Országúti kerékpár

A kerékpárok leggyorsabbika az országúti kerékpár. Bár kategóriájában manapság számos típusból lehet választani, ha országúti kerékpárt vásárolunk, a legfontosabb szempont, hogy hobbicélból, sportolásra szeretnénk használni, vagy versenyeken vennénk részt vele. A hobbikategória bizonyos modelljei megfelelnek arra, hogy versenyzésre is lehessen használni őket, de csak alkalomszerűen.

Kialakításuk elsősorban az említett két célt szolgálja, emellett vázszerkezetük alapján oszthatóak különböző csoportokra a kategóriák. Általánosan elmondható azonban, hogy mivel az országúti kerékpárokat a lehető leggyorsabb haladás elérésére tervezik, vázuk kivétel nélkül könnyű alumínium, az alsó közép kategóriában, és felső, vagy prémium kategóriában szénszálas (carbon), mely nagyon merev, és sokkal jobb rezgéscsillapítási mutatókkal bír. Kerekük keskeny, főként a versenybringák esetében, hiszen az biztosítja a legdinamikusabb haladást és a gyors irányváltásokat. A komfort kategória kerékpárjainak adottságai stabilabb útfekvést, biztosabb kormányzást, kényelmesebb üléspozíciót biztosítanak a versenybringákhoz képest.

Kormányuk hajlított koskormány. A versenyzésre alkalmas országúti kerékpárok kormánya alacsonyan van felszerelve, mert az így felvett testhelyzet jobb aerodinamikát biztosít. Ez a testhelyzet bizonyos életkorig még megszokható, gyakorolható, de ha nem a versenyzés a célunk, hanem hogy kényelmesen, de gyorsan haladhassunk egy kerékpártúra során, típus a komfort kategóriából érdemes választanunk. Az ilyen országúti kerékpárokat bizonyos gyártók Pl Merida Ride néven különbözteti meg, az ebben a kategóriában található országúti modellek, magasabb homlokcsővel, és rövidebb felsőcsővel készülnek a kényelmesebb üléspozíció elérésének érdekében.
Haladási élményben, és sebességben ugyanakkor nem marad el egy normál versenygeometriás országúti modelltől.