Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Blog cikkek

Az elektromos kerékpár több, mint bicikli: e-életérzés

Berguson
Berguson
2022.11.10 10:34
Az elektromos kerékpár több, mint bicikli: e-életérzés

Ádám programozó. A járvány időszaka óta teljes home-office-ban dolgozik. Munkája és hobbija a számítógép, na meg kedvence a pizza és a kávé. Érthető okokból jó pár kilót magára szedett az elmúlt 2 évben.

Ádám és a biciklizés

Nyáron barátai biciklitúrát szerveztek, ahova Ádám is elment. Nos, programozónk nem a biciklizés kedvéért mondott igent, inkább a társaság miatt. Most ez volt az első lehetőség, hogy újra együtt legyen a banda hosszú idő után. Barátai korábban is rendszeresen jártak kétkerekűzni, de Ádám nem érzett késztetést arra, hogy velük tartson. "Lesz, ami lesz". Gondolta, tekernek egy kicsit, majd nagyokat esznek, isznak, beszélgetnek, fürdenek a Balatonban.

Az elképzelése nem teljesen így valósult meg... A kerékpártúra valóban az volt. Reggeltől estig tekerés a vízpart mentén, óránként-kétóránként pihenővel, éjjel mindig más szálláson megpihenve. Mit megpihenve, Ádám zsák krumpliként dőlt ki a nap végére. Az első két napban. Utána - szégyellte, vagy sem - inkább elköszönt a haveroktól és hazament. Már ülni sem tudott, úgy kikezdte ülepét a bicaj. Izmai folyamatosan fájtak a megerőltetéstől. Napokig tartott, amíg szervezete magához tért.

Testileg rendbe jött, de lélekben nem tudta helyretenni magában a történéseket. Nem tudott beletörődni a kudarcba, így kutatni kezdett az interneten, mihez kezdhetne, hogy még egy hasonló alkalom ne történhessen (azt az esetet nem számítva, hogy egyszerűen nem megy kerékpártúrára soha többet)...

 

Újabb biciklitúra

Pár hónappal később a barátok ismét útnak eredtek, szóltak Ádámnak is a tisztesség kedvéért, de nem gondolták, hogy őt ismét biciklis köreikben fogják látni. Meg is lepődtek rendesen, amikor a billentyűzetzseni haverjuk lelkesen ismét velük tartott.

A biztonság kedvéért rövidebb utat terveztek be, gondolták, körbetekerik a Velencei-tavat, Ádám is megnyugodhat, ők meg mehetnek tovább, újabb kihívások elé nézni.

Nekivágtak az útnak. Ádám élvezettel gurult a gyönyörű vidék szemet kápráztató őszi pompájában, élvezettel szívta be a friss, őszi levegőt, gyönyörködött a lombok sokszínűségében. Könnyedén gurult az úton, lejtőn lefelé és emelkedőn felfelé. Néha kicsit jobban oda kellett figyelnie a terepre, de alapvetően laza menetben nyomta végig az egész utat. Nem volt gond tartania a tempót a többiekkel, néha még Ádám biztatta a gyakorlott biciklistársakat, hogy tartsanak ki.

Vajon mi volt Ádám titka? Mi segített neki abban, hogy néhány hónap alatt olyan formába jöjjön, amivel simán tartotta a lépést társaival?

A titok nyitja nem Ádámban van, hanem a biciklijében.

 

A bicikli titka

Mint említettük, Ádám a kudarc után a megoldás reményében az internetet kezdte bújni, és egy csodálatos kifejezés megragadta a figyelmét: e-bike, vagyis elektromos kerékpár.

Elolvasta a paramétereket, az előnyeit, és egyből tudta, hogy ezt kereste. Másnap bement a kereskedésbe, tanácsot kért, milyen típust válasszon, és a készséges eladó segítségével gyorsan megtalálta igazi kétkerekű társát.

Nem volt gond többé a kerékpártúra, sőt, a pedálozás szerelmesévé vált. Annyira, hogy egyre kevesebb rásegítést vett igénybe a biciklitől, csak, amikor tényleg szüksége volt rá, emellett megvolt a napi rendszeres mozgása, miáltal külseje is változni kezdett. A felszaladt kilók szépen leolvadtak, és kiváló kondícióba került. (Ráadásul megtalálta élete kétlábú párját is, de ez maradjon köztünk...)

Mit gondolsz, a te életedben elkélne egy ilyen "csodabicikli"? Miben változtatná meg a te életedet egy elektromos kerékpár?