Zoknik

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

Zokni


A kerékpáros zokni a kerékpáros öltözet kisméretű, de egyáltalán nem jelentéktelen összetevője. Ez tipikusan akkor derül ki, amikor alkalmatlan zoknit választunk a biciklizéshez. A jól megválasztott biciklis zokni megalapozza a komfortérzetet, segít a lábat egyenletes hőmérsékleten tartani, és optimális kialakításával megelőzi érzékeny területek kialakulását a lábon.


Különbséget teszünk nyári és téli kerékpáros zoknik között, melyek az időjárási körülményekhez lettek kialakítva. Mindkettő rugalmas anyagból készül, a nyári zokni vékony, a téli vastag kivitelben. Gyakorta használnak merinó vagy kasmír gyapjúkeverék anyagokat, amelyek remek hőszabályozók. A pamutból készült zoknik kerékpározáshoz alkalmatlanok minden évszakban.


A nyáron viselt kerékpáros zokni ideális esetben coolmax anyagból készül, amely a leghatékonyabb nedvességelvezető. Szálainak szerkezetében mikroméretű légcsatornák vezetik el a párát, ezáltal extra gyors száradást biztosít. A zokni talpa, szára és lábfejjel érintkező része más kialakítású – a talp és az orr anyaga megerősített, a szár hálós szövésű a jó szellőzésért. A legjobb zoknik eltérőek jobb és bal láb szerint.


A vastag téli kerékpáros zokni változatos anyaghasználattal készül. Ebben a kategóriában a thermolite szállal készülő zokni a jó választás, mert üreges szerkezetű szálai remek hőszigetelők, de az izzadságot nem tartják bent. Vastag biciklis zokni használata javasolt egyébként a vékony lábú kerékpárosoknak akár melegebb időben is – számukra ez plusz kényelmet tud biztosítani.