Maszk

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Maszk

A maszk szóról az embereknek általában a szobafestők, autófényezők által használt komolyabb, szűrőbetétes, vagy a háztartási boltban is kapható egyszerű, gumipántos maszk jut az eszükbe.

Ezenkívül létezik még a biciklis maszk is, amit a városi forgalomban használnak. A témában járatosabbak gondolhatnak még esetleg a téli hideg elleni védő kiegészítőre.

Hogy miben is különbözik ez a kétféle típusú biciklis maszk?

  1. A tiszta levegő érdekében használt biciklis maszk

Egy fullasztó, meleg nyári napon minden kerékpáros találkozott már a tüdejében érzett szúró, égető érzéssel.

Ennek oka lehet a gépjárművek kipufogógáza, illetve a levegőben szálló por is. Az utóbbi elleni védekezésre megteszi egy csősál, egy festőmaszk, vagy akár egy kendő is, de a kipufogógázok ellen már speciális védelemre van szükségünk. Éppen ezért a manapság kapható biciklis maszkok már szénszűrős rendszerrel vannak felszerelve, amiket a gyártók többsége ún. párakieresztő szeleppel egészít ki.

A többféle maszkot gyártó Respro cég mindenki ízlését kielégíti a megfelelő felszereltségű és kinézetű védelemmel.

– A City névre keresztelt maszk a legáltalánosabb városi közlekedésre alkalmas: a benzingőz, illetve a kipufogógáz kiszűrésére a legoptimálisabb, emellett megfelelő porszűrő tulajdonsággal is rendelkezik.

– A Techno külsőleg a Cityvel tökéletesen megegyezik, a szűrőbetétet tekintve viszont eltér attól: a légúti allergiáktól (pl. pollenallergia) szenvedő kerékpárosoknak ideális védelmet biztosít.

Az előző kettő szűrőbetéteinek mérete tökéletesen megegyezik, ezért bármelyiket választhatjuk. Az egymással való kompatibilitásuk miatt elég egyféle maszkot venni, és csak a szűrőbetéteket cserélni bennük. M és L méretben kapható mindkét modell.

– A Sport verzió az előző kettőhöz képest (a fokozottabb igénybevétel miatt) nagyobb légáteresztő képességgel rendelkezik. Itt szintén M és L méret közül választhatunk.

– A Cinqro-t a legnagyobb igénybevétel esetén ajánljuk. Ez a Respro elit modellje, ami a legnagyobb légáteresztő képességgel rendelkezik. Ehhez viszont már kétféle szűrőbetét jár: az egyik városi-országúti használatra, a másik a terep kerékpárosok számára készült.

A maszkok tépőzáras rögzítéssel, neoprén anyagból készültek. A hölgy kerékpárosok számára külön modell, illetve méretezés nem készült, számukra az M-es méret ajánlott.

A szűrőbetétek élettartamát egy London méretű város nagyságához mérik, ez számít hivatalos ajánlásnak, melyet 1 hónapos időtartamban határoznak meg. A budapesti felhasználóink tapasztalatai alapján másfél-kéthavonta ajánlott szűrőt cserélni. Természetesen ezt az időtartamot nagyban befolyásolja a használati aktivitás, illetve ha elszíneződést, fura szagot érzünk a betéten, mindenképpen cserére kényszerülünk.

 

 

  1. A hideg ellen használt biciklis maszk

A hűvösebb tavaszi, vagy őszi estéken elegendő lehet egy, az arcunk elé kötött sál, ám a téli kerékpározás elengedhetetlen tartozéka a hideg ellen védő biciklis maszk.

– A símaszkokhoz hasonlatos kialakítású biciklis maszk az egyik megoldás, amely egyben a nyakunknak is védelmet biztosít.

– A másik típus a télen is szolgálatban levő motoros futárok körében is népszerű modell. Ez utóbbi a nyakat, vállat, mellkast védve a kihűlés ellen is megfelelő védelmet biztosít.

– A harmadik típus pedig a szánkat, orrunkat eltakaró, csak a szemünket szabadon hagyó változat.

Ezek közül az utóbbiról, a közkeletű nevén csak biciklis maszknak hívott típusról ejtünk pár szót:

A legnagyobb hidegben a kiálló testrészek védelme szorul a leggondosabb védelemre, melynek megteremtése elég nehéz feladat. Ez a fejet illetően különösképp igaz. Füleink megóvására elegendő egy speciális sapka, ám a szánk és az orrunk védelme csak biciklis maszkkal oldható csak meg. A szabad légzést ezek a ruhadarabok nem akadályozhatják, de alapvető és legfontosabb funkciójuk a kihűlés elleni védelem.

A gyártók a maszk szájrészét teljesen eltakarták, az orr-résznél pedig egy speciális bevágással oldották meg a tervezéskor felmerülő problémát.

A téli biciklis maszkok polár és technikai anyagok kombinációjával készül, melynek antibakteriális funkciónak is eleget kell tegyen, hiszen a kilélegzett pára melegágya a bacilusoknak.