Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Kerékpár Méretek

Kerékpárméret-választási tanácsadó - Berguson

Ha arra vagy kiváncsi, mi a megfelelő férfi vagy női kerékpárméret a számodra, van egy jó hírünk: elkészült a Berguson kerékpár méret választó tanácsadója, amiben segítséget adunk mi a jó gyerek kerékpár méret. Megtudod, hogyan mérd le a belső lábhoszt és a mai széles választékban is próbálunk eligazodni a női és férfi kerékpár méretek között.

Naponta több tucat kérdést kapunk tőletek Facebookon, telefonon, személyesen, és emailen, postagalambbal, bagolypostával és cetlire írva becsúsztatva az ajtó alatt.

Na jó azért ennyire nem, de tény, hogy egy kerékpár vásárlás előtt a legfontosabb amit el kell dönteni, hogy milyen magassághoz milyen váz vagy kerékméret szükséges.

 

A kerékpár váz méretekről általában (férfi kerékpár vázméret, női kerékpár vázméret)

A helyzetet azért némileg árnyalja, hogy a kerékpár gyártók hol centiben adják meg a kerékpár méretét, pl 50-54-58, mások inchben/collban, 15", 17", 19", vagy másként 15 col, 17 col, 19 col, és olyan is van, akár gyártón belül is, hogy konfekció méretet adnak meg, mint XS-S-M de akár M/L méretekkel is.

Na de mit is jelentenek ezek a számok? Hát a középcsapágy közepe (az az izé, amibe a pedálok csatlakoznak bele a bringa alján, a fenti képen) és a nyeregcső teteje közötti távolságot igyekeznek megadni. Azért igyekeznek, mert ma már az ejtett felsőcsöves biciklik esetében ez inkább elméleti távolság, mint valóban collstokkal mérhető, ugyanis a nyeregcső centikkel lejjebb már véget is ért. De ne rémülj meg, sokkal okosabb leszel hamarosan.

Itt egy kis rajz, hogyan mérjük le a vázméretet:

Először a gyerekbicikli méretek, kor és testmagasság szerint

Tegyük félre most a felnőtt méreteket, mert kell a sikerélmény, ugyanis a gyermek kerékpárok meghatározása a legegyszerűbb:

  • 12" (100 cm testmagasságú gyerek alatt)
  • 16" (100-120 cm közötti testmagasságú gyereknek)
  • 20" (120-135 cm között)
  • 24" (135-150 cm között)
  • 26" (ez meg már a női vagy ifjúsági monti méret).


A gyerekek esetében a gyerekbicikli méretek ugyanis kerék átmérőre vonatkoznak. 

A legkisebbeknél az úgynevezett futó kerékpároknál is 12" és a legelső pedálos gyerek kerékpár kerékátmérője is 12" mégis van vázméret különbség, erre érdemes majd figyelnünk.

12-es, 16-os, 20-as és 24-es kerékméretet különböztethetünk meg, s bár vannak elvétve köztes változatok is (14, 18 akár 22 is lehetséges) ezek azok a gyerek kerékpár kerékméretek amik között megtalálhatjuk a megfelelőt. Elmondható, hogy a gyártók okosan alakították ki, megfelelő átfedéssel, hogy minden életkorhoz és magassághoz megfelelőek legyenek.

És ma már az MTB 26"-os is gyereknek számítható, vagy legalább is ifjúságinak mondható, de ezeknél a váz mérete is lényeges információ lehet. Lényegében tehát 2-3 éves kortól, azaz 100 centiméteres gyerek testmagasságtól 150 centis kamaszig a gyerek kerékpár esetében a kerékméret az irányadó.

 

Efelett azonban másképp alakul a férfi és a női kerékpár váz méretezése. 

Mert innetől nem a kerék, hanem a kerékpár vázméret választás a kérdés.

Felnőtt trekking, monti, városi és országúti kerékpár méretek

Most, hogy tudjuk az alapokat, nézzünk két újabb fogalmat: belső lábszárhossz, és átlépési magasság. Mázlid van, a kettő ugyanaz. Úgy mérjük, hogy alaposan a lábad közé szorítasz egy könyvet, addig emeled fel, amíg még kényelmesnek érzed OTT. Ez az a pont, amikor hirtelen a lábad közé kapod a biciklit, és két lábbal állsz a földön. Ugye, hogy nem érdemes a nagyobbat venned? Leméred a könyv teteje és a padló közötti távolságot. Ezt a számot kerested.

És voltaképp kész is vagy, innen már csak egy szorzás. 

A legegyszerűbb, ha először kerékpár típusonként haladunk a szorozgatással. Ugyanis a felhasználás módja, és a váz kialakítása miatt mások a méretek egy országúti és egy MTB esetében. Az összes további újabb fajta kerékpártípus, mint a gravel, a túra országúti, egy összteleszkópos, nevezzük mondjuk fullys MTB-nek, na azok inkább egyedi esetek, ahogyan a gyártók közötti eltérések is a jelölések között (egy női Kross crosstrekking nem ugyanúgy van jelölve mint egy férfi Kross, hajjaj mondhatnánk, de nem olyan bonyolult :)

Szóval,

  • Ha montit nézel, szorozd meg az átlépési magasságot 0,57-tel,
  • Ha versenybicikli vázméret érdekel, szorozd meg a számot 0,66-tal
  • Ha trekking vagy crosstrekking bicaj méret érdekel, 0,67-tel,

Ha városi biciklit vennél munkába járni, alapul veheted a trekking szorzót, klasszikusan itt ül az ember egyenes háttal.

Ha a modern gravel irányzat felé húz a szíved, akkor a gravel méretéhez szorozd meg a kapott értéket 0,66-tal, pont, mint a versenybiciklinél.

Kész vagy!

így megkapod a kerékpár vázméretét, centiméterben. Ha az adott gyártó collban mér, sebaj: osztod a kapott értéket 2,54-el. És máris megkapod az eredményt collban. És fordítva is ;)

Na, de lássunk már néhány grafikont, szépet színeset és informatívabbat:

Na jó ennél azért színesebbet is tudunk, s a hölgyeket sem szabad ám kifelejteni, mert nem mindegy:

És a ruhaméretes bringákhoz van tipp?

Nagyonnagy általánosságban: S 170 cm-ig, M 170-180cm, L 180-190cm, XL 190cm felett, de minden esetben a kerékpár vázának a sematikus, centikkel ellátott rajza fog segíteni, és peresze a váz próba.

Ez már jó kiindulási alap a megfelelő méretű kerékpár kiválasztásához. És még egy jó tanács: Ha a mérethatáron billegsz, inkább a kisebbet vedd meg, jobban jársz vele, mert abból könnyebb nagyobbat csinálni, a nyereg, a nyeregcső, a kormánystucni cseréjével, mint a nagy vázból kisebbet. Azon csak a fűrész segít.

Reméljük, segítettünk. Jó bringázást!