Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Nadrágok

Kerékpáros nadrág választása, avagy a komfortos bringázás titkaHa egy mondatban szeretnénk összefoglalni a jó kerékpáros nadrág ismérveit ez, lenne az:Kerékpározáshoz az ideális kerékpáros nadrág technikai sportruházati anyagból készült, elasztikus, térdig érő, megfelelő ülőbetéttel ellátott, és kantáros.Mivel a válasz még sem ilyen egyszerű, és egyértelmű, így az alábbiakban segítséget szeretnénk nyújtani neked is, a megfelelő bringás nadrág kiválasztásában.A kerékpáros ruházatok összeállításánál érdemes rendszerben gondolkodnunk, és teljes kerékpáros ruházatot beszereznünk. Ha erre lehetőséged van, akkor javasoljuk, hogy a teljes ruházatra szánt keretednek a 60%-át a kerékpáros nadrágra költsd. Ha kisebb kerettel rendelkezel, akkor is célszerű első körben egy kerékpáros nadrágot beszerezned. Ugyanis a kerékpározás kényelmi szempontjainak jelentős növelése, a kerékpáros nadrág feladata.A biciklis nadrág kiválasztásának legfőbb szempontjai: az ülőbetét ergonómiája, és minősége, valamint a nadrág anyaga.Az ülőbetétek minősége, évről-évre javul, és nagyon igaz jelen esetben, hogy az ülőbetét minőségének, komfortjának növekedését, követik az árak is, ugyanakkor ugyanezzel párhuzamosan, a kerékpározás kényelmi szempontjai is jelentősen javulnak.Elég jó iránymutatást adnak a gyártók a betétek tekintetében, arra vonatkozóan, hogy milyen hőmérsékleti, időjárási viszonyokhoz, illetve megközelítőleg milyen hosszúságú kerékpározáshoz ajánlott a nadrág illetve a betét. Ezek már igen mérvadó technikai információk a megfelelő kerékpáros nadrág kiválasztásához, ugyanakkor, ha nem találunk technikai információkat a betétre vonatkozóan, nem biztos, hogy minőségi nadrágot készülünk megvásárolni.
A kerékpáros nadrág kiválasztásánál további szempontok, ami alapján szűkíthetjük a kört, a nemünk, a kerékpárunk típusa (MTB, országúti, cross trekking, BMX, downhill stb…), az évszak és az időjárási körülmények.


Ahogy fentebb említettük, biciklis nadrág választásakor, a másik nagyon fontos szempont a nadrág anyaga.A kerékpáros nadrágok leggyakrabban az alábbi anyagokból készülnek:Gore Tex


Tulajdonképp ez egy márkanév, aminek szabadalmaztatott alapanyagát rengeteg gyártó használja kerékpáros ruházatoknál, ennek köszönhetően a logóját is használhatják az ebből készült biciklis nadrágokon.


A mindennapokban a vízálló, de emellett lélegző anyagokat Gore Tex-nek neveznek, pedig már több gyártó is kifejlesztett hasonló vagy még jobb tulajdonságokkal rendelkező anyagokat.


A fő tulajdonságai e vízálló anyagoknak, hogy akár nagyobb esőzés esetén is szárazon tartják a bőrünket, ugyanakkor az izzadságot is kivezetik ezalatt.


Fontos azonban azt is tudni, hogy ezek a lélegző anyagok csak akkor funkcionálnak megfelelően, ha alá olyan technikai alsóruházatot veszünk, ami a bőrünkről a Gore Tex szövet felé elvezeti a testpáránkat.WindstopperA Gore Tex gyártója a Gore cég levédett fejlesztése ez az anyag, így a logónak szerepelnie kell minden esetben az ebből az anyagból készült kerékpáros ruházaton.


Hűvösebb, szelesebb időben történő kerékpározáshoz ajánlott, mezek esetében valóban csak hűvösebb időben ajánlott, különben könnyen alá lehet izzadni.


SoftshellNem túl régi fejlesztésű anyag, ami tulajdonképpen ötvözi a Windstopper a Gore Tex és a Thermo anyagok előnyeit, miközben kiküszöböli azok hátrányait.


További előnye még, hogy igazán vékony és nagyon könnyű, ezért kis helyre is remekül elpakolható, ugyanakkor kevésbé vízálló, mint a Gore Tex anyag.


LycraIgazán vékony, elasztikus és rugalmas anyag. Leginkább kerékpáros nadrágokat és mezeket gyártanak belőle. Nem szél és vízálló, ugyanakkor nagyon jól szellőzik, és gyorsan megszárad. Napjainkban sok gyártó ötvözi az érzékeny testrészeknél, softshell és windstopper betétekkel.Ha meg van milyen bringás nadrágot szeretnél, nézz körül webáruházunkban, vagy látogass el személyesen, Vihar utcai kerékpáros és túrafelszerelés üzletünkbe, ahol kollégáink további segítséget nyújtanak neked, a legmegfelelőbb kerékpáros nadrág kiválasztásában.A kerékpáros nadrág tisztítása, karbantartása:


Minden kerékpáros nadrághoz speciális mosószert ajánlunk a lélegző hatás megőrzése érdekében. Mosásuk maximum 30 fokon történjen!

Szűrés