Poncsó

A kerékpáros poncsók elsődleges funkciója az esőtől való védelem, főként melegebb időszakokban. Kialakításuk nem annyira professzionális, mint a biciklis esőkabátoké, vannak viszont más tulajdonságai, amelyek miatt egyesek jobban kedvelik az esővédő poncsót az esőkabátnál.

A csapadéktól való védelem terén a kerékpáros poncsó is jó teljesítményre képes. Nagy előnye, hogy lezser szabása miatt nem csak mi magunk, de a hátizsákunk is védve marad alatta.  Ahogy a kerékpáros esőkabátokon, a poncsókon is hegesztett varrásokat találunk, hogy ezeken az érzékeny területeken se hatoljon víz az öltözet alá.  Lecipzározható nyakrészén keresztül könnyű belebújni, kapucnija általában összehúzható egy zsinór segítségével. Hónaljrészén gyakran találunk szellőzőnyílást.

A biciklis poncsók éppen annyira hosszúak, hogy ne érje a testünket és a nyerget az eső, és a poncsó ne zavarjon a kerékpározásban. Élénk színű anyagán fényvisszaverő csíkokat helyeznek el, amelyek biztosítják a kerékpáros nappali és éjjeli láthatóságát. Elülső zsebébe könnyen becsomagolható, akár a mez hátsó zsebében is elfér.

Az esővédő poncsókon kívül találkozunk olyan kerékpáros poncsókkal is, amelyek télen, hűvös időben tesznek jó szolgálatot. Ezek kiegészítő öltözetek, rövid, tépőzárral rögzíthető ruhadarabok, amelyek a törzs közepéig érnek: a nyakat, a vállat, a mellkast és a gerincet védik.