Kabátok

Kerékpáros kabát


Mit várunk el egy kerékpáros kabáttól? • védje testünket az esetleges hideg ellen,

 • védjen az esőtől,

 • védjen a széltől,

 • a test páráját, azaz az izzadságot vezesse ki.


A kerékpáros kabátokra ezek közül általában csak egy-egy tulajdonság jellemző: • Egy széldzseki például praktikusan kicsi, elcsomagolható, talán vízálló is, vagy azzá tehető, de a hidegtől nem véd. Ha nem vagyunk biztosak a termék tudásában, egy egyszerű teszttel ellenőrizhetjük: fogjuk a kezünkbe a ruha anyagát, és próbáljunk meg átfújni rajta jó erősen! Ha a másik oldalon érezzük kezünkkel a levegőt, akkor az nem igazán szélálló kabát. Amit még tudni érdemes: minden vízálló kabát szélálló, de nem minden szélálló kabát vízálló is egyben.

 • A polár-jellegű thermo kerékpáros kabátok bevethetők akár szél ellen is, kiváló a hőszigetelésük, de sajnos nem vízállóak... A három elvárás együttesen csak a legmagasabb technikai színvonalon és magas árfekvésben biztosítható.

 • A "softshell" kerékpáros kabátok biztosítják a három kívánságunk egyensúlyát, azonban kiemelkedő teljesítményt inkább csak a szélállóságában találhatunk.

 • Létezik még egy, a hagyományostól eltérő szabású és funkciójú kerékpáros kabát, a poncsó. Ugyanúgy hegesztett varrással van ellátva, de bő szabásának köszönhetően nem csak a kerékpárost védi az esőtől, de a hátizsákra is ráhúzható. Általában szellőzőnyílásokkal van ellátva, és fényvisszaverő csíkokkal a láthatóság érdekében. Saját zsebébe visszahajtogatva mezünk hátsó zsebében könnyedén elfér.
Első hallásra nem is hinnénk, hogy létezik olyan anyag, és a belőle készült kerékpáros kabát, mely akár mindhárom tulajdonsággal rendelkezik, pedig a modern technikai szövetek, és a legújabb gyártási technológiák könnyedén kielégítik ezeket az igényeket, és még akár ennél is többet nyújtanak: • rugalmas anyaguknak köszönhetően szabadon mozoghatunk bennük

 • derekunkat plusz védelemmel látják el

 • egyszerű tisztíthatóságot
Kerékpáros kabát funkciói:


A kerékpáros teste bringázás közben jelentős mennyiségű hőt termel, amit fontos szem előtt tartani a ruházat megválasztásakor. Mozgás során nagyon sok testpára keletkezik, mely ha összeáll vízcseppekké, már nem tud eltávozni a ruhán keresztül, ezért fontos az is, hogy milyen aláöltözetet viselünk a kerékpáros kabát alatt. Hideg időben két réteg is lehet a kerékpáros kabát alatt, az első, testtel érintkező kellemes tapintású, antibakteriális, a második réteg szerepe a hőszigetelés, és szintén a testpára kivezetése.


A kerékpáros kabát szerepe, hogy védje a kerékpáros testét az időjárási hatásoktól, azaz az esőtől, széltől, és a hidegtől. Ehhez speciális anyagokra van szükség, amik általában többrétegűek, köztes membránnal ellátva.


A külső hatásoktól való védelmen túl a test szellőzéséről is gondoskodik, mely feladat az intenzívebb testmozgások esetén egyre nehezebb. Ehhez némi segítséget nyújthatnak a kerékpáros kabáton elhelyezett plusz szellőzőnyílások.


Ezeket a védelmet nyújtó, de testpárát is kivezetni tudó (= "lélegző" ) technikai alapanyagokat a Gore cég találta fel, s már 30 éve biztosítja a Gore-Tex® szöveteket. További ismert márkák: Isowind® vagy például a Windstopper®.


Lélegző, kerékpáros kabát anyaga


A lélegző, de szél- és vízálló anyagok alapja egy többrétegű laminált membránszerkezet, melyen kismillió apró nyílás található. Ezeken a nagy méretű vízcseppek nem tudnak áthatolni, csak a sokkal kisebb részecskeméretű testpára szökik át. A levegő áramlását is megállítja, mikor a levegőmolekula megpróbál a membrán útvesztőin átjutni, így véd minket a széltől.


A szeles-esős idő ellen bevetett kerékpáros kabátok illeszkedése tökéletesen ki lett találva, testhezálló szabásának köszönhetően nem kap be alá a szél, nem csúszik fel, és védelmet nyújt a gallér résznél is, és a csuklóknál. Illeszkedését azonban kerékpáros testhelyzetre találták ki, így felpróbáláskor is érdemes abban a pózban szemügyre vennünk.


Kerékpáros kabát tisztítása


A kerékpáros kabát tisztítása -speciális anyagából kifolyólag- nem feltétlenül a hagyományos módon történik. Léteznek olyan modellek, amiket mosógépben is tisztíthatunk, ez nem elhanyagolható szempont, ha nap mint nap bringázunk-izzadunk. Bizonyos modellek viszont speciális karbantartást igényelnek, mivel az általános mosószerek és a 40-60 fokos víz egy alapos centrifugálással karöltve roncsolja az érzékeny membránszerkezetet. Emiatt nagyon sok technikai ruházatot kézi áztatással, és speciálisan ezekhez a lélegző anyagokhoz kifejlesztett mosószerrel szabad tisztítani. Még ha a ruha címkéje engedi is a 40 fokot, 30-nál melegebb vizet ne használjunk hozzá, és hagyományos öblítőszert se!