Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Mezek

Mezek

A kerékpáros mez használatára valószínűleg sokan csak legyintenek, pedig ma már felhasználási terület és akár ízlés szerint is elképesztően széles kínálatból válogathatnak a bringások. A gyártók pedig nemcsak a profi sportolókat szolgálják ki a szebbnél szebb és praktikus darabokkal.

Egy kerékpáros mezben akár a mindennapi munkába járás élménye is sokkal jobb lehet, mint mikor a 100 %-os pamut pólónkból csavarjuk vizet a beérkezést követően. A napi, megszokott, sportolással töltött időnk így is változatlan marad, mégsem látni rajtunk már messziről, hogy egy alapos kerékpárút áll mögöttünk. Ilyen állapotban inkább egy alapos tusolás hiányzik nekünk, nem egy munkamegbeszélés.

Miben különbözik egymástól a kerékpáros mez, és a pamut felsőnk, vagy elegáns ingünk?

A kerékpáros mez speciális anyaga a sportolás közben keletkezett testpárát átengedi, kivezeti, majd elpárologtatja. Ennek köszönhetően kiküszöböli, hogy izzadságcseppekké álljon össze, emiatt száraz ruhában bringázhatunk tovább, míg a pamutpólóban folyna rólunk a víz, a ruházatunk pedig teljesen átnedvesedne. És ezután már csak egy kis szél is elég egy alapos megfázáshoz. A megfázáson túl talán még jobb érv a kényelem, hiszen nedves-nyirkos felsőben kerékpározni minden, csak nem komfortos.

Hétköznapi viseletre szánt kerékpáros mezek

Használatukhoz nem szükséges versenyzőnek lennünk, hiszen direkt azok számára készült, akik a mindennapokban tekernek, akár munkába, akár csak hobbiból. A nekik szánt darabok visszafogottabbak, mint a versenyzők logókkal ellátott színes mezei, ám ugyanolyan gondos és alapos fejlesztések eredményeként születtek meg.

Akik a bringán is inkább az utcai viseletet részesítenék előnyben, vagy legalábbis ezt a látszatot szeretnék kelteni, számukra a gyártók a kerékpáros mezek anyagából utcai ruházatnak tűnő pólókat, ingeket, akár farmernadrágokat is kifejlesztettek. Első ránézésre ezekről a ruhadarabokról nem mondaná meg senki, hogy speciális anyagú mez, vagy nadrág. Szabásuk egy-egy átlagos ruhadarabra emlékeztet, mégis a bringásoknak szánt kiemelkedő tulajdonságokkal vannak ellátva: a test hőháztartását és a pára áteresztését biztosítják.

Túrázóknak, illetve hosszú távokon bringázóknak szánt kerékpáros mezek

Nekik egy kicsit megint mások az igényeik, az ő kerékpáros mezük 1-3 zsebbel van ellátva, és bizonyos modellek hálós kialakításúak, hogy megfelelően szellőzzenek. Ezt a félig, vagy teljes hosszában lehúzható cipzár segítségével is tovább tudjuk állítani.

A versenyzők számára kifejlesztett kerékpáros mezek

A maximális teljesítmény elérése érdekében a versenyzők számára elengedhetetlen a test vonalát követő, megfelelően szellőző kerékpáros mez. A szilikon csíkok abban segítenek, hogy ne csúszkáljon el a mez egyik részen mozgás közben sem, és ne kelljen igazítani rajta versenyzés közben.

Ez a mez már jóval több, mint egy ruhadarab, szinte a kerékpáros plusz bőrrétegének fogható fel. Szinte észrevehetetlenül vékony, emiatt a nap UV-sugarai ellen való védelem az ilyen profi kerékpáros mezek hordása esetén kiemelkedően fontos.

A kerékpáros mez tisztítása

– Fontos, hogy a ruházatba varrt címke előírásait mindig tartsuk be. Főleg a hőfok tekintetében nagyon fontos ez, mivel speciális ruházatról beszélünk, mely a hőre érzékenyebben reagálhat. Emiatt mosáskor 30-40 foknál magasabb hőmérsékletnek ne tegyük ki.

– Amennyiben a kerékpáros mez nem kerül mosásba azonnal a levételt követően, akkor mindenképp szárítsuk meg, mielőtt elraknánk, mert nagyon könnyen bebüdösödik a nyirkos anyag, és ezeket a rossz szagokat később nagyon nehéz lesz eltávolítani. Ráadásul így a többi ruhánkat is tönkre tehetjük.

– Kifejezetten technikai ruházathoz kifejlesztett mosószert használjunk, azonban ha mégis más tisztítószer mellett döntünk, érdemes ez esetben is havonta legalább 1 alkalommal speciális mosószerrel is átmosni, így a kellemetlen szagokat is száműzhetjük.

– Ha mosógépünknek van sport programja, a kerékpáros ruházataink tisztításakor érdemes azt használni.

 

Szűrés