Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Kerékpár Méretek

Kerékpárméret-választási tanácsadó - Berguson

Ha arra vagy kiváncsi, mi a megfelelő férfi vagy női kerékpárméret a számodra, van egy jó hírünk: elkészült a Berguson kerékpár méret választó tanácsadója, amiben a gyerek kerékpár méretek, a férifi bicikli méretek  és a női bicikli méreteket is megtalálod.

Naponta több tucat kérdést kapunk tőletek Facebookon, telefonon, személyesen, és emailen, hogy milyen méretű a megfelelő bicikli.

A kerékpár méretre vonatkozó kérdéseitekben általában az áll, hogy hány centi az adott testmagasság, amihez a bicaj kell. A helyzet roppant egyszerű, máris mondjuk a lényeget.

A lenti képen egy női kerékpár vázméretének meghatározásában segítő képet látsz.

Ez a kerékpár nagyon kicsi méretű

A kerékpár váz méretekről általában (férfi kerékpár vázméret, női kerékpár vázméret)

A helyzetet azért némileg árnyalja, hogy a kerékpár gyártók hol centiben adják meg a kerékpár méretét, pl 50-54-58, mások inchben/collban, 15", 17", 19", vagy másként 15 col, 17 col, 19 col, és olyan is van, akár gyártón belül is, hogy konfekció méretet adnak meg, mint xs-s-m m/l, xl stb.

Na de mit is jelentenek ezek a számok? Hát a középcsapágy (az az izé, amibe a pedálok csatlakoznak bele a bringa alján, a fenti képen) és a nyeregcső teteje közötti távolságot igyekeznek megadni. Azért igyekeznek, mert ma már az ejtett felsőcsöves biciklik esetében ez inkább elméleti távolság, mint valóban collstokkal mérhető, ugyanis a nyeregcső centikkel lejjebb már véget is ért. De ne rémülj meg, sokkal okosabb leszel hamarosan.

Először a gyerekbicikli méretek, kor és testmagasság szerint

Ha a felnőtt kerékpárok méreteket félretesszük egy darabig, és a gyerekbicikli méretekre gondolunk, ott olyanokat fogunk látni, hogy

  • 12" (100 cm testmagasságú gyerek alatt)
  • 16" (100-120 cm közötti testmagasságú gyereknek)
  • 20" (120-135 cm között)
  • 24" (135-150 cm között)
  • 26" (ez meg már a női monti méret).

Kerékpár méretek gyerekkerékpárok esetén kicsit másképp gondolódnak ki, mint a felnött biklik esetén.

Kor szerinti gyerekkerékpár méret csak az egészen kicsiknél van, a pedál nélküli futóbicikli méreteknél. 


A nagyobb gyerekek esetében a gyerekbicikli méretek ugyanis kerék átmérőre vonatkoznak. Egy kemping bicikli a 20"-as, egy támasztó kerekes tanulóbicikli 12"-es kerékméret. Ebben a sávban mozognak a gyerek bicikli méretek. Az ennél nagyobbak már kamaszoknak valók.

Egy monti meg már 26"-os. Tehát 2-3 éves kortól, azaz 100 centiméteres gyerek testmagasságtól 150 centis kamaszig a gyerek kerékpár esetében a kerékméret az irányadó.

 

Efelett azonban másképp alakul a férfi és a női kerékpár váz méretezése. 

Mert innetől nem a kerék, hanem a kerékpár vázméret választás a kérdés.

Felnőtt trekking, monti, városi országúti kerékpár méretek

Most, hogy tudjuk az alapokat, nézzünk két újabb fogalmat: belső lábszárhossz, és átlépési magasság. Mázlid van, a kettő ugyanaz. Úgy készül, hogy alaposan a lábad közé szorítasz egy könyvet, addig emeled fel, amíg biztonságban van a „rendszer”. Ez az a pont, amikor hirtelen a lábad közé kapod a biciklit, és két lábbal állsz a földön. Ugye, hogy nem érdemes a nagyobbat venned? Leméred a könyv teteje és a padló közötti távolságot. Ezt a számot kerested.

És voltaképp kész is vagy, innen már csak egy szorzás. 

A legegyszerűbb, ha először kerékpár típusonként haladunk a szorozgatással. Ugyanis a felhasználás módja, és a váz kialakítása miatt mások a méretek egy országúti és egy monti esetében. Az összes további újabb fajta kerékpártípus, mint a gravel, a cyclocross azok vátban és felszereltségben az előbbi alaptypusok variánsai.

  • Ha montit nézel, szorozd meg az átlépési magasságot 0,57-tel,
  • Ha versenybicikli vázméret érdekel, szorozd meg a számot 0,66-tal
  • Ha trekking vagy crosstrekking bicaj méret érdekel, 0,67-tel,
  • Ha cyclocross biciklit keresel, alapból veheted az országúti szorzót alapul (0,66), de kalkuláld bele, hogy egy cyclocross kerékpár gyakran picikét rövidebb (értsd: közelebb esik a kormány, nem dőlsz rá olyan nagyonnagyon), lehet egy kicsit magasabban a középcsapágy, és több hely kell, hogy terepen le-föl tudj szállni róla sérülésmentesen, szóval ne érjen nyakig a felsőcső.

Ha városi biciklit vennél munkába járni, alapul veheted trekking szorzót, klasszikusan itt ül az ember egyenes háttal.

Ha a modern gravel irányzat felé húz a szíved, akkor a gravel méretéhez szorozd meg a kapott értéket 0,66-tal, pont, mint a versenybiciklinél.

Kész vagy!

így megkapod a kerékpár vázméretét, centiméterben. Ha az adott gyártó collban mér, sebaj: / 2,54. És máris megkapod az eredményt collban.

Nem engedjük el a kezed, itt van néhány népszerű kerékpárméret collban is és centiméterben is.

Vázméret coll/inch Vázméret centiméterben
13,5 34
15 38
17 43
19 48
21 53-54
23 58

És a ruhaméretes bringákhoz van tipp?

Nagyonnagy általánosságban: S 170 cm-ig, M 170-180cm, L 180-190cm, XL 190cm felett, de minden esetben a kerékpár vázának a sematikus, centikkel ellátott rajza fog segíteni, és peresze a váz próba.

Ez már jó kiindulási alap a megfelelő méretű kerékpár kiválasztásához. És még egy jó tanács: Ha a mérethatáron billegsz, inkább a kisebbet vedd meg, jobban jársz vele, mert abból könnyebb nagyobbat csinálni, a nyereg, a nyeregcső, a kormánystucni cseréjével, mint a nagy vázból kisebbet. Azon csak a fűrész segít.

Reméljük, segítettünk. Jó bringázást!