MTB 27,5”

Drága Kerékpáros Barátunk!

A Berguson kerékpárüzlet és szerviz betegség miatt zárva.

Az elmúlt hetekben a megbetegedések okozta folyamatosan csökkenő létszám mellett az utolsó pillanatig küzdöttünk, hogy ne kelljen bezárni, de mára a munkatársak 80%-át elérte a betegség.

A nyitás tervezett ideje 2021. március 11. csütörtök.

Mindezek mellett azt javasoljuk, hogy vásárlásodhoz inkább az online csatornánkat válaszd, amennyiben tisztában vagy az elképzeléseddel. 

Ha tanácsra, segítségre van szükséged a döntéshez, hívj bennünnket telefonon, ahol segítünk, de lehet, hogy kicsit többet kell majd várnod.

A weben megrendelt tételeket futárszolgálattal kiszállítjuk.
Köszönjük a megértésed: Bergusonék

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

MTB 27,5 ACIÓSAN

A MTB 27,5 egy versenyzésre született, ízig-vérig hegyikerékpár, de némileg háttérbe szorult a nagyobb kerékméretű testvére miatt. Az elképzelés eredetileg jónak látszott, hogy a kisebb kerékméretű változat (ami hosszú ideig örvendett töretlen népszerűségnek) felváltására a tervezők egy új, műszakilag és tudásban is fejlettebb modellt hozzanak létre. A kerék átmérője az elődmodellhez képest nem számottevően nagyobb, így a vázkialakítás, annak geometriája is maradhatott a korábban megszokott maradhatott verzió. Az a tény, hogy a gumi tapadófelületének növelése mind kanyarsebességben, mind fékezhetőségében és kigyorsításban előnyére vált, ez mindenképpen változást jelentett. A különbségeket már egy avatatlan szem is könnyen észreveheti a 26-os és a MTB 27,5 között. Más szóval, a MTB 27.5 mellett egy 26-os monti már szinte gyerekméretűnek látszik.

Az alábbiakban a MTB 27,5 felépítésének főbb tulajdonságait vesszük sorra.

Az igényektől, felhasználási stílustól és pénztárcától függően is lehet merev vázas, vagy rugós, úgynevezett összteleszkópos kialakítású. A legegyszerűbb és legkönnyebb kialakításúak a hardtail, azaz merevfarú felszereltséggel rendelkező változatok. A beépíthető teleszkópvilla 100-140 mm közötti rugóúttal rendelkezhet, emellé a hátsó gumi ballonossága adhatja az extra komfortot.

A fejlődés azonban felgyorsult, és ennek köszönhetően egy eggyel nagyobb kerékméretű társa halászta el előle a versenyeken való szereplés lehetőségét, ezért a gyártók és fejlesztők a szélesebb, egyre speciálisabb igények szerint fejlesztik tovább. A már megszokott MTB 27,5 külsőgumi-méretek mellett már az ún. MTB 27,5+, azaz a BOOST rendszerűek is elérhetőek. Ez a kerékméret a hegyikerékpároknál szokásos, és az újabban fatbike-ként megismert extrém ballonos kerekű MTB-ok között félúton helyezkedik el. Az extrém kerékpárosok körében a szélesebb felületen található több kapaszkodóbütyök miatt népszerűbb, melyek plusz tapadást nyújtanak, de a nagyobb méret miatt alacsonyabb nyomáson használható külső gumikat is igazán ők tudják értékelni.

A MTB 27,5 szinte mindegyike tárcsafékkel felszereltek, a különbség maximum a kedvező árú modellek mechanikus működtetésű tárcsaféke, és a hidraulikus tárcsafék között lehet. A fokozatok számát tekintve a 3x8 sebességes váltórendszerek mellett már olyan lehetőségekkel is találkozhatunk, mint az 1x10-11 vagy 2x10-11, vagy az akár 1x12 fokozat, ami a legújabbnak számít. Az elől egy tányéros hajtóműveknél a váltó nem tudja megakadályozni a lánc leesését, hiszen eleve nem került felszerelésre. Ezeknél a hajtóműveknél speciális fogkialakítású lánctányérokat alkalmaznak, melyek keskeny és vastag fogakkal váltakozva vannak ellátva, ezért lánc cseréjekor okvetlenül figyeljünk arra, hogy a lánc a megfelelő pozícióban legyen feltéve.

Az összteleszkópos MTB 27,5 kerékpárok széles felhasználói körnek nyújtanak ideális alternatívát. Ezek lehetnek könnyű maraton, vagy trail kerékpárok, all montain, vagy ma már inkább enduro változatai, illetve az extrém lejtőzést előnyben részesítőknek a downhill. A sokszínűség miatt egyszerre könnyű és nehéz feladat ajánlani a MTB 27,5 biciklit, hiszen nehéz pontosan és jót ajánlani az ezerféle igények és lehetőségek miatt. Abból a szempontból viszont könnyebb a dolgunk, hogy miként a 26-osnál megszokhattuk, a MTB 27,5 is sokféle vázmérettel érhető el. Emiatt lehetséges az, hogy a 165 cm és az akár 190 cm testmagasság fölötti kerékpárosnak is bátran ajánlható a MTB 27,5 adott típusa (így a trail kategóriából is).

Érdekesség, hogy a MTB 27,5 esetében annak a felhasználónak van a legkönnyebb a dolga, aki versenyzéshez és kikapcsolódáshoz egyszerre keres kerékpárt. Ez azért lehetséges, mert vannak gyártók, akik bizonyos modelljeiknél a 27,5 kerékméret mellett a 29-es kerekek használatára is lehetőséget kínálnak. Ez főleg a MTB 27,5+ modellekre jellemző, hiszen azok ballonosabb gumiméretei átmérőjüknek köszönhetően a 29-es gumimérettel szinte teljesen megegyeznek.