Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

MTB cipő

 

Fűzős MTB cipő


A fűzős biciklis cipő a professzionális kerékpáros lábbelik bevezető kategóriája. Talpa merev – de nem annyira, mint egy komolyabb hobbicipőnek (főként nem egy versenycipőnek) – és SPD-kompatibilis.


Az SPD elnevezés a Shimano Pedaling Dynamics rendszer rövidítése alapján vált közismertté, és manapság már így neveznek minden olyan dokkolós pedálkötést, amikor a kerékpáros cipő összekapcsolható az erre alkalmas pedállal, ami által sokkal jobb hajtáshatékonyságot érhet el a kerékpáros, hiszen a pedált felfelé is képes húzni tekerés közben. Ezenkívül a pedálkötés elősegíti a láb optimális irányú mozgását, ezzel a térdet is védve.


Az összekapcsolást a pedálon lévő stopli biztosítja, amely a cipő talpán lévő mélyesztésbe illeszkedik. Ezt egy gyárilag a cipőhöz mellékelt takarólappal be lehet zárni, így nem is muszáj mindig használni a stoplit.


A felsorolt tényezők mind alkalmassá teszik a fűzős kerékpáros cipőt a hétköznapi viselésre, emellett első ránézésre küllemén sem látszik olyan speciális jellegzetesség, amely elárulná a cipőről, hogy nem utcai viselésre készült, a cipő felsőrésze általában műbőr és/vagy textil. A cipők palettáján túracipőszerű modelleket is találunk meghosszabbított bokarésszel.


A fűzős kerékpáros cipők anyaguk és kialakításuk miatt is jobban szellőznek, mint a komolyabb versenycipők, bár hatékonyságuk a teljesítmény terén kisebb, így meg kell fontolnunk, milyen kompromisszumokat kössünk, mikor kerékpáros cipőt választunk.

Szűrés
Gyártó
Évjárat
Nem
Szín
Termék státusza