Egészséget nem vásárolhatsz, de kerékpárt igen!

Haibike

4termék14
4termék14

A Haibike története

 

  • 1995-ben Suzanne Puello és férje, Felix Puello alapította Haibike-ot a bajorországi Schweinfurtban. 

Suzanne dédnagyapja, Engelbert Wiener az 1900-es évek eleje óta működő kerékpárgyártó üzeméből fejlődött ki a ma ismert Winora csoport. Tanulmányai végeztével Suzanne elszegődött tanoncnak a családi gyárba, ahol megismerhette a kerékpárgyártás minden részlegét.

Ma már Suzanne Puello elnök vezérigazgató férjével Felix-szel közösen vezeti a Haibike céget.

haibike.jpeg

A kezdetben gyártott kerékpárok még Winora néven futottak, nevük hamarosan Hai-bike (azaz „Cápa-kerékpár”), majd Haibike lett.

 

Az első 15 évben vizuálisan, és technikailag is jelentős fejlődésen mentek keresztül a modellek, majd 2010-ben az Eurobike-on bemutatták az elektromos MTB-ok elődjét, a Haibike eQ XDURO-t.

 

4-féle modellt fejlesztettek ki: fully,  hardtail, cross és trekking.  

A cég életében ez egy jelentős állomás volt, a kereslet minden várakozásukat felülmúlta, szinte pillanatok alatt elkapkodták az XDURO-kat. 

 

A motorkerékpároknál használt speciális öntési technika alkalmazásával lehetővé vált olyan kerékpár alkatrészek előállítása, melyek rendkívül stabilak és pontosak, mégis nagyon könnyűek. 

 

  • 2011-ben az XDURO RX kiérdemelte az egyik legismertebb nemzetközi design díjat, iF design díját. A termékcsalád ekkor már 11-féle modellből állt, köztük az eQ Xduro 29. Ebben az évben mutatták be az Xduro Race-t is, mely egy 45 km/órával is száguldani tudó elektromos országúti kerékpár

 

  • 2012-ben lett a Haibike nagykövete a tehetséges német hegyikerékpáros, Sabine Spitz, aki a világ elitjében versenyzett. Már az együttműködés első évében Sabine olimpiai ezüstöt nyert Londonban.

 

A német nemzetiségű Maximilian Semsch is a Haibike-ot választotta, hogy az ausztrál kontinenst körbetekerje kerékpárjával. Választottja az Xduro trekking lett. Közel tízezer mérföldet járt be, ez volt a modern e-bike történetében az első ilyen jellegű túra. 

 

2012-re a termékcsalád már 17 modellel büszkélkedhetett, beleértve az első e-MTB-ot, és a Haibike első ízben mutatta be az Xduro Trekking S e-kerékpárt, mely akár 45 km/órával képes haladni. (Az „xduro” név az x-cross és enduro szavak összeolvasásával született.) 

 

  • 2013-ra a már 37-féle modellt előállító cég üzenete egyértelmű: A Haibike elkötelezett az E-performances mellett.

Ebben az évben nagyon fontos fejlesztéssel álltak elő, ez a SkidPlate: kross motorok mintájára ütésálló műanyag védi a motort a kopástól és a sérülésektől. A Haibike az első gyártó, aki bemutatta ezt az Xduro vonalon. 

 

Az Eurobike-on még a német szövetségi kancellár, Angela Merkel is meglátogatta a Haibike standját, kérésére Suzanne és Felix ismertette a márka legfontosabb elemeit.

A Haibike mutatta be először a gyors és tiszta országúti e-kerékpárt. Az Xduro offroad modellek teljesítményét felhasználva, a terepre szánt kerékpároknál szerzett tapasztalatát az országúti kerékpároknál is kamatoztatta. Az eredmény az XDURO Race lett: az első nagyszabású eRunner, a Superrace, és a gyors Flatbar Runner.

Ennek az újításnak azonban új névre is szüksége lett, így alakult ki az E-performance kifejezés. Az elektromos teljesítményt ebben az értelemben a tiszta emberi teljesítmény és az elektromos támogatás kombinációjaként értelmezte.

 

Időközben megjelent az Xduro testvére, a Haibike Sduro, mely megbízhatóságával és jó ár/teljesítmény arányával a németek egyik legkedveltebb e-kerékpárja lett, majd 2014-ben megszületett az SDURO első e-MTB bajnoki címe

 

Szintén elsőként a történelemben a Haibike az iF-díjat ötször is kiérdemelte: három e-performance és két performance kerékpárral. Ekkor fordult elő először, hogy egy gyártó egyszerre több díjat is kapott.

A Haibike az első olyan gyártó, mely a felfüggesztés szabályozására elektronikát használt, s ezzel ajtót nyitott az elektronikus segédrendszerek új világa felé. 

 

 

  • 2014-ben Abos rendszer komponensei a váz méretét 38 %-kal csökkentették, az akkumulátor formálisan és technikailag is integrálva lett a vázcsőbe.

 

  • 2015-ben Guido Tschugg is a Haibike-ot választotta. Ez egy fordulópontot jelentett az e-performance megítélésében, hiszen Guido volt az első aktív szakember, aki e-mountainbike-ra váltott. 

 

2015-ben megjelent az első e-downhill, mely hatalmas sikert hozott maga után.

 

  • 2016-ban a Haibike bemutatta az e-Connectedet: digitális kapcsolattal látta el a kerékpárokat. A Connect egy kis eszköz, mely integrálódik az e-bike vezérlőegységébe, adatokat küld és fogad. Új funkciói pl. a GPS alapú lopásvédelem és vezérlés. Okostelefon-alkalmazáson keresztül megtekinthető valamennyi menetinformáció, ezzel megnyitva az utat az intelligens performances-kerékpárok felé.

 

 

  • 2018-ban a brit Sem Pilgrim is a performance mellett döntött, teljes mértékben az xduro vonalat használva. Egyedi Haibike kerékpárjával számos rendezvényen vett részt. A közösségi médiában több mint 500 ezer követőjének mutatta be trükkjeivel és ugrásaival, mire képes az e-bike. 

Szűrés
Ajánlataink
Alkategória
Gyártó
Vázméret
Motor működési elve
Szín
Váz kialakítása
Kerékméret
Váz anyaga
Váltórendszer
Motor elhelyezkedése
Motor gyártója
Fék típusa
Termék státusza