Városi kerékpár

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

VÁROSI KERÉKPÁR


Mitől és mennyiben különbözik egy városi kerékpár a többi típustól? Elvégre ennek a modellnek is két kereke van, a vázszerkezet is hasonló, nem beszélve arról, hogy ezt is lábbal kell hajtani, akár az összes többit. A legegyszerűbb válasz erre a kérdésre az, hogy a városi kerékpár váza mélyebb, mint a többi kerékpáré, és kényelmes.


Ha viszont mélyebbre akarunk ásni ebben a kérdésben, akkor az első szembetűnő különbség rögtön a váz kialakításában rejlik. Ha terepen, dombos területen, vagy erdőben akarjuk a kerékpárt használni, akkor a váznak erősnek és masszívnak kell lennie, hogy kellőképpen strapabíró legyen. Ezzel szemben a városi kerékpároknak amiatt, hogy sima betonútra lettek tervezve, nem szükséges strapabíró és vastag anyagból készülniük, nem beszélve arról, hogy a váz könnyen átléphető. Ezek nagyon fontos szempontok a városban való kerékpározás megkönnyítése érdekében, hiszen zebráknál, lámpáknál rengetegszer kell megállni, majd újra elindulni, vagy hirtelen fékezni egy gyalogos, vagy egy autó miatt. Mivel könnyen átléphető modellről van szó, nem szakad a szűk, feszesebb ruha, vagy a szoknya. A mély váz emellett egy esetleges figyelmetlen gyalogos, vagy autó miatti hirtelen fékezésben is segítséget nyújt.


A városi kerékpárok másik nagy előnye a kényelmesség. A vázkialakítás miatt nem kell ráfeküdni a bringára, a hát szinte egyenes a tekerés közben, ennek köszönhetően hát- és derékfájás, illetve kézzsibbadás kizárt. Természetesen ebben a típusban is rengeteg modell közül választhatunk, mivel többféle kerékméret, felszereltség jellemzi. A kerékméretek szerint megkülönböztetünk 20, 24, 26, és 28 colos kerékméret, ezek között a választást a magasságunk befolyásolja. Amennyiben a vásárló 160 cm-nél alacsonyabb, a 26-os, vagy annál kisebb kerékméret, ha ennél magasabb, akár a legnagyobb, 28-as kerékméret a megfelelő választás.


A VÁROSI KERÉKPÁROK ALAPFELSZERELTSÉGE


Az alapfelszereltség elsődleges befolyásoló tényezője a kerékpár árkategóriája. Váltóban, lengéscsillapításban, dinamóban, a váz alapanyagában rengetegféle műszaki megoldás ismert. Amit biztos, hogy minden bringán megtalálunk, az a sárvédő, ami a ruhánk tisztaságáért felel, a csomagtartó, ami a bevásárlásból hazafelé jövet könnyíti meg a dolgunkat a csomagok, szatyrok szállítása terén, valamint a kitámasztó, ami a parkolásunkat teszi egyszerűbbé, nem kell falhoz támasztani, vagy egy oszlophoz kikötni. Mint a legtöbb terméknél, itt is érvényes a régi szabály: minél drágább, annál több és minőségi alapfelszereltséggel felszerelt a kerékpár.


AMIT A VÁROSI KERÉPKÁROKRÓL TUDNI ÉRDEMES


A városi kerékpárok nem éppen gyorsaságra, hosszú távokra, vagy túrázásra lettek kifejlesztve. Itt nincs 18, vagy 21 sebességes váltórendszer, elvégre a városokban ritkán kell hegyet másznunk a kerékpárral. A láncváltós bringák emiatt 6, vagy 7 sebességesek, az agyváltósok pedig 3, illetve 7 fokozatúak. A drágább árkategóriákban természetesen léteznek komolyabb váltórendszerrel felszerelt kerékpárok, még olyanok is, amelyek jobban felszereltek, mint a trekkingek.


A városi modellek súlya eleve kizárja a száguldozást. A sok kiegészítő miatt, mint a csomagtartó, kitámasztó, teleszkóp, agydinamó, sárvédő, akár kétszer olyan nehezek is lehetnek, mint az országúti társaik, ráadásul ezeket mind-mind magunknak kell mozgatnunk. Emellett a vázkialakítás is kizárja a nagy sebességet, a tervezéskor az volt a szempont, hogy ne kelljen tekerés közbe rádőlni a kormányra, emiatt nagy erőt nem tudunk kifejteni. A légellenállással és a szembeszéllel viszont meg kell küzdenünk. Természetesen ezek az összetevők nem zárják ki hosszabb távok megtételét, mindössze alacsonyabb sebességgel kell számolnunk, mint a kifejezetten erre a célra kifejlesztett modelleknél. Nem beszélve arról, hogy a városi kerékpárok kényelmi szintje élvezetessé teszi a hosszabb távú utakat.


A KÜLÖNFÉLE MODELLEK RÖVID ISMERTETŐJE


Gepida Reptila 300


A Reptila 300-at az integrált kábelvezetés teszi elegánssá és stílusossá, amellett, hogy minden, a városi közlekedéshez elengedhetetlen felszereléssel fel van szerelve. Az emelkedők leküzdése sem jelenthet akadályt, köszönhetően a kitűnően funkcionáló agyváltónak.


Kellys Royal Dutch


Ideális választás elegáns városlakóknak a mindennapi közlekedéshez. A masszív első és hátsó csomagtartók a hatékony csomagszállítást könnyítik meg, de akár színházba járáshoz is ideális partner lehet.


Cube Elly Ride


Stílusosság és praktikusság, ezek a modell legfőbb ismérvei. A kényelem, a divatos forma és a biztonság legtökéletesebb kombinációjáért rengeteget dolgoztak a mérnökök, ennek eredménye ez a technikailag kifogástalan kerékpár. Az alkatrészek színre fújtak és igazán lélegzetelállító hatást gyakorolnak a vásárlókra.


Gepida Bleda 200


Egy összehajtható kerékpár a közlekedési eszközök kombinálására adható legpraktikusabb válasz. Még az egészen kisméretű autók csomagtartójában is kényelmesen elfér, és a MÁV sem számít fel érte kerékpárviteli pótdíjat. Háromsebességes agyváltóval felszerelt, így dombos, technikásabb terepen is jó szolgálatot tesz felhasználójának.


Neuzer Brooklyn


Egy ritka stílusos városi kerékpár. Noha a város a legfőbb terepe, egy-egy kényelmesebb túrára is ideális útitárs. 7 sebességes Shimano Nexus agyváltó, zárt láncvédő, merev villa jellemzi, emellett szinte teljes egészében karbantartásmentes. A CST Zeppelin külsők nemcsak különösen ballonosak, és nem mindennapi komfortérzetet nyújtanak a tulajdonosaiknak, de még a defekt esélyét is a nullára csökkentik. Az első-hátsó lámpa, a fényvisszaverő csík jóvoltából még éjjeli közlekedésben is kitűnően látható.


Gepida Classic


A stílusos városi közlekedés egyik ékköve. A jó minőségű lámpák és a fényvisszaverő elemek 360 fokos láthatóságot biztosítanak, a hosszú távon való kényelmes tekerést pedig az optimalizált vázgeometriának köszönhetjük. A kerékpár összetevői igényesen összeválogatottak, így az exkluzív megjelenés garantált.


Kellys Arwen Dutch


Kitűnő piacra járós bicikli hölgyeknek, a kormánykosár kialakítása a csomagok, szatyrok kényelmes szállítását teszik lehetővé. Igényes kiegészítőkkel felszerelt kényelmes városi kerékpár.


Neuzer Summer


Elegáns és csinos női kerékpár, munkába járáshoz, vásárláshoz, gyermek óvodába utaztatásához egyaránt kitűnő választás. A 3 fokozatú Shimano Nexus agyváltó jóvoltából különösebb gondoskodást nem igényel, a könnyebb csomagok az első, míg a nagyobb, nehezebb szatyrok, illetve a gyerekülés a hátsó csomagtartóra szerelhető.


Le Grand Lille 4


Több mint egy egyszerű városi kerékpár. A funkcionalitás és a szemet gyönyörködtető design igazán lenyűgöző, akár városi közlekedéshez, akár könnyű túrákra tökéletes választás. A stílusába könnyen bele lehet szeretni, és egy életre tökéletes társra talál benne az ember.