb környezet: ugye, hogy megéri?! Nagyjából 400.000 forinttól találsz nálunk elektromos bringákat, a határ pedig… Igen: a csillagos ég. 

A Pedelec-2022 pályázat keretében elektromos bicikli állami támogatással is beszerezhető! Pályázz a HUMDA-nál és szerezd be nálunk elektromos kerékpárod akár 180.000 forint állami támogatással! Ha pedig céged számára vásárolnál kifejezetten cargo típusú elektromos teherkerékpárt, akár 500.000 forinttal olcsóbban szerezheted be.

Winora ebikes cargo elektromos kerékpár

Hogyan válassz elektromos kerékpárt?

Megismerhetted a típusokat, márkákat, de elképzelhető, hogy még mindig nem állt össze a fejedben, hogy mégis milyen fajta elektromos bringára lenne szükséged. Amellett, hogy webáruházunkban és kiállítótermünkben megtekintheted az ebike-kínálatunkat, szakértő csapatunk — akár az analóg kerékpárok esetén — a kiválasztásban is segítségedre lesz. Amit érdemes átgondolnod, mielőtt beugrasz hozzánk: a büdzséd, amennyit szánnál rá, a bringás céljaid, például megkerülni a Balatont, biciklivel járni a munkába és bevásárolni, hosszabb-rövidebb Duna-parti túrákat tenni a kerékpárúton vagy ezeknél speciálisabb célod van, például adrenalin-junkie vagy és a hegyi kerékpározás a szerelmed, áruszállításra szeretnéd használni egy cargo típusú bringád, vagy akár a napi ingázásnál vonattal/hévvel kombinálva egy kisebb méretű, kompakt és könnyű bicajt részesítenél előnyben. Ha ezekre megvan a fejedben a válasz, nagyon gyorsan fogunk tudni segíteni Neked!

Szűrés