Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Nadrágok

KERÉKPÁROS NADRÁGOK

Cicanadrág? Biciklis nadrág? Az 1990-es években mindent biciklis nadrágnak hívtunk, ami fényes volt és feszülős, stretch anyagból készült. 

A jó kerékpáros nadrág azonban lényegesen több, mint egy szűk sportnadrág. Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni a — szerintünk — ideális kerékpáros nadrág ismérveit, így definiálnánk: technikai sportruházati anyagból készült, elasztikus, körülbelül térdig érő, megfelelő ülőbetéttel és kantárral ellátott nadrág. 

A kerékpáros nadrágot az ülepén lévő párna vagy betét különbözteti meg a többi szűk sportnadrágtól, mely segítségével elkerülhető (vagy legalábbis időben kitolható), hogy fájdalmat érezz a nyeregben ülve. A szeméremcsontra és a farizomra nehezedő nyomás és az egyenetlen utakon bekövetkező rázkódás ellen a puha ülések mellett a kerékpáros nadrágok párnázata (majdnem) tökéletes megoldást nyújt.

Ha most készülsz megvásárolni első kerékpáros nadrágod, akkor fogadd meg a következő tanácsainkat!

 1. Gondolkozz szettben, vagyis rendszerben! Alapszett: biciklis aláöltözet, zokni, nadrág, mez; bővített szett: karszár (vagy hosszú ujjú mez) és lábszár (vagy hosszú nadrág), kamásli, csősál; extra szett: szélmellény és kabát.
  (A biciklis cipő, kesztyű és bukósisak “szentháromságot” nem is említjük, hiszen tudjuk, hogy azok már megvannak. Ugye?!)
 2. Az alapszettre szánt keretednek kb. 50-60%-át a kerékpáros nadrágra költsd! Ha kisebb kerettel rendelkezel, akkor is célszerű első körben egy jó kerékpáros nadrágot beszerezned (s majd később a többi ruhaneműt).
 3. A biciklis nadrág kiválasztásának legfőbb szempontjai: kényelem (megfelelő fazon és méret), az ülőbetét ergonómiája és minősége, valamint a nadrág anyaga.

Milyen fazont, szabást válassz?

A kanadai Cycling Magazin 8 lépésben határozza meg a megfelelő biciklis nadrág kiválasztását — mi is hasonló szempontokat tartunk szem előtt és javasoljuk, hogy ezek mentén indulj el!

 • Nemed és testalkatod: Léteznek külön női és férfi modellek, magasabb és alacsonyabb derékszabásúak, alul szilikoncsíkkal, felül kantárral ellátott modellek — utóbbiakat ha egyszer kipróbálod, soha többé nem akarsz nem kantáros nadrágban biciklizni.
 • Stílusod: Mindened a sebesség, nem zavar, hogy szűk, hogy feszül, s hogy mindenki megcsodálhatja benne izmos lábaid, feneked vagy inkább a lezserebb, pontos formákat elrejtő fazont kedveled? Ha nem a gyorsaság, hanem inkább az élvezet a fő cél, a bővebb szabású kerékpáros nadrágok is remek alternatívát jelenthetnek. Előnye a szűkebb változatokkal szemben, hogy többnyire zsebbel is el vannak látva, illetve hogy rendelkeznek egy belső (általában kivehető) nadrággal.
 • Kerékpárod típusa és bringázási szokásaid: Akár MTB, országúti, cross trekking, fitness vagy városi, BMX, downhill biciklit hajtasz, tudjuk, hogy szívesen választasz az adott kategóriához illő darabot, igen gyakran keresik a vásárlók a kerékpármárka ruházati cikkeit.
 • Használat gyakorisága: heti, havi szinten hány órát viseled, egyszerre mennyi időt van rajtad?
 • Évszak és időjárási körülmények: Hánytól hány fokig, csak száraz időben vagy csapadék esetén is használnád — ez befolyásolja majd többek között a kiválasztott nadrág anyagát és a hosszát.

Mindent a betétekről!

Az ülőbetétek minősége évről-évre javul, és nagyon igaz, hogy az ülőbetét minőségének, komfortjának növekedését követik az árak is, ugyanakkor ezzel párhuzamosan a kerékpározás kényelmi szempontjai is jelentősen javulnak. A betétek lehetnek zselések vagy szivacsosak, vastagságuk nem minden esetben egyenesen arányos az időtartammal, melyre javasolják őket. Hogy melyik típusú párnázat a legmegfelelőbb neked, mindenekelőtt a kerékpárod típusától és a nyergedtől függ. 

Elég jó iránymutatást adnak a gyártók a betétek tekintetében arra vonatkozóan, hogy milyen hőmérsékleti, időjárási viszonyokhoz, illetve megközelítőleg milyen hosszúságú (időben, nem kilométerben) kerékpározáshoz ajánlott a nadrág (illetve a betét). Ezeket a mérvadó technikai információkat nálunk minden nadrághoz megkapod — ha nem találod meg őket egy máshol kinézett nadrágról, inkább ne válaszd (a top márkák ezt mind rendelkezésre bocsátják)!

Milyen anyagú nadrágot válassz?

A kerékpáros nadrágok leggyakrabban az alábbi anyagokból készülnek: lycra, GoreTex, Windstopper, Softshell.

 • Gore Tex: Egy márkanév, aminek szabadalmaztatott, vízálló, ugyanakkor lélegző alapanyagát rengeteg gyártó használja kerékpáros ruházatoknál, ennek köszönhetően a logóját is használhatják az ebből készült biciklis nadrágokon. Fő tulajdonsága, hogy teljesen vízálló, nagyobb eső esetén is szárazon tartja a bőrödet, ugyanakkor az izzadságot képes kivezetni.
 • Windstopper: A Gore Tex gyártója, a Gore cég levédett fejlesztése ez az anyag (így a logónak szerepelnie kell minden esetben az ebből az anyagból készült kerékpáros ruházaton). Hűvösebb, szelesebb időben történő kerékpározáshoz ajánlottak a Windstopper, szélálló nadrágok (mezek esetében valóban csak hűvösebb időben ajánlott, különben könnyen alá tudsz izzadni).
 • Softshell: Nem túl régi fejlesztésű anyag, ami tulajdonképpen ötvözi a Windstopper, a Gore Tex és a Thermo anyagok előnyeit, miközben kiküszöböli azok hátrányait. További előnye még, hogy rendkívül vékony és könnyű, ugyanakkor bár víztaszító, de nem teljesen vízálló, mint a Gore Tex.
 • Lycra: Igazán vékony, elasztikus és rugalmas anyag, nadrágokon kívül mezeket is gyártanak belőle. Nem szél- és vízálló, ugyanakkor nagyon jól szellőzik, gyorsan megszárad. Napjainkban sok gyártó ötvözi a lycrát (pl. Softshell és Windstopper betétekkel).

Fontos azonban azt is tudni, hogy ezek a lélegző anyagok csak akkor funkcionálnak megfelelően, ha olyan technikai alsóruházatot (aláöltözetet) választasz, ami képes kivezetni a bőrödről a párát.

Kínálat és kategóriák

Láthatod, hogy nagyon sok célra, rengeteg típusú, számos anyagú biciklis nadrág létezik, kínálatunkban több száz darabot is találsz. Mi az alábbi módon kategorizáltuk a nadrágokat: rövid (szűk és lezser), háromnegyedes vagy capri (szűk és lezser), hosszú (szűk), valamint egy extra típusként az esőnadrágokat listáztuk külön. 

Márkák tekintetében gyakorlatilag az összes “nagy” gyártó termékeit megtalálod a Bergusonnál — a beszálló daraboktól egészen a prémium biciklis nadrágokig. Válassz BBB, CUBE, Dare 2b, Endura, Etape, Kellys, KTM, Merida, Northwave, Rainlegs vagy Vaude biciklis nadrágot!

Reméljük, sikerült segítenünk a megfelelő biciklis nadrág kiválasztásában. Böngészd át webshopunkat vagy ha van rá lehetőséged, látogass el üzletünkbe, ahol kollégánk segít kiválasztani a számodra megfelelő nadrágot (vagy akár komplett szettet).

Így mosd a kerékpáros nadrágot!

Ha megvásároltad vagy megrendelted a darabot, érdemes átöblítened az első használat előtt, majd amint “befogod”, figyelj a következőkre: mielőtt a szennyesbe kerül, mindig hagyd szabad levegőn megszáradni, szükség esetén áztasd be kézmeleg vízbe. Minden kerékpáros nadrághoz speciális mosószert ajánlunk a lélegző hatás megőrzése érdekében, és maximum 30 fokon, kézzel vagy rövid, kímélő programot javaslunk! 

Szűrés