Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Spinning Cipő

1termék11
1termék11

SPINNING CIPŐ

ELŐSZÖR A FELHASZNÁLÁSI TERÜLETet kell tusztáznunk magunkban, eZUTÁN KÖVETKEZHETNEK AZ ANYAGI SZEMPONTOK.

SPECIÁLIS BRINGÁS CIPŐT napjainkban már GYAKORLATILAG MINDEN TERÜLETRE TALÁLUNK, MÉGIS ELŐSZÖR AZT KELL eldöntenünk, HOGY PONTOSAN MIRE, ÉS MILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÜTT KÍVÁNJUK A KÉSŐBBIEKBEN HASZNÁLNI A KERÉKPÁRUNKAT ÉS A CIPŐT.

Egyáltalán nem célravezető módszer, ha csak az anyagi lehetőségeink szerint hozzuk meg a döntésünket, nem feltétlenül a legdrágább lábbeli jelenthet tökéletes megoldást, és sajnos a legolcsóbb sem biztos, hogy alkalmas lesz. Még akkor sem, ha csak hobbi célra használnánk, vagy csupán hébe-hóba tekernénk egyet benne. Ha ugyanis megfelelő pénzösszeg áll a rendelkezésünkre, és a könnyű, ám nagyon merev talpú karbon montis cipőre esik a választásunk, és mégis egy laza városnézésre indulunk el benne, saját maguknak fogunk kellemetlen perceket szerezni, mivel nagyon kényelmetlen lesz. Még az árkategória ellenére is.

Ugyanígy a köves úton sétálgatás közben trekking bringát tologatni az országúti cipő sem alkalmas a maga lapos talpával.

Éppen emiatt fontos, hogy körültekintően gondoljuk át a felhasználási területet, és csak azután nézzünk szét, mit engedhetünk meg magunknak a kerékpárboltok kínálatából. Emellett az sem hátrány, ha a hozzáértő eladók segítségét a választás előtt kikérjük, akik sok megfontolandó tanáccsal is el tudnak látni minket.

Miután mindezen átrágtuk magunkat, és felhasználási területnek a spinninget választottuk, akkor az alábbi tudnivalókkal érdemes tisztában lenni a spinning cipőkkel kapcsolatban.

Mire való a spinning cipő?

A spinninget a valóság szimulálására fejlesztették ki. Érzés, erőkifejtés szempontjából hasonló ahhoz, mintha felváltva erdőben, hegyre föl, vagy sík terepen mennénk. Ebből a szempontból nem sokban különbözik a szabadban való kerékpározástól, hiszen ugyanazokat az izmokat vesszük igénybe a segítségével. Azonban a spinning cipő esetében mégsem a teljesítményt helyezik előtérbe, a kényelem ennél sokkal fontosabb szempont. Az edzőterem szellőzését a tulajdonosok biztosítják, azonban a lábunk megfelelő szellőzéséről már nekünk kell.

A spinning cipőt éppen ehhez az edzésfajtához fejlesztették ki. Ellenálló anyagból kell készülnie, hiszen a felső részének nyúlás nélkül kell megtartania a lábat. Emellett át kell tudnia adni hajtásenergiát is a kerékpárnak anélkül, hogy a lábunk mozogna benne, és ezzel párhuzamosan a lehető legjobb szellőzést kell biztosítania annak érdekében, hogy ne fülledjen bele a lábunk.

Spinning cipőt válasszunk, vagy montist?

Amíg a saját MTB-os cipőnk tökéletesen használható egy spinning edzésre, ez fordított esetben már nem járható út. A spinning cipő talpa ugyanis kicsit puhább, mivel úgy van kialakítva, hogy az edzőteremig köves részeken is kényelmesen lehessen benne sétálni, a padlón viszont semmiképpen sem szabad csúsznia, és nyomot hagynia.

A spinning cipő felépítése

A spinning cipő felső része jóval vékonyabb kialakítású. Tehát ha a terepen használnánk, a lábunk sokkal hamarabb kihűlne benne, és alaposan felfázhatunk egy hűvösebb tavaszi-őszi tekerés alkalmával, mivel ebben az esetben (az eredetileg előnyére kifejlesztett) nagyobb mértékű szellőzés a hátrányává válik.

A talpa sem bírná a kinti használatot, hiszen a betonon gyorsabban elkopna. A rendkívül kényelmes spinning cipők záródását általában fűzős tépőzárral oldják meg.

Az SPD-s kialakítású spinning cipő talpa nem alkalmas utcai használatra. A teremben való használat miatt nagyon vékonyak, viszont kiemelkedően jól szellőző felsőrésszel vannak kialakítva, ezért annak, aki csupán a spinning edzésekhez keres megfelelő cipőt, ez tökéletes választást jelent.

Ha viszont már terepre alkalmas modellel rendelkezik, vagy edzés közben a természetben és teremben egyaránt szeretné használni, megfelelő választás lehet egy terepre alkalmas cipő is.

 

Szűrés
Gyártó
Évjárat
Szín
Termék státusza