Mezek

Kerékpáros mezekValószínűleg sokan legyintenek a kerékpáros mezek használatára, pedig ma már elképesztően széles kínálatból válogathatnak a bringások felhasználási terület és akár ízlés szerint, nem csak a profi sportolókat kényeztetik a gyártók a szebbnél szebb darabokkal.


Talán nem is sejtik, hogy akár a mindennapi munkába kerekezés élménye is sokkal jobb lehet egy kerékpáros mezben, mint mikor a 100 %-os pamut pólónkból csavarni lehet a "vizet" beérkezvén. A napi sport-adagunk ekkor ugyanúgy meglesz, mégsem látni rajtunk már messziről, hogy mekkorát bringáztunk. Ilyen állapotban inkább egy alapos tusolásra vágynánk, nem egy munkamegbeszélésre.


Ezért sem mindegy milyen kerékpáros ruházatban bringázunk!


Hogy mitől is mások a kerékpáros mezek, mint a pamut felsőink, vagy elegáns ingünk?


Attól, hogy a kerékpáros mez speciális anyagán átengedi a sportolás közben keletkezett testpárát, mielőtt az még izzadságcseppekké állna össze, és kivezeti, elpárologtatja, ezért száraz ruhában bringázhatunk tovább, míg a pamut pólóban megizzadva folyna rólunk a víz, teljesen átnedvesítve a pólót, ezután már csak egy kis szél kell egy alapos megfázáshoz. A megfázáson túl talán még jobb érv a kényelem, hisz azért elég rossz érzés nedves-nyirkos felsőben lenni...
  • Hétköznapi viseletű kerékpáros mezek használatához nem szükséges versenyzőnek lennünk, direkt azok számára készült, akik a mindennapokban tekernek, akár munkába, vagy csak hobbiból. A nekik szánt darabok visszafogottabbak, mint a versenyzők logókkal ellátott színes mezei, mégis komoly fejlesztések eredménye.


Akik szeretnének a bringán is "utcai" viseletben lenni, vagy legalábbis ezt a látszatot kelteni, azoknak gyártottak a kerékpáros mezek anyagából utcai ruházatnak tűnő pólókat, ingeket, akár farmernadrágokat is. Ezekről első ránézésre nem mondaná meg senki, hogy speciális anyagú mez vagy nadrág, szabásuk egy-egy átlagos ruhadarabra emlékeztető, mégis a bringásoknak szánt kiemelkedő tulajdonságokkal ellátva: biztosítják a test hőháztartását, és a pára áteresztését.
  • Túrázóknak illetve hosszú távokon bringázóknak egy kicsit megint mások az igényeik, az ő kerékpáros mezük 1-3 zsebbel van ellátva, és bizonyos modelleknél hálós kialakítású, hogy megfelelően szellőzzön, ezt tovább állíthatjuk a félig, vagy teljes hosszában lehúzható cipzár segítségével is.
  • A versenyzők számára elengedhetetlen a maximális teljesítmény elérése érdekében a test vonalát követő, megfelelően szellőző kerékpáros mez. Szilikon csíkok segítenek abban, hogy mozgás közben se csúszkáljon el a mez egyik részen sem, és ne kelljen verseny közben igazítani rajta.


Ez a mez már jóval több, mint egy ruhadarab, szinte a kerékpáros plusz bőrrétege. Valóban olyan, szinte észrevehetetlenül vékony, emiatt a nap UV-sugarai ellen való védelem kiemelkedően fontos az ilyen profi kerékpáros mezek hordása esetén!A kerékpáros mezek tisztítása:  • Fontos, hogy mindig betartsuk a ruházatba varrt címke előírásait, főleg a hőfokot, hisz speciális ruházatról beszélünk, mely érzékenyebb lehet a hőre. 30-40 foknál magasabb hőmérsékletnek ne tegyük ki mosáskor!

  • Használjunk hozzá kifejezetten technikai ruházathoz kifejlesztett mosószert, azonban ha mégis mással mosnánk, érdemes ez esetben is legalább havonta 1 alkalommal átmosni a speciális mosószerrel, így száműzhetjük a kellemetlen szagokat belőle.

  • Fontos tanács: ha nem kerül azonnal levétel után mosásba a kerékpáros mez, akkor mindenképp szárítsuk meg, mielőtt elraknánk, mert a nyirkos anyag nagyon könnyen bebüdösödik, és ezeket a rossz szagokat nagyon nehéz lesz eltávolítani belőle, ráadásul a többi ruhánkat is tönkre tehetjük vele!

  • Ha mosógépünknek van sport programja, érdemes azt használni kerékpáros ruházataink tisztításakor!