TACX

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

TACX, avagy edzőgörgők régen és ma


Abban azt hiszem mindenkivel egyetértünk, hogy az egészséges életmódhoz hozzátartozik a sport, ezen belül pl. a kerékpározás is. A téli, szabadtéren történő bringázásról azonban már megoszlanak a vélemények, hiszen kinek akaródzik hajnalok hajnalán még munkaidő előtt a mínuszokban, sötétben útra kelni, hogy a latyakos úton tekerhessen?

Nem beszélve a plusz költségről, amit a téli kerekezés jelent: téli kerékpár, téli ruházat, stb., ezek bizony súlyos összegekbe kerülnek...

A szóba jöhető alternatívák egyike lehet a spinning, amikor egy teremben sokan egyszerre lehet tekerni. Ennek is lehet több hátránya, pl.:

  • Nehéz mindenkinek a saját megfelelő pulzuszónáján belül tekerni a csoportos edzésen, hisz egyénenként eltérő lehet az a pulzustartomány, ahol a szervezet zsíranyagcseréje a leghatékonyabb.

  • A spinning edzésre való utazgatás is sok időt vesz igénybe.

Ezekre a problémákra is tökéletes megoldást nyújt a Tacx és az edzőgörgők!

A Tacx edzőgörgő olyan kiegészítő, melynek segítségével saját, megszokott kerékpároddal tudsz a szobában edzeni. Országúti kerékpár esetén ugyanazzal a kerékpárral tekerhetünk télen-nyáron, még a külső gumit sem kell lecserélnünk! Kis helyen tárolható, könnyedén összecsukható, és többféle változatban elérhető, így mindenki kiválaszthatja a stílusának és felhasználási igényeinek megfelelőt.

tacx-edzogorgok.png

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, mit is lehet tudni a híres Tacx cégről:

"Made in Netherlands"

Koos Tacx 1957-ben nyitotta meg kerékpárboltját, majd 15 évvel később, 1972-ben már elkezdte a görgők gyártását.

A cég 1989-ben költözött jelenlegi helyére, és a gyár területe jelentősen növekedett, egészen 9 500 négyzetméterig, de továbbra is családi vállalkozásként működött, ma már a család három generációja dolgozik azért, hogy a kerékpárosok a legjobb termékekhez juthassanak hozzá.

Bár az egykori kis helyi kerékpárbolt és a görgők gyártója egy világméretű márkává fejlődött, a Tacx alapvető elvei azóta sem változtak. A holland cég dolgozói büszkék rá, hogy a teljes gyártási folyamat Európában maradt, egész pontosan Wassenaarban, Amszterdam külvárosában, miközben a többi márka a közel-keletre irányítja a termelést.

Tacx gyárában a tervezési és gyártási folyamat mind a négy fő szakasza végigjárható:

  1. Egy új termék a rajzlapon kezdődik.
  2. A prototípusok 3D nyomtatással készülnek, majd ha kialakultak a formák, megkezdődhet a gyártás. 
  3. Az acél részeket robotok hegesztik, a műanyag alkatrészeket pedig fröccsöntő gépek állítják elő.
  4. Végül az összeszerelő vonal összeszereli a terméket.

Alapvetően kétféle Tacx görgőt különböztetünk meg:

1. Tacx szabad görgő

A Tacx szabad görgőn a kerékpár nincsen rögzítve, tehát az egyensúlyért is dolgozni kell rajta, mivel az tartja a görgőkön a kerékpárt, az ellenállást a belépő modelleknél kizárólag a gumik és a Tacx görgők közötti súrlódás adja, az újabb típusoknál az ellenállás állítható.

A fennmaradást a görgők ívelt kialakítása segíti, csökkentve a leesés kockázatát.

Előnye, hogy jobban imitálja a szabadban tekerést, az egyensúlyozás miatt pedig végig éberen tart. Hátránya lehet, hogy a kiállva tekeréshez extra ügyesség kell, ahogyan a tekerés közben történő iváshoz vagy törülközéshez is.

2. Tacx fix görgő

A Tacx szabadgörgőkkel ellentétben itt a kerékpár fixen rögzítve van, így a kerékpárosnak már csak a tekeréssel kell foglalkoznia. Az ellenállást többféle módon oldották meg, lehet mágneses vagy hidraulikus elven működő, esetleg a kettő ötvözése:

  • Az egyszerűbb Tacx fix görgőknél mechanikusan állítható az ellenállás. Ezek pénztárcabarát Tacx modellek, kormányra rögzíthető fokozatválasztóval 7-12 különböző fokozattal.
  • Létezik az egyszerűbbeknek az "okosított" Tacx-görgő változata, ami egy kis ANT+ bluetooth-os kiegészítő segítségével tud több funkciót, például okostelefonnal, táblagéppel összekötve nyomon követhetjük az edzéseinket.  
  • A komolyabb Tacx változatok már hidraulikus elven működnek, vagy a mágnesféknek egy továbbfejlesztett változatával felszereltek, ezek mindegyike alapból smart funkcióval rendelkezik.

Ez az edzésmód kevésbé imitálja a szabadban tekerést, cserébe a kezeinknek nyújt nagyobb szabadságot, így nyugodtan ehetünk-ihatunk kerekezés közben is akár, elesni biztosan nem fogunk.

Joggal kérdezhetitek, hogy nem unalmas-e a görgőkön való edzés? A válasz egyszerű: régebben az volt. Az unalmas tekerésnek azonban vége, mert itt a Tacx virtuális valósága!

A Tacx Real Life videói segítségével a Tacx görgőkön tekerve bejárhatod Provence csodálatos tájait, vagy egy izgalmas MTB túrán vehetsz részt, vagy országúti versenyre kelhetsz.

Az okos, vagy okosított Tacx görgőknek köszönhetően nem csak saját edzéseidet követheted nyomon, vagy elemezheted a későbbiekben, de a smart funkció segítségével a közösségi élményről sem kell lemondanod: közös tekerésre mehetsz akár a világ másik végén lakó barátoddal anélkül, hogy a köztetek levő hatalmas távolságot meg kellene tenned.

Akik szeretik fokozni az élményeket, azoknak ajánljuk a képen látható Tacx Interaktiv Neo Smart T2800 edzőgörgőt, mely a meredek emelkedőket és a lejtőket is valósághűen utánozza a virtuális MTB vagy országúti pályákon, de a saját, kinti edzéseink is betölthetőek a virtuális valóságba, így a korábban megtett útvonalunkat bejárhatjuk a szobánk kényelmében is.

tacx-interaktiv-neo-smart-t2800.png