Frigoria Könyvkiadó

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

A Frigoria Könyvkiadót 1990-ben alapították, és a fennállása alatt már a kezdetektől fogva kerékpáros útikönyvek, atlaszok útikalauzok kiadására szakosodott. A hazai könyvpiacon a kerékpáros sorozataik a bringások és túrázók népes táborában egyedülállónak és igen népszerűek számítanak. A kerékpártúrázás, amely a szabadidő eltöltésének egészséges, szórakoztató és környezetkímélő módja, ahogy világszerte, így Magyarországon is egyre kedveltebb időtöltésnek örvend, a kiadványaik ennek népszerűsítését, terjedését segítik.

Ezek minden információt tartalmaznak, ami csak a kerékpártúrázáshoz szükséges, így megtalálhatunk bennük várostérképeket, részletes útvonaltérképet, adatokkal teli túraleírást, a látnivalók ismertetését, illetve hasznos tudnivalókat egyaránt. Ez utóbbiak kerékpárszervizek, kölcsönzők, szálláshelyek adatait, elérésük leírását tartalmazzák. A kerékpáros útvonalakat a térképek kiemelten ábrázolják, azok fajtáit külön-külön megkülönböztetve (kerékpáros útvonal, kerékpárút, kerékpárbarát út, stb).

A kerékpáros kiadványaik, meghatározott csoportokra oszthatók, így a kínálatukban útikalauzok, atlaszok és útikönyvek találhatók. A spirálos útikalauzok turistatérkép részletességű térképet (M 1:80 000), rövid túrajellemzést és a látnivalók rövid ismertetését tartalmazzák, az útikönyvek pedig kivehető térképmelléklettel (többnyire autóstérkép részletességű: M 1:100 000 és M 1:250 000 között) rendelkezik, ezenkívül részletes túraleírást és a látnivalók ismertetését tartalmazzák.

Hazánkban sajnálatos módon még mindig nagyon kevés az összefüggő kerékpárút (kivétel a Balatoni Bringakörút, illetve a Fertő tó és Tisza-tó körüli kerékpárút), ezért kerékpáros útikalauzt a túrázáshoz feltétlenül vigyünk magunkkal.

Sokan vallják, hogy egy ország alaposan csak kerékpáron fedezhető. Gyalog kissé sokáig tartana, amíg mindenhová eljutnánk, kocsival viszont túl gyorsan elsuhanunk a látnivalók, a táj mellett. Kerékpárral viszont – főleg, ha vonattal is kombináljuk az utazást – elfogadható idő alatt mindenhová eljuthatunk, és még olyan utakon is közlekedhetünk, ahol más járművel lehetetlen feladat lenne, mint pl. erdei ösvényeken, árvízvédelmi töltéseken, illetve erdőgazdasági utakon.

Kiadványaikat egyszerre ajánlják azok számára, akik a kerékpározást egyszerűen csak szabadidős tevékenységként űzik, illetve azoknak is, akik versenyszerű edzési módszerként tekintenek rá. A kiadványok szerzői olyan túrákat is ismertetnek, amelyeket a túrakerékpárosok már végigjártak, ezek közül mindenki találhat olyat, amit maga is szívesen bejárna. A forgalmas, zajos országutakat ezek az ajánlott túrák túlnyomó része elkerüli, illetve tetszőleges irányban bejárható. Többségük körtúra, általában egymáshoz is kapcsolhatók, ez pedig lehetőséget ad újabb változatok kialakítására is. A túrákat mindenki igénye szerinti szakaszokra oszthatja az erőnléti állapota függvényében, illetve tetszőleges idő alatt teljesítheti azokat. Ajánlunk könnyebb, síkvidéki, és/vagy nehezebb, hegyvidéki ezen kívül hosszabb és rövidebb túrákat egyaránt. A túraútvonalak közül azonban mindenki találhat olyat, amit teljesíteni tud, a térképek pedig hasznos tudnivalókat, pl. hazánk tájegységeinek, látnivalóinak leírását, a történelmi, az építészeti, a földrajzi adatokat is tartalmaznak, amelyek a könyveket akár karosszékben olvasva is élvezetessé teszik.

A 2002-ben indított Tájról tájra útikönyvsorozat kötetei jól kezelhető, zsebbe tehető útikalauzok, amelyek a turistát szinte kézen fogva vezetik látnivalótól látnivalóig és egyaránt szólnak autós, illetve vonattal utazó turistáknak, nyaralóknak, de hasznos információkkal szolgálhatnak a gyalogtúrák kedvelőinek is. Ezen kívül szabadidősport lehetőségekről, rendezvényekről, illetve kulturális programokról is tájékoztatják az olvasót.

A Frigoria Könyvkiadó kiadványai a Berguson kínálatában is megtalálhatók mind a webáruházunkban, mind az óbudai Vihar utcában található szaküzletünkben egyaránt. Tedd élvezetessé a túráid, utazásaid a könyveik segítségével, vagy fedezz fel újabb útvonalakat, amiket azután szívesen bejárnál akár egyedül, akár családoddal vagy a barátaiddal.