MTB 27,5” e-bike

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

MTB 27,5 e-bike

A MTB 27,5 e-bike egy versenyzésre született, ízig-vérig hegyikerékpár, de némileg háttérbe szorult a nagyobb kerékméretű testvére miatt. Az elképzelés eredetileg jónak látszott, hogy a kisebb kerékméretű változat (ami hosszú ideig örvendett töretlen népszerűségnek) felváltására a tervezők egy új, műszakilag és tudásban is fejlettebb modellt hozzanak létre. A kerék átmérője az elődmodellhez képest nem számottevően nagyobb, így a vázkialakítás, annak geometriája is maradhatott a korábban megszokott maradhatott verzió. Az a tény, hogy a gumi tapadófelületének növelése mind kanyarsebességben, mind fékezhetőségében és kigyorsításban előnyére vált, ez mindenképpen változást jelentett. A különbségeket már egy avatatlan szem is könnyen észreveheti a 26-os és a MTB 27,5 között. Más szóval, a MTB 27.5 mellett egy 26-os monti már szinte gyerekméretűnek látszik.

Az alábbiakban a MTB 27,5 e-bike felépítésének főbb tulajdonságait vesszük sorra.

Az igényektől, felhasználási stílustól és pénztárcától függően is lehet merev vázas, vagy rugós, úgynevezett összteleszkópos kialakítású. A legegyszerűbb és legkönnyebb kialakításúak a hardtail, azaz merevfarú felszereltséggel rendelkező változatok. A beépíthető teleszkópvilla 100-140 mm közötti rugóúttal rendelkezhet, emellé a hátsó gumi ballonossága adhatja az extra komfortot.

A fejlődés azonban felgyorsult, és ennek köszönhetően egy eggyel nagyobb kerékméretű társa halászta el előle a versenyeken való szereplés lehetőségét, ezért a gyártók és fejlesztők a szélesebb, egyre speciálisabb igények szerint fejlesztik tovább. A már megszokott MTB 27,5 e-bike külsőgumi-méretek mellett már az ún. MTB 27,5 e-bike +, azaz a BOOST rendszerűek is elérhetőek. Ez a kerékméret a hegyikerékpároknál szokásos, és az újabban fatbike-ként megismert extrém ballonos kerekű MTB-ok között félúton helyezkedik el. Az extrém kerékpárosok körében a szélesebb felületen található több kapaszkodóbütyök miatt népszerűbb, melyek plusz tapadást nyújtanak, de a nagyobb méret miatt alacsonyabb nyomáson használható külső gumikat is igazán ők tudják értékelni.

A MTB 27,5 e-bike szinte mindegyike tárcsafékkel felszereltek, a különbség maximum a kedvező árú modellek mechanikus működtetésű tárcsaféke, és a hidraulikus tárcsafék között lehet. A fokozatok számát tekintve a 3x8 sebességes váltórendszerek mellett már olyan lehetőségekkel is találkozhatunk, mint az 1x10-11 vagy 2x10-11, vagy az akár 1x12 fokozat, ami a legújabbnak számít. Az elől egy tányéros hajtóműveknél a váltó nem tudja megakadályozni a lánc leesését, hiszen eleve nem került felszerelésre. Ezeknél a hajtóműveknél speciális fogkialakítású lánctányérokat alkalmaznak, melyek keskeny és vastag fogakkal váltakozva vannak ellátva, ezért lánc cseréjekor okvetlenül figyeljünk arra, hogy a lánc a megfelelő pozícióban legyen feltéve.

Az összteleszkópos MTB 27,5 e-bike kerékpárok széles felhasználói körnek nyújtanak ideális alternatívát. Ezek lehetnek könnyű maraton, vagy trail kerékpárok, all montain, vagy ma már inkább enduro változatai, illetve az extrém lejtőzést előnyben részesítőknek a downhill. A sokszínűség miatt egyszerre könnyű és nehéz feladat ajánlani a MTB 27,5 e-bike-ot, hiszen nehéz pontosan és jót ajánlani az ezerféle igények és lehetőségek miatt. Abból a szempontból viszont könnyebb a dolgunk, hogy miként a 26-osnál megszokhattuk, a MTB 27,5 e-bike is sokféle vázmérettel érhető el. Emiatt lehetséges az, hogy a 165 cm és az akár 190 cm testmagasság fölötti kerékpárosnak is bátran ajánlható a MTB 27,5 adott típusa (így a trail kategóriából is).

Érdekesség, hogy a MTB 27,5 e-bike esetében annak a felhasználónak van a legkönnyebb a dolga, aki versenyzéshez és kikapcsolódáshoz egyszerre keres kerékpárt. Ez azért lehetséges, mert vannak gyártók, akik bizonyos modelljeiknél a 27,5 kerékméret mellett a 29-es kerekek használatára is lehetőséget kínálnak. Ez főleg a MTB 27,5 e-bike+ modellekre jellemző, hiszen azok ballonosabb gumiméretei átmérőjüknek köszönhetően a 29-es gumimérettel szinte teljesen megegyeznek.