Kerékpáros poncsó

A kerékpáros poncsók elsődleges funkciója az esőtől való védelem, főként melegebb időszakokban. Kialakításuk nem annyira professzionális, mint a biciklis esőkabátoké, vannak viszont más tulajdonságai, amelyek miatt egyesek jobban kedvelik az esővédő poncsót az esőkabátnál.

A csapadéktól való védelem terén a kerékpáros poncsó is jó teljesítményre képes. Nagy előnye, hogy lezser szabása miatt nem csak mi magunk, de a hátizsákunk is védve marad alatta.  Ahogy a kerékpáros esőkabátokon, a poncsókon is hegesztett varrásokat találunk, hogy ezeken az érzékeny területeken se hatoljon víz az öltözet alá.  Lecipzározható nyakrészén keresztül könnyű belebújni, kapucnija általában összehúzható egy zsinór segítségével. Hónaljrészén gyakran találunk szellőzőnyílást.

A biciklis poncsók éppen annyira hosszúak, hogy ne érje a testünket és a nyerget az eső, és a poncsó ne zavarjon a kerékpározásban. Élénk színű anyagán fényvisszaverő csíkokat helyeznek el, amelyek biztosítják a kerékpáros nappali és éjjeli láthatóságát. Elülső zsebébe könnyen becsomagolható, akár a mez hátsó zsebében is elfér.

Az esővédő poncsókon kívül találkozunk olyan kerékpáros poncsókkal is, amelyek télen, hűvös időben tesznek jó szolgálatot. Ezek kiegészítő öltözetek, rövid, tépőzárral rögzíthető ruhadarabok, amelyek a törzs közepéig érnek: a nyakat, a vállat, a mellkast és a gerincet védik.

Kerékpáros poncsók

 

Mindenki, aki látott már hirtelen kialakuló záport, nyári vihart, egyetért velünk abban, hogy olyankor minden perc késedelem fontos lehet, 1-2 percen belül alsóneműig elázhatunk, ha nincsen megfelelő eső elleni védelmünk. Ilyenkor jól jön, ha készültünk esőkabáttal, de még az is sok idő, mire megállunk, levesszük a táskákat, és belebújunk a kabátba, majd visszavesszük a táskát, (amit ráadásul így ezután is áztatunk tovább...). Ebben az esetben nagyon praktikus megoldást nyújtanak a zsebből elővarázsolható eső- és szélálló poncsók.

Ezek nem összetévesztendőek a bármelyik kisbolt kasszájánál fellelhető, párszáz forintos egyszer használatos pelerinnel! Szerencsére azoknál erősebb, komolyabb biciklis poncsók is léteznek, most ezekről írunk egy kicsit.

 

Nézzük meg közelebbről a kerékpáros poncsók előnyeit!

  1. 1.   A kerékpáros poncsók megvédik a bringás testét az esőtől és a széltől

 

Bővebb szabásukkal kerékpárosok testét nagyobb felületen óvják, hosszabb hátrészük pedig a hátat /derekat is védik a felcsapódó esővíztől és sártól. Némely termék esetén két kis fülecske áll rendelkezésünkre, ami a kezünket védelmezi.

 

  1. 2.   A kerékpáros poncsók táskáinkat is védik

A hagyományos esőkabátoknál bővebb, lazább szabású, nem pedig testhezálló, ezért aláfér a hátizsákunk is, ezért esős időben nem kell annak tartalmát sem féltenünk, maximális védettségnek örvend. A kerékpáros poncsók ráadásul szabad mozgást engednek a kerékpárosaiknak.

  1. 3.     A kerékpáros poncsók könnyen felvehetőek

Az esőkabátoknak ez a változata azért is rendkívül ötletes, hiszen egy hirtelen lecsapó zápor esetén nem szükséges hosszasan megállni, és újratervezni a ruhánk, táskánk sorrendjét, elég csak belebújni egy gyors mozdulattal, és máris komfortosabban folytathatjuk utunkat tovább.

 

  1. 4.     Kerékpáros poncsók praktikusak

A kerékpáros poncsók lényege, hogy pici méretűre összehajthatóak, ezért bármikor, bárhova tartunk, magunkkal tudjuk vinni ruházatunk zsebében, és még csak észre sem fogjuk venni, hiszen rendkívül könnyű.

  1. 5.     Kerékpáros poncsók hideg ellen is

Létezik kifejezetten téli, vagy hűvös időre szánt modell, pl. a Vaude Women's Tirano Cape, mely merinói gyapjútartalmával felveszi a küzdelmet a hideg ellen is. Nagyméretű kapucnija alá a bukósisak is befér, ez is meggyorsítja a ruhadarab felvételét.

Amennyiben többféle, eltérő hőmérsékletű évszakban is szeretnénk használni, érdemes inkább egy kevésbé vastag, tavaszi kabátot hideg elleni aláöltözettel kombinálni a kevésbé meleg időben, így tavasszal-nyáron nem sülünk meg a merinói gyapjúval bélelt kerékpáros poncsókban.

  1. 6.     Kerékpáros poncsók láthatósága

A biztonság esős időben hatványozottan fontos, ennek fontos eleme a láthatóság. A vízálló lámpák használata elengedhetetlen, de a kerékpáros láthatósága is kiemelten fontos, ezért a kerékpáros poncsók külsejét fényvisszaverő elemekkel látták el, így könnyen észlelhetők leszünk a közeledésben résztvevők számára.

  1. 7.     Kerékpáros poncsók anyaga

A felépítésük egészen más, mint a többi bringás ruházaté, mivel itt most nem a testre simulás a lényeg, ezért ezek bővebb szabású, alulról teljesen nyitott esőkabát-változatok. Varrásuk hegesztett, így nem kell attól tartanunk, hogy a varrás mentén beázik az esőkabátunk. Anyaguk poliamid, felső részére pedig poliuretán bevonatot kaptak.

Nagyfokú szellőzésük miatt nem volt igény a lélegző anyagra, viszont remekül ellenállnak a szélnek és esőnek egyaránt.

 

Kerékpáros poncsók tisztítása

Más kerékpáros ruházattól merőben eltérő szabása és anyaga miatt a poncsók tisztítása is másképp történik. Itt nincs szükség sem hagyományos bolti mosószerre és mosógépre, sem a technikai anyagokhoz kifejlesztett speciális mosószerekre, csak egy kis tisztítószeres vízre és egy szivacsra, mellyel kezünk segítségével letisztíthatjuk a kabátot.