Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

MTB 26”

1termék11
1termék11

MTB 26 AKCIÓSAN

A MTB 26 kerékpár egy terepre kifejlesztett sporteszköz. Többféle stílusú kerékpár létezik ezzel a kerékmérettel, amik nagyvonalakban a gyermek bicikli (amik lehet sport- ill. városi felhasználásra szánt, klasszikus értelemben vett MTB, vagyos a terepkerékpár), lehet merev vázas és összteleszkópos kialakítású, férfi és többféle női vázas kivitelű, ezeken kívül megtalálhatóak még a különleges és speciális változatok is.

A városi kerékpárokból fejlődtek ki a legelső MTB-ok, amiket még merev villával és acél merev vázzal készítettek. A különbséget eredetileg a ballonosabb, és terepen is használható mintázatú gumiabroncsok jelentették. Vázformájuk a trekking, vagy országúti kerékpárokéhoz hasonlított:, mivel nagy vázmérettel, és vízszintes felsőcső-kialakítással rendelkeztek.

Az igények, az egyre bátrabb és szélesebb körű felhasználási területek, és a technológia fejlődése segítette elő, a MTB 26, a manapság egyik legnépszerűbb kerékméret és stílus kialakulását.

A MTB 26-on (még a 27-es és 29-es társait megelőzően) a tervezők és a gyártók rengeteg fejlesztés végeztek el, amiket időrendben szinte lehetetlen be- és felsorolni. Úgy is vehetjük (jócskán leegyszerűsítve ezt a folyamatot), hogy kerákpár összes alkotóeleme egyszerre fejlődött. A legnépszerűbb alumínium és karbon alapanyagok váltották a kezdeti acélvázat, ezzel érve el azt, hogy sokkal könnyebb és erősebb legyen, ezenkívül megfeleljen speciális igényeknek is. A klasszikus női vázkialakítású MTB 26 a férfi vázas kivitelek mellett főleg a belépő, túrázásra szánt modelleknél jelenik meg. Ma már sportos női vázzal is találkozhatunk (főleg az utóbbi években végbement fejlesztéseknek köszönhetően), ami a férfi váz formájához hasonlít, azonban rövidebb annál (kiindulva a különböző anatómiai felépítésből), ezáltal a hölgyek számára komfortosabbá vált.

Rugós teleszkóp váltotta fel a merev villát, ami később továbbfejlődött (és fejlődik mind a mai napig) a motorsportból is ismert és átvett, egyre komolyabb technológiákkal.

A gyors haladás követelte meg a gyors megállást, emiatt rohamtempóban haladt a MTB 26 fékberendezéseinek fejlődése is, szintén a motorkerékpároktól átvett technológiák segítségével. A MTB 26 kerékpárokat ma már a belépő hegyikerékpárokon és gyermekeknek szánt modelleken kívül (melyek V-féket kaptak), könnyű és erős hidraulikus tárcsafékkel látták el. Kerékmérete a hegyikerékpározás történetének összes stílusában feltűnt már: a maratonversenyektől a DH versenyzésen és a vegyes felhasználásra kifejlesztett ATB (vagyis az all terrain bike) kerékpárokon át egészen az extrém dirt és triál kerékpárokig mindegyik ezzel a kerékmérettel kezdte meg a versenypályák meghódítását.

A fatbike a MTB 26 peciális változata. Kerékméretét tekintve ez is 26 colos, de extrém széles felnivel, és a hozzá tartozó nagyon ballonos gumival már merőben eltér az eredeti, „egyszerű” MTB 26-tól. Gumiját nagyon kis nyomásra fújva használják, az extra tapadását érve el ezzel a megoldással. A homokos tengerpart és a havas táj a fő felhasználási területe, mivel mindkettőnél a megfelelő stabilitást és biztonságot a széles gumi nyújtja, ami az anyag felületen jól tapad. Azonban az idő múlásával nagyon sokan felismerték, hogy igen jó terepleküzdő tulajdonsággal is rendelkezik az extra ballonosság, ezért egyre több ilyennel is találkozhatuk az itthoni hegyekben is.

A MTB 26 bármelyik stílusát választjuk is magunknak, mindegyik több fokozattal felszereltek (kivéve a singlespeed kerékpárokat, melyek egy sebességesek). Széles áttételi tartomány és sok fokozat áll rendelékezésünkre, köszönhetően a technika fejlődésének. A belépő modellek költségvetésének relatíve alacsonyan tartása mellett sem kell beérnünk kevesebbel, a 3x7 vagy 8 sebességes váltórendszernél, mely a városi közlekedés és hétvégi túrázások alkalmával is megfelelő áttételt nyújt felhasználójának.

Tömege a könnyű országúti, és a sok extrával felszerelt trekkingek között helyezkedik el, ami a kedvező árkategóriájú modellek esetében 15-16 kg-ot, a hobbi versenyzők kerékpárjainál, vagy a drágább összteleszkóposaknál 13 kg-ot, a versenyzői elit bringáinak 10 kg-ot jelent.

 

Szűrés
Ajánlataink
Alkategória
Gyártó
Vázméret
Szín
Váz kialakítása
Kerékméret
Váz anyaga
Váltórendszer
Fék típusa
Termék státusza