Cross trekking

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Cross trekking kerékpár


Napjaink kerékpáros választékának legnépszerűbb modelljei a cross trekking kerékpárok, a hagyományos túrakerékpárok (trekking) dinamikusabb változatai. Ezek a biciklik több elvárásnak képesek egyszerre megfelelni, így aszfalton és terepen is jól teljesítenek. A könnyű szerkezetű cross trekking biciklit műúton, városban és országúton, illetve földúton is lehet használni.


A cross trekking kerékpár könnyűségét az általában alumíniumból készült vázszerkezetén kívül az biztosítja, hogy e biciklikről minden nélkülözhető alkatrészt lehagynak (sárvédő, csomagtartó, kitámasztó) – amelyek természetesen szükség esetén felszerelhetőek rájuk. A cross trekking modellek 28 colos kerekekkel vannak felszerelve, ami ideális kompromisszum az alacsony gördülési ellenállás és a jó tapadás között. A kényelemről a teleszkóp és az állítható magasságú kormányszár gondoskodik, így egyenes háttal élvezhetjük a biciklizést.


Hogy könnyen feltekerhessünk a legmeredekebb emelkedőkre, és gyorsan haladhassunk a lejtőkön, illetve sík terepeken is, a cross trekking kerékpárokon sok sebességfokozatot lehet állítani.


Trekking kerékpárA trekking kerékpárt mindazoknak ajánljuk, akik akár munkába járáshoz keresnek kerékpárt, akár egy nagyobb túrához megbízható társat. A trekking kerékpár mindkét esetben tökéletes megoldást nyújt. Kényelmes nyergével és gyárilag szerelt kiegészítőivel nem kell semmilyen komfortról lemondanunk.


De mit is érdemes tudni a trekking kerékpár kapcsán?

  1. Trekking kerékpár felépítése
Mivel többféle ár kategóriájú trekking kerékpár közül válogathatunk, így elképzeléseinket és az anyagiakat figyelembe véve megtalálhatjuk a számunkra tökéletes modellt.


Ránézésre, főleg üléspozícióját tekintve nem látnánk a lényeges különbségeket, mivel azok más területen jelentkeznek, mint például a váz anyaga, fékrendszer és hajtómű, teleszkóp, extra kiegészítők.
  • Belépő kategóriában található trekking kerékpár általában acélvázzal kapható, de egyre több alu vázasat is találhatunk. Ez a sokak által megfizethető kategóriájú egyszerű bringa olcsó rugós villával lett ellátva, több gyártó igyekezett bizonyos modelleket jobb fajta merev villával is piacra dobni.


Ballonosabb gumival a bringázás élménye még tovább javítható.
  • A középkategóriájú trekking kerékpár már megfelel gyermekülés, vagy nagy mennyiségű csomag rászerelésére is. Ezek a bringák 3x8-as vagy 3x9-es váltórendszerrel, lezárható mozgású teleszkópvillával, egyes példányai ezen felül tárcsafékkel készültek.
  • A felsőkategóriás trekking kerékpár már a legjobb minőségű váltó- és fékrendszerrel, és számos kényelmi extrával kápráztatja el a kerekesek szerelmeseit.


  1. Trekking kerékpár felszereltsége

Minden trekking kerékpár gyárilag kapott sárvédőt, kitámasztót és csomagtartót, no meg a KRESZ kötelező elemét, megfelelő világítást is. A rendkívül praktikus, könnyű sárvédő, mely elengedhetetlen akár a városban, vagy a túrák alkalmával, ma már alu-plastic.


Lényeges különbség inkább a csomagtartók kialakításában és "tudásában" található a különböző modelleket tekintve.
  • Mindegyik csomagtartó, még az egyszerűbb biciklik acél változatai is 25 kg-ig terhelhetőek, ahogyan az alumíniumból készültek, viszont ezek az acélok nem alkalmasak a kerékpár oldalára rögzíthető túratáskák felszerelésére, mivel az acél csomagtartó egyszerű, egy vagy két pálcás lábbal lett kialakítva, ehhez képest az alumínium csomagtartónál egy plusz keret vagy extra sín akadályozza meg a táska küllők közé szorulását.


A csomagtartók a rajtuk található konzol segítségével világítással is felszerelhetőek.
  • A régi típusú, dörzshajtásos dinamóhoz képest ma már egy sokkal csendesebb, hatékonyabb (időjárás-függetlenebb) változattal találkozhatunk, az agydinamóval, mely méltán örvend nagy sikernek a kerékpárosok körében. Emellett az alkonyatkapcsolós első lámpa is nagyon népszerű, mert nem csak praktikus, de kényelmes találmány is -ahogyan az ezekbe épített állófény funkció is-, egyszerre kapcsolja az első és hátsó lámpát is.


Az agydinamó és a beépített USB-csatlakozó segítségével akár menet közben is tölthetjük navigációt, vagy lemerült mobiltelefonunkat.Régebben alkalmazott pumparögzítő szem mára már igazi különlegességgé vált, csak ritkán futunk vele össze, mivel olyan sokféle pumpaméretet lehet kapni, hogy eredeti funkcióját nehezen tudta betölteni.


  1. Trekking kerékpár másképp

Sok kerékpáros- sokféle igény előfordulhat a trekking kerékpár felszereltségével és tudásával kapcsolatban. Érthető, ha egy országúti bringás és egy montis egészen más szempontok szerint választana magának trekking bringát, hiszen más-más elképzelésekkel indultak neki, mindketten saját stílusukhoz viszonyítanák. Az eredeti elképzelésükhöz legtöbbször csak sűrű kompromisszumok árán jutnának el, ezért a gyártók igyekeztek ezeket az egymástól igen eltérő stílusokat ötvözni. Ennek a "házasságnak" az eredménye a nagyon praktikus gravel kerékpár is, ami külsőre inkább az országúti bicikli rokona, de hála a jól eltalált felszereltségének, még a keményebb terepen is remekül helytáll.Cross trekkingről még bővebben:Ha olyan kerékpárt szeretnénk, ami könnyű, kényelmes, emellett sokoldalú, így használhatjuk aszfalton, de tereptúrázásra is, egyszerű és praktikus is egyben, vagy akár a legmodernebb és elegáns egyszerre, akkor a cross trekking a tökéletes választás.


Manapság talán a cross trekking legelterjedtebb és legkedveltebb kerékpártípus, mert minden árkategóriában megtalálhatjuk képviselőjét. A túrakerékpárok között a cross trekking az a stílus, melyben megtalálhatóak az alap, egyszerű felszereltségű, kedvező árú hobbi kategóriájú, és a már komolyabb igénybevételnek is megfelelő, legújabb fejlesztésű felső kategóriás modellek is.


A cross trekking kategória lényege a sokoldalúság, a többrétű, praktikus felhasználhatóság. Különböző kiegészítőkkel felszerelve más-más felhasználási területre is vihetjük ugyanazt a kerékpárt. Levehető kosárral, sárvédővel, kitámasztóval és természetesen a KRESZ előírásoknak megfelelő hang- és fényjelzéssel kiegészítve városi bringának is alkalmas, vagy mindennapos munkába járáshoz. Laza túrázáshoz a cross trekking biciklinket csomagtartóval és táskákkal bővítsük, de elegánsan "csupaszon" hagyva sportos edzésekhez is biztosítja mindazt, amire szükségünk lehet.


A fentiekből láthatjuk, hogy a cross trekking amolyan "mindenes", akár városi közlekedésről van szó, akár egy lazább túrázásról, vagy sportos edzésről, a cross trekking bicikli szinte mindenre alkalmas. A kerékmérete 28”-as, ezért jól átgördül az akadályokon, a gumik viszont ballonosabbak, és komfortosabbak az országúti kerékpárokéhoz képest, és bár vegyes felhasználásra alkalmasak, de keskenyebbek a hegyikerékpáros méretekhez képest.


Technikai tartalmukat tekintve nagyon sokban megegyeznek a terepes társaikkal. Általában első teleszkóppal vannak felszerelve, az olcsóbb modellek rugós rugózású, csillapítás nélküli, vagy fix csillapítással, 30-50 mm-es rugóúttal. A cross trekking drágább társai már akár levegős rugózású változattal, hosszabb rugóúttal (60-80 mm), és manuálisan szabályozható csillapítással rendelkeznek.


A váz geometria biztosítja a kényelmes testtartást, az ideális üléspozíciót, de ne felejtsük el, hogy egy sportosabb kerékpárról lévén szó, csuklónkat nagyobb terhelés érheti. Sok esetben állítható, dönthető a kormányszár, így biztosítva az egyenes háttal való kerékpározás lehetőségét is, és a csuklónk tehermentesítését. Ez az alkatrész inkább a középkategóriára jellemző, a felső kategóriában a felszereltség és a teljesítményorientáció miatt könnyebb, nem állítható változatokkal találkozhatunk. Hajtásrendszerét tekintve a cross trekking kerékpár is a haladósabb áttételekre lett tervezve, ami hátul hasonló a MTB-okéhoz, de elől a nagy tányér nagyobb (48 fog), így biztosítva a gyorsabb haladási sebességet. A belépő modellek 3x8, 3x9 sebességes, míg a középkategória, és komolyabb társaik szélesebb áttételi tartománnyal, és ezáltal terepen és aszfalton is praktikusabb használatot garantáló, 3x10 sebességes rendszerrel rendelkeznek. Pár évvel ezelőtt még a középkategória is V-fékes kialakítású volt, ma már itt is a tárcsafék dominál, ami amellett, hogy időjárásfüggetlen, kis kézerővel működtethető, nagyobb fékhatást biztosító fékrendszer. A cross trekking vásárlásakor az a meglátásunk, hogy érdemes felszereltségét, és nem a márkáját figyelembe venni, mert a középkategóriában is technológiában, geometriájában egymáshoz nagyon hasonló vázakra szerelik a kerékpárokat.


A cross trekking férfi változata mellett női vázkialakítású is elérhető, ami amellett, hogy a könnyebb felszállást segíti, ugyanazokkal a sportos jegyekkel rendelkezik, mint a férfi modellek. Ezek a könnyű alumínium vázak gyártótól függetlenül felszerelhetőek olyan kiegészítőkkel, melyek a mindennapi közlekedésünket, élményben gazdag túráinkat vagy sportolásunkat tartalmasabbá teszik.