Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Férfi MTB Fully 27,5”

3termék13
3termék13

MTB Fully 27,5 E-bike

Az alábbiakban a MTB Fully 27,5 méretű kerékpárokkal ismerkedünk meg, egyben megpróbálunk rávilágítani, miért olyan népszerű ez a modell a bringások körében. Ez a kerékméret viszonylag fiatalnak számít a kerékpárok között. A jobb és könnyebb terepleküzdő adottságai a nagyobb kerékméretnek köszönhetőek a 26-osokkal szemben, nem beszélve arról, hogy nagyobb kapaszkodófelületet nyújt (vagyis egyszerre több bütyök érintkezik a talajjal) az extrém kategóriákban alacsony guminyomáson használva. További előnyt jelent, hogy a 26-os és a 27,5 között nincs akkora különbség a kerékátmérők között, mint a 29-esekhez képest, emiatt a teleszkópvillát és a kerékpár vázát tekintve nincs akkora különbség a kisebb mérethez viszonyítva.

Ezek az adottságok segítik a gyártókat, hogy még sokoldalúbb, tökéletesebb és változatosabb modellekkel rukkoljanak elő a MTB-ok szerelmeseinek nagy örömére, még az összteleszkópos verzió esetében is. Akik a technikásabb, gyorsabb lejtőket, és a hegyre fel- és letekerelést egyaránt élvezik, azoknak a MTB Fully 27,5 e-bike tökéletes választás.

A MTB 27,5 e-bike esetében többféle modellel találkozunk, így az enduro, trail/all montain, DH változatok mind-mind a vásárlók rendelkezésére állnak, ez a rugóút hosszának eredménye. Ráadásul 27,5+ rendszerű kerekekkel is választhatjuk a trail/all montain és az enduro verziókat, melyek további futófelületet és ballonosságot biztosítanak.

A 120-140 mm rugóúttal rendelkező trail/all montain kerékpárokat a szűk, egy nyomos singletrack-ek barátainak ajánljuk, melyek váza karbonból, vagy könnyű alumíniumból készülnek, valamint jellemzőjük a levegős rugózású rugóstag és a lezárható mozgású teleszkóp, ezek a mászásokat segítik a felhasználók számára.

Noha nem minden kerékpárt szerelnek fel ezen a módon, a 27,5+ rendszer használatára már ebben a modellben is lehetőség van. Lényege, hogy a ballonosabb gumik (melyek a szélesebb csapágyazással ellátott kerékagyakra fűzött széles felniken találhatók) jobban tapadnak.

A MTB Fully 27,5 e-bike típusok közé tartozik a fiatalnak mondható enduro modell is, melyet a hosszú, technikás lejtőket előnyben részesítő és a felfelé mászástól nem visszariadó kerékpárosoknak ajánlott. A DH-ra sok tekintetben hasonlít, bár a felépítésük eltér egymástól. Több DH-s versenyző kikapcsolódásként használja ezt a típust.

Az Enduro modellek a trailnél robosztusabb felépítéssel bírnak, és egyben 160 mm–es, nagyobb rugóúttal is rendelkeznek. Mivel a könnyű méret ugyanolyan fontos, mint a strapabíróság, emiatt rugóstagokkal szerelték fel a kerékpárokat a levegős rugózású teleszkóp mellett, ezek egyforma rendszerűek.

A megfelelő fékhatást a tárcsafék, illetve a legalább 180 mm átmérőjű tárcsák biztosítják mind az Endurónak, mind a MTB Fully 27,5 e-bike trail verziójának. A 27,5+ kerékváltozatok már gyárilag beszerezhetőek, így a felhasználó maga döntheti el, hogy az extra tapadást és a rugózást ki akarja-e használni az elhanyagolható plusz súly mellett.

Elektromos változatban is kaphatóak, köszönhetően annak, hogy a gyártók elemi érdeke a vásárlók igényeinek és elvárásainak szem előtt tartása, így ideális választást nyújthat ahhoz, hogy a szülő a gyereke társaságában hegyikerékpározhasson.

Az alumínium vázzal, elől-hátul 180-200 mm rugóúttal rendelkező MTB Fully 27,5 e-bike DH kerékpár a lejtőzés kedvelőinek ideális választás. Az acél, vagy titán tekercsrugó biztosítja a leglineárisabb rugózást, ennek köszönhetően készül a legtöbb kerékpár még mindig ilyen rendszerű teleszkópvillával és rugóstaggal felszerelve. Részben karbon, részben alumínium vázalkatrészekkel összeállított MTB Fully 27,5 e-biciklikkel is találkozhatunk, felszerelve az extrém igénybevételnek is kitehető levegős rugóstaggal és teleszkóppal, mivel a MTB Fully 27,5 e-bike súlycsökkentése ennél a modellnél is megfigyelhető. Ehhez a tempóhoz és tömeghez elől-hátul 203 mm átmérőjű féktárcsa, illetve erős, akár 4 dugattyús hidraulikus tárcsafék a követelmény.

Az ÖSSZTELESZKÓPOS KERÉKPÁR (FULLY)

Az összteleszkópos kerékpár a mountain bike-ok egyik alkategóriája, mely a hétvégi túráktól a legtechnikásabb terepeken és az extra igénybevételen át a profi versenyekig egyaránt bírják a kiképzést, emellett a kényelmes utazásról is gondoskodnak.

Első és hátsó felfüggesztéssel is rendelkeznek, a teleszkópjaik felelnek a rázkódás csillapításáért, a kerékátmérők pedig megegyeznek az MTB-oknál megszokott méretezéssel. Sokféle rugóút között válogathatunk kedvünkre, melyek 90 és 200 mm közöttiek. A rugóút hosszával egyenes arányban nő a kerékpár sebessége is, a modellek pedig tárcsafékkel, rugóstaggal és széles kerekekkel vannak felszerelve. A merev váz (melynek anyaga alumínium, vagy a merevebb karbon – ez inkább a csúcskategóriára jellemző – vagy a kettő kombinációja) a nagyobb teherbírást biztosítja.

Az összteleszkópos kerékpárok a felhasználásuktól függően különböző kategóriákra oszthatóak, ezek az enduro, freeride, maraton, all mountain, xc és downhill modellek, a választást ezek között az egyéni igények nagyban befolyásolják.

Hegyi utakon és lejtőkön történő nagy sebességű haladásra alkalmasak, de nem mindegy, melyiket milyen körülmények között használjuk, mivel a freeride és downhill modellek kifejezetten lejtőzésre lettek kifejlesztve, emiatt emelkedőn értelemszerűen nehézkesebb velük a feljutás. Ráadásul a downhillnél az ülés kifejezetten a lejtőkön való nagyobb sebességgel történő haladásra lett beállítva, a vázszerkezete pedig erősített és merev, emiatt az ugratásoknál a testet kevésbé terheli meg. A hajlított kormányokkal, melyek a könnyebb irányíthatóságot segítik elő, a túrázáshoz használt kategóriákban találkozunk.

 

Szűrés
Alkategória
Gyártó
Vázméret
Motor működési elve
Szín
Váz kialakítása
Kerékméret
Váz anyaga
Váltórendszer
Motor elhelyezkedése
Akkumulátor kapacitása (Wh)
625 - 750
Fék típusa
Termék státusza