Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Kabátok

Kabátok

A legfontosabb tulajdonságok, amiket elvárunk egy kerékpáros kabáttól

– Hatékony védelem az esőtől

– Hatékony védelem a széltől

– Hatékony védelem a hideg ellen

– Az izzadságot, azaz a test páráját vezesse ki

A kerékpáros kabátok ezzel szemben (általában) csak egy-egy, fentebb felsorolt kritériumnak felelnek meg.

– A széldzseki praktikusan kis méretű, könnyen elcsomagolható, talán még vízálló is (vagy azzá tehető), ám a hideggel szemben már nem nyújt védelmet. Amennyiben vásárláskor nem vagyunk biztosak a termék tudásában, egy egyszerű teszt elvégzésével ellenőrizhetjük: fogjuk meg két kézzel a ruhát, és jó erősen fújjunk át rajta. Amennyiben a másik oldalon érezzük a levegőt, az a termék nem fog hatékony védelmet nyújtani a szél ellen. Annyit mindenképpen tudni érdemes ezekről a termékekről, hogy minden vízálló kabát szélálló is egyben, ám nem minden szélálló kabát véd meg az esőtől.

– A polár-jellegű thermo kerékpáros kabátok a szél ellen használhatók ugyan, mivel megfelelő hőszigetelők, a vízzel szemben azonban nem képesek hatékony védelmet kifejteni. A három elvárás együttesen csakis magasabb árfekvésben és csakis a legmagasabb technológiai színvonalon biztosítható.

– A „softshell” kerékpáros kabátok megfelelően biztosítják a három kritérium megfelelő egyensúlyát, ám kiemelkedő teljesítményt csakis a szél ellen tud felmutatni.

– A poncsó az eddigiektől eltérő szabású és funkciójú kerékpáros kabát. Ugyanúgy hegesztett varrással kialakított, viszont a bő szabásának köszönhetően nemcsak a kerékpárost védi, hanem ráhúzható a hátizsákra is. Általában el van látva szellőzőnyílásokkal és a láthatóság érdekében fényvisszaverő csíkokkal is. használat után a saját zsebébe visszahajtogatva könnyendén elfér a mezünk hátsó zsebében is.

Talán nehéz elhinni, de létezik olyan anyag, és egyben belőle készült kerékpáros kabát, amely mindhárom elvárásnak egyszerre felel meg. A modern technikai szövetek és a korszerű gyártási technológiáknak köszönhetően sikerült kifejleszteni egy olyan modellt, ami minden igényünket maximálisan kielégíti, sőt még túl is szárnyalja azokat.

– Rugalmas anyaguknak köszönhetően garantált bennük a szabad mozgás.

– A derekunkat plusz védelemmel látja el.

– Egyszerűen tisztítható.

A kerékpáros kabát funkciói

Tekerés közben a kerékpáros teste jelentős hőt termel, ezt a tényt a ruházat kiválasztásakor fontos szem előtt tartani. A mozgás során brutálisan nagy mennyiségű testpára keletkezik, amely ha vízcseppekké áll össze, a ruhán keresztül már nem képes távozni, emiatt nagyon fontos, mit veszünk fel a kerékpáros kabát alá. Hideg időben akár két réteg is lehet rajtunk a kabát alatt: az első, ami a testtel érintkezik, antibakteriális hatású, kellemes tapintású, a második réteg a hőszigetelési funkciót tölt be, valamint a testpára kivezetéséért felel.

A kerékpáros kabátnak a szerepe, hogy védje a kerékpárost az esőtől, a hidegtől, a széltől, vagyis az időjárási hatásoktól. Ezért többrétegű, köztes membránnal ellátott, speciális anyagokra van szükség.

A külső hatások elleni védelem mellett gondoskodik a test szellőzéséről is; minél intenzívebb a mozgás, ez a feladat annál nagyobb nehézségekbe ütközik. Ebben nyújtanak felbecsülhetetlen segítséget a kerékpáros kabátokon található szellőzőnyílások.

Ezeket a védelmet nyújtó és egyben a testpárát is kivezető (vagyis lélegző) anyagokat a Gore nevű cég találta fel és fejlesztette ki, és már 30 éve gyártja folyamatosan a Gore-Tex® szöveteket is. További ismert márkák még az Isowind®, vagy például a Windstopper®.

A lélegző, kerékpáros kabát anyaga

Ezeknek a lélegző, és egyben a szél- és vízálló anyagok alapja egy többrétegű laminált membránszerkezet, amelyen kismillió apró nyílás található. Ezeken a vízcseppek nem képesek áthatolni, viszont a sokkal kisebb részecskeméretű testpára simán áteresztődik. Emellett megállítja a levegő áramlását, amikor a levegőmolekula megpróbál átjutni a membrán útvesztőin, így védve minket a széltől.

A szeles-esős idő ellen használt kerékpáros kabátok illeszkedése tökéletesen kitalált, a szél nem kap be alá, köszönhetően a testhezálló szabásának, emellett nem csúszik fel. A gallérrésznél és a csuklónál is megfelelő védelmet nyújt. A testhez való illeszkedését azonban kerékpáros testhelyzethez fejlesztették ki, így a vásárláskor érdemes ebben a pózban is megvizsgálni.

A kerékpáros kabát tisztítása

A mosást hagyományos módon, hagyományos mosószerrel nem javasoljuk, bár léteznek olyan modellek, melyeknél címkéjük engedi a mosógépben való tisztítást, ez a sűrű használat mellett igen fontos szempont. Ennek ellenére ezen ezek a ruhadarabok is különleges karbantartás igényelnek, hogy sokáig élvezhessük előnyös tulajdonságaikat, emiatt mindenképpen a kézi mosást és áztatást ajánljuk, a tisztítást pedig maximum 30 fokos vízben, öblítőszer használata nélkül.

 

Szűrés