Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Gyermek kerékpár

Gyermek kerékpár

A gyermekünknek, a kerékpározás szeretetét már egészen pici korban átadhatjuk és ez nem csak azért fontos, mert bringázni remek időtöltés. Az egészséges életmód szerves része is, erősíti az immunrendszert (pláne, ha nem csak a meleg évszakokban szállunk nyeregbe), és a többi kardio sporthoz hasonlóan az agyműködést is serkenti, mivel az agy ilyenkor több oxigénhez jut. Emellett növeli a tüdőkapacitást, továbbá az elhízástól sem kell tartanunk, ha pedig mégis van egy kis súlyfeleslegünk, akkor is ideális a kerékpározás, hiszen a futással ellentétben kíméli térdünket is (mivel ott a térd ízületeire a testsúly háromszorosa terhelődik). Ha ez még mindig nem elég meggyőző, akkor még azt is hozzátehetjük, hogy az endorfin-szintünk is nő a szabadban való kerékpározással, így a stressztűrő képességünk is sokat javuk.

Ma már hatalmas választékot találunk a kerékpárboltokban a gyermek kerékpárok területén is, olyannyira, hogy futóbiciklivel kezdve az ismerkedést, akár 1,5 éves kortól egészen a felnőtté válásig minden korosztály bőséges kínálatból válogathat, sokféle márka, árkategória és dizájn közül. Emellett fiúknak és lányoknak egyaránt találunk megfelelő biciklit, így egy anya-lánya túra is bármikor elképzelhető, de egy többgyermekes család esetén sem okoz problémát, hogy lánygyermekünk milyen kerékpár nyergébe pattanjon, mert az ő számukra is bőséges választékot találunk a gyermekkerékpárok területén a kamaszok, kiskamaszok számára. A kisebb korosztályokban a kerékpárok még nem különülnek el ilyen markánsan, ott még inkább csak szín, vagy kiegészítő területén találhatunk különbségeket a fiú- és lánymodellek között.

A 12-es méretű gyermek kerékpár követi a legkisebbek futóbringáját, melyet a gyermek a pótkerékkel ellátva az egyensúlyozást tovább gyakorolhatja, de most már egyidejűleg a pedálok használatával. Ezt a kis bringát 3 és 4 év közötti gyermekeknek ajánljuk, maximum 95 cm-es magasságig. A könnyebb kezelhetőség kedvéért egy sebességes hajtással és kontrafékkel szerelték fel. Nem szükséges extra tudomány a fékezéshez sem, működése ösztönös mozdulattal történik, így a kicsik könnyen elsajátítják. Az egyensúlyozás megtanulásáig pótkerék segít a bringán maradásban, melynek emelésével segíthetjük elő az egyensúlyozás tudatosságát. A 12-es gyermek kerékpár Y-vázas, ami általában acél, így kellőképpen tartós és megbízható.

A 4 és 6 év közötti lánygyermekek számára a 16"-os kétkerekű a megfelelő választás, ha testmagasságuk 95-115 cm közé esik. Ennél a méretnél azonban már nem csak a kerék nagyobb az előzőnél, de a vázkialakítás is többféle megjelenésű lehet: a korábbi Y formájúak mellett BMX és női váz egyaránt megtalálható. Szintén 1 sebességes hajtással, kontrafékkel kaphatóak, de a szabályok szerint már első kézifékkel is megállítható. A váz jellemzően acélból készül és egyaránt lehet BMX-szerű és Y formájú is,. Sok esetben kiegészítőkkel együtt vásárolhatóak, melyek egyedibbé teszik, mint pl. a játék baba hordozó, kis kosár, stb.

Iskolás korú lánygyermekeknek 6-9 év között, 115 cm-től kb. 130-ig a 20 colos kerekű gyermek kerékpár lehet ideális választás. Váza már hosszabb a kisebb kerekűekhez képest, és azoktól eltérően már felnőtt kerékpárra jellemző külsővel is találkozunk. Többnyire ezek is egy sebességesek, merev villával, de előfordul teleszkópvillás, 1x6 / 1x7 sebességgel ellátott gyermek kerékpár is az üzletek kínálatában. Mivel itt már a váltóval is találkozhatnak, ezért itt érkezik el az idő a kézzel történő fékezés megtanulására. V-fékes, patkófékes modellek mellett alumínium vázas, magasabb árkategóriában akár tárcsafékes változatok közül is válogathatunk. A vázforma már szinte bármilyen lehet, így a lánygyermekek szabadon választhatnak a sokféle kerékpár-stílus közül, mint pl. a city, MTB, vagy túrakerékpár.

A legnagyobb kerékméretű gyermek kerékpár a 24-26 colos, ez lehet akár hegyi kerékpár, országúti bringa, de városi, vagy túrakerékpárral is találkozunk. Az árkategóriát tekintve is sokféle lehet felszereltségtől függően.

A 24 colos gyermek kerékpár kb. 7 és 11 év közötti lányoknak ajánlott, 130-150 cm magasság között. A pénztárcánk, és az elképzeléseink szerint válogathatunk az olcsóbb, közlekedési célú, vagy drágább, sportolási célra tervezett 24-es, 26-os gyermek kerékpárok között.

 

Szűrés