Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Túratrekking

Hűségponttal is
megvásárolható
Szuper akció
-10
BikeSafe regisztráció
Ajánlataink:
Online ár
Elérhetőség:
Raktáron
Raktáron
4 990 Ft 
4 500 Ft
Hűségponttal is
megvásárolható
Cube Touring túratrekking kerékpár 2022
: Ezen a héten ingyen szállítással rendelheted
Kedvezmény : Ezen a héten ingyen szállítással rendelheted
Ajánlataink:
Ingyen szállítás, Akciós kerékpár
Elérhetőség:
Utolsó raktáron (nem beszerezhető)
Raktáron
309 990 Ft
 

Trekking kerékpárok tulajdonságai

 

A trekking vagy túrakerékpár bár alkalmas mindennapi közlekedésre, elsősorban azoknak ajánlott, akik szabadidejükben szívesen ülnek kerékpárra pl. egy bringatúra kedvéért.

Egy rendkívül széles spektrumon mozgó kategória, ami nem csupán a felszereltségre értendő. Az aszfalttól kezdve a könnyebb erdei terepen át a döngölt földútig megállja a helyét. 28”-as kerekei országúti vagy futóbordás mintájú gumikból készülnek a kis gördülési ellenállás eléréséért, így ennek, és vázgeometriájának köszönhetően biztos tartást eredményez, mindemellett könnyen is irányítható –ami ugyan súly és csomagfüggő szempont is, de mégiscsak az egyik legfontosabb. Persze a kényelem és a hosszú távú megbízhatóság is alapnak számít egy valamirevaló túrakerékpárnál, mert a legtöbb esetben a cél sok-sok kilométer megtétele a lehető legkevesebb szervizigénnyel és vesződséggel.

A kényelmet biztosítja a trekking biciklikben az út egyenetlenségeit elnyelő teleszkóp. Na de melyik a jobb?

 

Merev vagy teleszkópos villa?

 

Már-már unalomig ismételt válasz, hogy „felhasználástól függ”. Ha valaki arra használja a trekking bringát, hogy kizárólag betonon, néha napján simára döngölt földúton kerekezik, tökéletes a merev villa (főleg, ha gyakoriak a felfelé tekerések). Azonban, ha a cél a kényelmesebb, biztosabb közlekedés, esetleg újabb, még felfedezetlen utak meghódítása, úgy erősen ajánlott a teleszkópos villa. Pont annyit csillapít, amennyit kell (általában 50 mm- nem is kell több), a drágább darabok már zárhatók, így felfelé menetkor sem veszi el az energiát, erdei utakon pedig nem hozza zavarba a kerékpárosát egy-egy kavicsosabb, hepe-hupásabb szakaszon. Továbbá az is igaz, hogy annyit kell elvárni tőle, amennyi egy túrához szükséges, nem szabad összekeverni az MTB-k átlag 100 mm-es rugóútjával, mert más célt szolgálnak.

 

Túrakerékpár és a váltók

 

A trekking kategóriában mind a gyártók, mind a szakma keveset beszél a váltókról, ami a felhasználás célját nézve, valahol érthető is. Egy nagy terhelésnek kitett MTB-s, vagy egy ínyenc és mindenre érzékeny országútis szemében a váltó központi kérdés, kevésbé egy alacsonyabb szinteket mászó, túrázó szempontrendszerében. Ennek ellenére fontos tudni, hogy hányadán áll a trekking a váltással, főleg hosszabb utak során. Például a jó öreg belépő kategória, a Shimano Tourney remek társ, ha nem éri komolyabb külső behatás, terhelés. Rosszabb úton könnyen elállítódik és a strapabírása sem MTB-szintű. A Shimano Acera már egy középső szintet képvisel, nem kell gyakran utánamenni a ciccegésnek és a láncot is szépen helyezi fogaskerékről-fogaskerékre. Felső kategóriában a Shimano Deore és XT váltók a bevettek, ami már „nagyon jó” MTB-s kerékpárok szintjén mozog. Lehet neki küldeni akár durvább terepen is, nem jön zavarba, nem állítódik el és biztosan tartja az adott sebességet még extra terhelésnél is. Kérdés persze, hogy trekking kerékpárnál utóbbi fontos-e, de amilyen a cél, olyan bringával kell útnak indulni.

 

Egyenes vagy hajlított kormány a túrabringán

 

A kormány, mint a kerékpár legtöbb alkatrésze cserélhető, azonban nem valószínű, hogy a bringát a kereskedésből kitolva már új darab után érdemes nézelődni. Fontos tehát feltenni a kényelem vs. sportos tartás, illetve a kormányszélesség kérdését. Utóbbi jó esetben megegyezik a vállszélességgel, ami csuklókímélő, valamint az üléspozíció is jóval kényelmesebb általa. Ha túl széles a kormány (MTB-k esetében gyakrabban fordul elő), rosszul terhelheti a csuklót, a túl keskeny pedig a stabil tartást, irányíthatóságot, sőt a légzést is nehezítheti.

Trekking kerékpárok általában hajlított kormánnyal (hajlított alatt itt természetesen nem az országútira jellemző koskormányt értendő) és állítható kormányfejjel rendelkeznek, de megtalálható az egyenes kormány is kínálatukban. A választás a felhasználón múlik: hajlított esetében a kényelem fontosabb, városi bringára jellemző tartást és stabilitást eredményez. Hosszú, ugyanakkor nem technikás útvonalakon lehet leginkább az előnyét élvezni. Egyenes kormánynál már a tartás, az üléspozíció is sportosabb, ami lehet kényelmes is, viszont feltételez egy bizonyos fizikumot, főleg, ha sok kilométer letekerése a cél.

 

Tartozékok, amelyek túrabringává teszik a trekkinget

 

Már a belépő túrakerékpároknál is alaptartozék az első-hátsó sárvédő és világítás, csomagtartó, kitámasztó, valamint a láncvédő. Utóbbi a túrakerékpárok láncát teljes hosszukban védő védi, hogy bármikor használhassuk kerékpárunkat, például ha.  éppen normál utcai ruházatban indulnánk útnakPontosan ezért ár-érték arányban a trekking bringák a legkifizetődőbbek, mivel viszonylag kevés anyagi ráfordítással egy tisztességes kétkerekűt be lehet szerezni. Ahogy ez lenni szokott, minél költségesebb a bringa, a kiegészítők-alkatrészek minősége is annál magasabbra pozícionált. Felsőbb kategóriáknál megjelennek az SKS sárvédők, Racktime csomagtartók és olyan finomságok, mint a külön túrázásra fejlesztett Selle Royal nyergek és Ergon markolatok. Néha talán túl soknak is tűnhet, hogy plusz elemek tarkítják a kerékpárt, de ebben a kategóriában mind szükségesek. Számos vesződségtől és kosztól megkímél egy jó sárvédő, biztonságosabbá teszi a közlekedést az agydinamós világítás (nem minden modellnél), és persze a csomagoknak is kell hely egy jó és strapabíró tartón. Szóval túrázni csakis trekkinggel érdemes!

 

Túra, ingázás, városi közlekedés – háromból három

 

A gravel bringáknál már felmerült a „mindenes” jelző, ami halmozottan érvényes a trekking kerékpárokra is. Vázgeometriában, alkatrészeiben, strapabírásában is a hosszú túráktól kezdve a mindennapi ingázást, városi közlekedést támogatja. Hazafelé könnyen be lehet vásárolni és a csomagokat a tartóra rögzíteni, ha útközben besötétedik, ott van az alapból rászerelt első-hátsó lámpa és eső esetén a sárvédők segítenek, hogy a kerékpáros ne legyen tetőtől-talpig sáros. Sőt, a teleszkópos villák sem jönnek rosszul kátyús utakra tévedve, esetleg a járdaszegélyekre felmászva. Félreértés ne essék, nem cél, hogy bárki is a túrából városira aposztrofálja, csupán az univerzalitását dicséri, hogy ennyi körülmény között megállja a helyét.

 

Túratrekking kerékpárok a Berguson kínálatában

Száznál is több modell, megannyi verziója várja, hogy felfedezze a túraútvonalakat, mindennapi társ legyen munkába menet és néhanapján még a bevásárlást is elintézze. Viccet félretéve a belépő, nemegész százhúszezres Csepel Landrider-től kezdve a kétszáznyolcvanezres Kross, Kellys és Gepida gépeken át a csúcs R Raymon, Cube és KTM modellekig számtalan felszereltségi kombináció között lehet választani. Érdemes böngészni, mert ha túratrekking, akkor itt biztosan meglesz a testhez és lábhoz álló kerékpár.

Szűrés
Ajánlataink
Alkategória
Gyártó
Vázméret
Ajánlott testmagasság
150 - 200
Szín
Váz kialakítása
Kerékméret
Váz anyaga
Váltórendszer
Agydinamó
Fék típusa
Termék státusza