Kerékpáros mezek

 

Valószínűleg sokan legyintenek a kerékpáros mezek használatára, pedig ma már elképesztően széles kínálatból válogathatnak a bringások felhasználási terület és akár ízlés szerint, nem csak a profi sportolókat kényeztetik a gyártók a szebbnél szebb darabokkal.

Talán nem is sejtik, hogy akár a mindennapi munkába kerekezés élménye is sokkal jobb lehet egy kerékpáros mezben, mint mikor a 100 %-os pamut pólónkból csavarni lehet a "vizet" beérkezvén. A napi sport-adagunk ekkor ugyanúgy meglesz, mégsem látni rajtunk már messziről, hogy mekkorát bringáztunk. Ilyen állapotban inkább egy alapos tusolásra vágynánk, nem egy munkamegbeszélésre.

 

Hogy mitől is mások a kerékpáros mezek, mint a pamut felsőink, vagy elegáns ingünk? 

Attól, hogy a kerékpáros mez speciális anyagán átengedi a sportolás közben keletkezett testpárát, mielőtt az még izzadságcseppekké állna össze, és kivezeti, elpárologtatja, ezért száraz ruhában bringázhatunk tovább, míg a pamut pólóban megizzadva folyna rólunk a víz, teljesen átnedvesítve a pólót, ezután már csak egy kis szél kell egy alapos megfázáshoz. A megfázáson túl talán még jobb érv a kényelem, hisz azért elég rossz érzés nedves-nyirkos felsőben lenni...

 

  • Hétköznapi viseletű kerékpáros mezek használatához nem szükséges versenyzőnek lennünk, direkt azok számára készült, akik a mindennapokban tekernek, akár munkába, vagy csak hobbiból. A nekik szánt darabok visszafogottabbak, mint a versenyzők logókkal ellátott színes mezei, mégis komoly fejlesztések eredménye.

Akik szeretnének a bringán is "utcai" viseletben lenni, vagy legalábbis ezt a látszatot kelteni, azoknak gyártottak a kerékpáros mezek anyagából utcai ruházatnak tűnő pólókat, ingeket, akár farmernadrágokat is. Ezekről első ránézésre nem mondaná meg senki, hogy speciális anyagú mez vagy nadrág, szabásuk egy-egy átlagos ruhadarabra emlékeztető, mégis a bringásoknak szánt kiemelkedő tulajdonságokkal ellátva: biztosítják a test hőháztartását, és a pára áteresztését.

 

  • Túrázóknak illetve hosszú távokon bringázóknak egy kicsit megint mások az igényeik, az ő kerékpáros mezük 1-3 zsebbel van ellátva, és bizonyos modelleknél hálós kialakítású, hogy megfelelően szellőzzön, ezt tovább állíthatjuk a félig, vagy teljes hosszában lehúzható cipzár segítségével is.

 

  • A versenyzők számára elengedhetetlen a maximális teljesítmény elérése érdekében a test vonalát követő, megfelelően szellőző kerékpáros mez. Szilikon csíkok segítenek abban, hogy mozgás közben se csúszkáljon el a mez egyik részen sem, és ne kelljen verseny közben igazítani rajta.

Ez a mez már jóval több, mint egy ruhadarab, szinte a kerékpáros plusz bőrrétege. Valóban olyan, szinte észrevehetetlenül vékony, emiatt a nap UV-sugarai ellen való védelem kiemelkedően fontos az ilyen profi kerékpáros mezek hordása esetén! 

 

A kerékpáros mezek tisztítása:

  • Fontos, hogy mindig betartsuk a ruházatba varrt címke előírásait, főleg a hőfokot, hisz speciális ruházatról beszélünk, mely érzékenyebb lehet a hőre. 30-40 foknál magasabb hőmérsékletnek ne tegyük ki mosáskor! 
  • Használjunk hozzá kifejezetten technikai ruházathoz kifejlesztett mosószert, azonban ha mégis mással mosnánk, érdemes ez esetben is legalább havonta 1 alkalommal átmosni a speciális mosószerrel, így száműzhetjük a kellemetlen szagokat belőle.
  • Fontos tanács: ha nem kerül azonnal levétel után mosásba a kerékpáros mez, akkor mindenképp szárítsuk meg, mielőtt elraknánk, mert a nyirkos anyag nagyon könnyen bebüdösödik, és ezeket a rossz szagokat nagyon nehéz lesz eltávolítani belőle, ráadásul a többi ruhánkat is tönkre tehetjük vele! 
  • Ha mosógépünknek van sport programja, érdemes azt használni kerékpáros ruházataink tisztításakor!