Gravel

Nincs ilyen termék
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

Gravel kerékpár

Gravel bike egy mindenes, modern túrakerékpár, ami a tökéletes működést a meglepően alacsony tömeggel párosítja.

Sokak életéből a kaland, vagy a felhőtlen kikapcsolódás szinte teljes mértékben hiányzik, amit a kerékpársport például nagyszerűen pótolhat. Sajnos nem lakhat mindenki csodás hegyek közelében, vagy gyérebb forgalmú utak mentén, ahol kedvükre montizhatnának, esetleg országútizhatnának. Vagy aki híján van a megfelelő eszköznek, mivel csak városija, MTB-ja, esetleg országútija van, és a környezete ezek maradéktalan kihasználására egyszerűen nem megfelelő.

A gravel kerékpár ezeknek az igényeknek a kielégítésére (is) jött létre, ami mindenes túrakerékpárnak is nevezhető, melynek segítségével a hegyi szerpentinek élvezetéről sem kell lemondani a teljesítményorientált terepkerékpározás mellett sem.

De mi is az a gravel és milyen a gravel kerékpár?

Magyar elnevezése egyelőre még nincs, de ha a mountain bike is beépült a nyelvünkbe, talán a gravel fordítását sem kell annyira erőltetnünk. Elég, ha megértjük. és ráérzünk a lényegére.

A gravel biking, azaz dózerúton (gravel) vékony gumival már vállalhatatlan útjainkon, vagy erdei turista ösvényeken (ami hazánkban a terepezésre alkalmas utak mintegy 80 %-át teszi ki) való kerékpározást jelenti, a tengerentúlon a gravel kerékpár kedvelőinek már versenyeket is rendeznek.

A gravel kerékpár hibridjeként úgy is leírható, mint a cross trekking és a cyclocross versenygép hibrid változata, melyet modern tárcsafékkel és széles áttételezéssel szereltek fel. Irányítása inkább a versenyre beállított cyclocross kerékpárokkal mutat fel rokonságot, de az alacsony középcsapágy magasságnak köszönhetően azoknál stabilabbak, így nagyszerűen irányítható marad még felmálházva, rossz utakon is.

A gravel kerékpár azért is ötletes, mivel a használatával egyszerre két kerékpárunk is kiváltható: a teljes értékű, gyors és akár komfortos országúti biciklink, de megfelelő terepen a terep kerékpározás technikájával és szabadságával ajándékozhat meg a szabadság élményével. Nagyban hasonlít a cyclo cross versenygépekhez, ám a gravel kerékpár felépítése mégis különbözik tőlük.

Egy gravel kerékpár nyergében, az aszfalt utak elhagyása után továbbra is nagy sebességgel haladhatunk, enyhén lejtő dózer úton ez akár 40-50 km/h-t is jelenthet, ilyenkor a kerékpár máshogy viselkedik, mint a csiki-csuki CX pályákon. Ekkor újabb előnyt jelenthet, hogy a gravel kerékpár már gyárilag is elég ballonos (32-40mm) gumija helyett akár montis méretekkel is felszerelhetjük, durvább terepen is nagyobb komfortot nyújtva ezzel.

Kerekekből szintén olyat használhatunk, amilyet csak szeretnénk. Megfelelő a 35-622-es, akár 40-622-es, de nincs kizárva a 650B-s kerekek sem 2.25” széles, apró mintás gumival. Így máris alkalmas lesz a hazai erdei utak 80%-ának bejárására. Egy 28-as gumit feltéve nem jelent gondot például egy amatőr tókerülő versenyen való részvétel, bár tény, hogy a nagyon vékony gumi azért nem mutat benne rajta igazán jól.

A gravel kerékpár hajtásrendszere és fékei is teljesen más kialakításúak, mint amit egy országúti vagy cyckocross kerékpárnál megszokhattunk, inkább a hegyikerékpárokkal mutat hasonlóságot.

Elöl egy nagyobb lánckerekes, vagy az országútihoz hasonlatos kéttányéros hajtómű mellé tökéletes párosítás hátul a széles áttételi tartományt biztosító lánckerék sor.

A megállást a hidraulikus tárcsafékek teszik biztonságossá a mechanikus, vagy komolyabb felszereltségű modelleken, amire a gyors lejtőkön, aszfalton és terepen is egyaránt szükségünk lehet.

Magyarországon sokan szerették a Merida Ride túra országúti modelljeit, de azok megfelelő, ideális felhasználást csak aszfaltra nyújtottak. A Silex névre hallgató gravel kerékpár a komfortos, de még mindig aszfaltra kialakított Ride szériáját váltotta le. Nekünk, kerékpárosoknak a tempót és a hosszútávú kényelmet az országúti kerékpárokon alkalmazott kormánytípus, és az ennek megfelelő előre dőlt testtartás biztosítja.

Ha új élményeket keresünk és csak egy bringát szeretnénk magunkénak tudni, akkor az egyik legideálisabb opciót a gravel kerékpár jelentheti.

Az egyik hazai forgalmazó szavait idézve: „ ...és azt még mindég nem tudjuk, hogy mire való ez a bicaj, de az első megtett kilométeren már biztossá vált, hogy kell egy saját.”