Spinning Cipő

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Spinning cipő

  • Először a felhasználási terület, csak azután az anyagiak!
Gyakorlatilag minden területre van már speciális bringás cipő, ezért először azt kell kitalálnunk, pontosan mire is használnánk kerékpárunkat, és vele együtt a cipőt.


Nem célravezető, ha csak a pénztárcánk tartalma alapján választunk, hiszen nem feltétlenül a legdrágább lábbeli lesz a tökéletes a mi céljainkhoz, és sajnos a legolcsóbb sem feltétlenül jó akkor sem, ha csak hobbi célra kell, vagy egyszer-egyszer tekerni egyet benne. Ha ugyanis van mit ráköltenünk, és megvesszük a könnyű, ám nagyon merev talpú karbon montis cipőt, mégis egy laza városnézéshez visszük, saját magunkkal szúrunk ki, nagyon kényelmetlen lesz, hiába drága.


Ugyanígy az országúti cipő sem való a maga lapos talpával például a köves útra trekking bringát tologatni sétálgatás közben...


Ezért fontos, hogy a felhasználási területet mindenképp határozzuk meg, és csak azután nézzük meg, mit engedhetünk meg magunknak, és nem utolsósorban kérjük ki a hozzáértő kerékpárbolti munkatársak segítségét, akik nagy gyakorlatuknak köszönhetően sok szuper tanáccsal is ellátnak minket, ne féljünk kérdezni!


Ha ezen átrágtuk magunkat, és felhasználási területnek a spinninget választottuk, akkor következhetnek az alábbi tudnivalók a spinning cipőkkel kapcsolatosan.
  • Mire való a spinning cipő?A spinning a valóságot szimulálja, érzésre, erőkifejtésre ahhoz hasonló, mintha felváltva mennénk erdőben, hegyre föl, vagy sík terepen, ezért ebből a szempontból nem sokban különbözik a szabadban való kerékpározástól, hiszen így ugyanazokat az izmokat veszi igénybe, a spinning cipő esetében azonban mégsem a teljesítményt helyezik előtérbe, fontosabb a kényelme. Az edzőterem szellőzésről tudnak ugyan gondoskodni, de a lábnak a megfelelő szellőzésére is figyelmet kell fordítanunk.


Erre az edzésre fejlesztették ki a spinning cipőt. Ennek felső részének nyúlás nélkül tartania kell a lábat, tehát egy ellenálló anyagból van, és a hajtásenergiát át kell tudnia adni a kerékpárnak, anélkül, hogy mozogna benne a lábunk, de emellett a lehető legjobb szellőzést kell biztosítania azért, hogy ne fülledjen bele a lábunk.
  • Spinning cipő, vagy montis?Míg egy spinning edzésre használható a saját MTB-os cipőnk, ez fordítva semmiképp sem ajánlott. A spinning cipő talpa kicsit puhább, úgy van kialakítva, hogy az edzőteremig eljutva is kényelmesen lehessen benne sétálni akár a köves részeken, akár a csúszós padlón, ahol semmiképp sem szabad csúsznia, és nyomot hagyni.


Spinning cipő felépítése:


A spinning cipő felső része jóval vékonyabb, tehát ha kivinnénk a terepre, akkor sokkal hamarabb kihűlne benne a lábunk, egy hűvösebb tavaszi-őszi tekerés alkalmával rendesen fel lehetne fázni, mivel ennek a spinning cipőnek az előnyére kitalált nagyobb mértékű szellőzés hátrányává válna.


A talpa sem bírná a kinti nem "rendeltetésszerű használatot", betonon való sétálástól gyorsabban elkopna. A rendkívül kényelmes spinning cipők záródását általában fűzős tépőzárral oldják meg.


A spinning cipő talpa SPD-s kialakítású, melyek utcai használatra nem alkalmasak. Nagyon vékony, de kiemelkedően jól szellőző felsőrésszel rendelkeznek a teremben való használat miatt, ezért aki csupán a spinning edzésekhez keres cipőt, annak ez tökéletes választás.


Ha viszont már rendelkezik terepre szánt modellel, vagy a természetben és teremben egyaránt szeretne edzeni, megfelelő lehet egy terepre alkalmas cipő is.