Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Kerékpáros sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Országúti sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

MTB sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Városi sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Fullface, dirt sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Gyermek sisak

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

Sisak kiegészítő

Az Online ár a weboldalunkon leadott és visszaigazolt rendelésekre vonatkozik!

SISAKOK

Így válassz biciklis bukósisakot!

Számos kérdés, nézőpont merül fel, amikor pro vagy kontra érvelünk a sisakviselés intézménye mellett vagy ellen, vagy amikor sisakválasztásra kerül sor. Összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és röviden bemutatjuk az egyes sisaktípusokat is — ha nincs türelmed végigolvasni javaslatainkat, nézd meg kollégáink, Gábor és Levente rövid összefoglalóját a sisakokról.

   1. Kötelező egyáltalán?

Hazánkban 40 km/h sebességnél gyorsabban közlekedő kerékpárosoknak kötelező a bukósisak használata. Nincs külön előírás arra, hogy gyermekeknek vagy lakott területen kívül kerékpározók számára köteleő lenne sisakot viselnie. Európa számos országában ennél szigorúbbak az előírások, mindig tájékozódj, mielőtt bringára ülnél egy idegen országban! Ebike-kal hasítasz? Az R-pedelec és az S-pedelec kerékpárok esetében kötelező sisakot viselned.

Mi a Bergusonnál mindig viselünk sisakot — akkor is, ha csak a szomszéd kisboltba gurulunk át uzsonnáért. Tegyél Te is így, hiszen a kerékpárosok számára a bukósisak pont ugyanazt a célt szolgálja, mint az autóban a biztonsági öv (vagy a pénztárcában az óvszer): szükség esetén megvéd a komolyabb sérülésektől, problémáktól! 

    2. Milyen célra keresel sisakot?

Először is azt kell eldöntened, hogy milyen célra szánod a sisakot — ezt pedig főleg kerékpárod típusa határozza meg.

Városi biciklik, fixik – főleg napi közlekedésre használod a bringádat, boltba, munkába jársz vele, nem száguldozol. Ebben az esetben egy alap sisakot javaslunk, jó, ha van rajta fényvisszaverő. 

Országúti kerékpár – ehhez a bringatípushoz passzoló sisakokat úgy alakítják ki, hogy a jó légellenállás és a jó szellőzés mellett akkor is kiláss, ha épp a kormányra görnyedve tekersz vagy negyvennel.

MTB kerékpárok, túra trekking, crosstrekking biciklik – a hegyi bringások számára fontos a tarkó és a halánték védelme is. Tudtad? A kerékpáros balesetekből eredő maradandó fejsérülések zöme a tarkósérülésekből származik.

Triál, dirt és XC biciklik – számukra a legfontosabb a teljes fej védelme, úgynevezett fullface sisakot javaslunk.

Ebike – R-pedelec és S-pedelec esetén kötelező a sisakviselés, ráadásul számukra a nagyobb sebesség miatt a komolyabb, magasabb fejvédelemmel ellátott sisakokat javasoljuk. 

Gyermek kerékpárokfutóbiciklik – nagyon fontos, hogy egészen pontosan illeszkedjen a gyerekeknek vásárolt sisak.

Ha több típusú bringát is tekersz, nem feltétlen van szükséged több sisakra! Nyugodtan kipróbálhatod az erdei bicajozást az országútis sisakodban, vagy elmehetsz a boltba a montis sisakkal, a legfontosabb, hogy viselj megfelelő, a fejedre illő, azt védő sisakot!

     3. Mekkora sisakra van szükséged?

Ha megvan a típus, akkor jöjjön a megfelelő méret kiválasztása. Ehhez egy centire lesz szükséged, amit körbetekersz a fejeden, megmérve annak kerületét (pont úgy, és pont ott, mintha kalapot szeretnél vásárolni). Egyes gyártók centiméterben kifejezett körméret szerint számozzák a sisakokat (pl. átlag férfiméret 54 cm), de vannak, akik a nemzetközi S, M, L, … rendszert használják.

     4. Miért kell próbálni?

Nem elég a körméretet tudni azonban, hiszen ahány fej, annyi fejforma létezik. Egy modell lehet, hogy jó a tojásfejű haverodra, vagy a mikrofonfrizurás tesódra, de nem biztos, hogy felfekszik a te kerek buksidra, hiába mondják, hogy a világ legjobb sisakja, s hogy neked is erre lenne szükséged. 

A szellőzés is egy nagyon lényeges szempont, ami csak próba és/vagy használat során derül ki. Számos vásárlói visszajelzéssel tudunk segíteni.

    5. Mi a helyzet a színekkel? 

Jobb választás lehet a fehér vagy a neonszínű sisak, mint a szürke vagy a fekete?

Jobb lehet, de nem minden esetben. Ha lakott területen kívül kerékpározol, mindig viselj láthatósági mellényt (hiszen kötelező) és használj fehér biciklis lámpát elöl, pirosat hátul. Ha ez pipa, akkor irreleváns a sisakod színe — pláne, ha minden ruhádon, kerékpárodon és a cipődön is van fényvisszaverő prizma.

Ha sokat tekersz erdőben, akkor egy neonszínű sisak jó szolgálatot tehet a sporttársaknak, hiszen könnyebben észreveszik a bokrok, fák között a feltűnő színt (ha esetleg hallani még nem hallanak).

Hogy nyáron mennyire szerencsések a sötét színű sisakok? Napszúrást fehér sisakban is kaphatsz: de ha megfelelően hidratálsz, és odafigyelsz a nyári melegben történő szabadtéri sportolás általános szabályaira, ugyanannyi esélyed van a napszúrásra fehér és fekete sisakban is. A titok nyitja ugyanis nem a szín, hanem a szellőzés!

   6. Mennyibe kerül egy jó biciklis sisak?

Mit tud egy tízezres sisak és mennyivel tud többet egy ötvenezres? A fő különbségek a tervezés és a gyártás során keletkeznek. A tervezési költségek magukban foglalják a fejlesztéseket, a nemzetközi minősítéseket, állandó teszteket, míg a gyártási költségek közé soroljuk többek között a felhasznált anyagokat, de ne feledkezzünk meg a szállítási költségekről és a vámról sem. A különleges, a szabványok által előírtnál magasabb fokú biztonságot nyújtó technológiával ellátott modellek természetesen mindig drágábbak.

További következő árdrágító — és egyben kényelmi funkciók — a beépített dolgok, mint a rovarháló, a fényvisszaverő, a nagyobb felület(ű védelem), az “okosabb” csat vagy akár a cserélhető, mosható szivacsbetét. Minél magasabb kategóriás egy sisak, utóbbi annál jobb minőségben, és jobb anyagok felhasználásával készül.

Hoztunk néhány igazi extrát, amelyek csak a legprofibb sisakoknál fordulnak elő. Ha ilyet látsz a kiválasztott sisakodnál, jó úton haladsz:

  • beépített szemüveg
  • fényvisszaverő felületek
  • kivehető és mosható betét
  • Inmold technológia

És persze ne feledkezzünk meg a márkanévről sem: összeadva a sok szempontot, ezektől kerül annyiba egy jó sisak, amennyibe. 

   7. Márkás vagy noname?

Ha megfogadod a tanácsunkat, olyan sisakot választasz, amelyet már sokat bizonyított gyártó készít. Akik időt, energiát nem spórolva, több évtizedes kutatásokkal, fejlesztésekkel, komoly tesztekkel fejlesztik termékeiket. Mi csak ilyen cégek termékeit értékesítjük — hiába bővíti egyre több feltörekvő biciklis cég sisakokkal a termékpalettát. Nálunk az alábbi márkák kínálatát találod — számos sisak készleten van, de akad olyan is, amit csak Neked rendelünk majd meg: Abus, BBB, Bell, BikeFun, Casco, Endura, Giro, Kellys, KTM, Merida, MET, Polisport, Rudy Project.

Tudtad? A Casco sisakok törése esetén — bevizsgálást követően — féláron kapod a következőt. 

Ami elromolhat, az el is romlik, ami sérülhet, az néha sérül, amit elhagyhatsz, azt néha el is hagyod. A kiemelt gyártók amellett, hogy magas minőségű termékekkel látják el a piacot, minden esetben biztosítanak kiegészítőket, kopóeszközöket is a drága sisakokhoz, legyen az egy sisakbetét, szivacs, gumi, gurtni vagy csat. A sisakkiegészítők között biztosan megtalálod, amit keresel (ha mégsem, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, és ha tudjuk, beszerezzük a sisaktartozékot).  

   8. Komfort, szépség, kényelem… Mindhárom?

Városi sisakban egy-két óránál több időt nem szoktak tölteni a bringások, de ha szeretsz túrázni, hosszú edzéseid vannak, akkor a komfort kiemelt szemponttá válik.

Egy jól kialakított, fejedre illő sisak több órás viselet után sem nyom vagy szorít, nem okoz diszkomfortot. Egy sisakra akkor mondhatod, hogy kényelmes, ha a bicajról leszállva nem az az első dolgod, hogy levedd.

Egy sisaknak nem az a feladata, hogy szép legyen és öltöztessen, de ha passzol a cipőd, ruháid, biciklid színével, sokkal szívesebben fogod hordani!

   +1 Mit húzz a fejedre — a sisakon kívül…?

Évszakonként, divatirányzatonként, típusonként, személyiségenként eltérhet, hogy milyen kiegészítőt viselsz: hagyományos, vékony shildes sapkát, thermo sapkát, fejpántot, csősálat, maszkot vagy úgynevezett sisakbetétet. Vagy többet is. Akár egyszerre.

Szűrés