Gyermek kerékpárok

A gyermekkerékpárok 12 és 24 colos vázmérettel készülnek, így az egészen kicsi gyerekek és a kamaszok méretében is megtalálható az ideális magasság. A gyártók a gyerekbiciklik készítésekor figyelembe veszik a növekedésben lévő test életkorhoz kötött anatómiai sajátosságait.

A gyermek biztonságának érdekében a gyermekbiciklik gyakran kontrafékkel szereltek, mert ezt könnyebben kezelik a kisgyerekek is, az átlépési magasság, illetve a pedálok pedig alacsonyan helyezkednek el, hogy megkönnyítsék a kerékpárra történő fel- és leszállást.

Kb. 10 éves kor felett ajánlott a gyermekkel együtt kiválasztani a gyermekkerékpárt, egyrészt mert a növekedés fázisai egyénenként elég eltérőek lehetnek már ebben a korban, másrészt mert a személyes ízlés is egyre dominánsabb – főként, hogy a gyermekbiciklik piacán rengeteg színben és mintázattal készülnek modellek.

Minden életkorban, de az első biciklik vásárlásakor mindenképpen érdemes félretenni a „minek vegyünk drága biciklit, ha a gyerek úgyis kinövi” szemléletet. Ha silány felépítésű, olcsó gyermekkerékpárt vásárolunk, amellyel kényelmetlen tekerni, úgy előfordulhat, hogy a gyerek kedve végérvényesen elmegy a bringázástól.