MTB 27,5”

Nézet:
Sorrend:
 
Nézet:
Sorrend:

MTB 27,5


A MTB 27,5 egy versenyzésre született, minden ízében, alkatrészében, összetevőjében hegyikerékpár, de a nagyobb kerékméretű testvére mellett mára némileg háttérbe szorult. Az eredeti elképzelés pedig jónak tűnt, hogy a hosszú ideje töretlen népszerűségnek örvendő kisebb testvérét egy új, műszakilag és tudásban is fejlettebb modellel váltsák fel. Az elődmodellhez képest a kerékátmérő nem számottevően nagyobb, emiatt a vázának kialakítása, geometriája is a korábban megszokott kialakítású maradhatott. Annyival mégis másabb és újszerűbb, hogy a gumi tapadófelületének növelése kanyarsebességben, fékezhetőségében és kigyorsításban az új változat előnyére vált. Az avatatlan szem is észreveheti már a különbségeket a 26-os és a MTB 27,5-ös változatok között, ám azt is mondhatjuk, hogy a MTB 27.5 mellett egy 26-os monti már gyerekméretű kerékpárnak tűnik.


Nézzük át röviden, hogyan is épül fel a MTB 27,5-ös kerékpár.


Az igényektől, a felhasználási stílustól és a pénztárcától függően lehet merev vázas, vagy rugós (úgynevezett összteleszkópos) kialakítású modellek között válogatni. A legegyszerűbb és legkönnyebb kialakításúak a hardtail, azaz merevfarú modellek. A beépíthető teleszkópvilla 100-140 mm közötti rugóúttal felszerelt, és az extra komfortot a hátsó gumi ballonossága biztosítja.


A gyors fejlődés eredményeképpen egy eggyel nagyobb kerékméretű társa halászta el előle a versenyeken való szereplés lehetőségét, ezért a gyártók és fejlesztők a szélesebb, egyre speciálisabb igényeket szem előtt tartva fejlesztik tovább. A már megszokott MTB 27,5 külsőgumi-méretek mellett már az ún. MTB 27,5+, azaz a BOOST rendszerűek is elérhetőek a kerékpárüzletek kínálatában. Ez a kerékméret félúton helyezkedik el a hegyikerékpároknál megszokott, és az újabban fatbike-ként néven elhíresült extrém ballonos kerekű MTB-ok között. Az extrém kerékpárosok körében kifejezetten népszerű, köszönhetően a szélesebb felületen található több kapaszkodóbütyöknek (melyek plusz tapadást nyújtanak), de ők tudják csak igazán értékelni a nagyobb méretnek köszönhetően az alacsonyabb nyomáson használható külső gumikat is.


A MTB 27,5-ös típus szinte mindegyike tárcsafékkel felszerelt, különbséget maximum a kedvező árkategóriájú verziók mechanikusan működtethető tárcsaféke, és a hidraulikus tárcsafék között vehetünk észre. A fokozatok számát tekintve a 3x8 sebességes váltórendszerek mellett már megjelentek az 1x10-11 vagy 2x10-11, vagy az akár legújabbnak számító 1x12 fokozatú változatok is. Az elől egy tányéros hajtóműveknél a lánc leesését a váltó nem képes megakadályozni, hiszen a gyártók eleve fel sem szerelték. Ezeknél a hajtóműveknél speciális fogkialakítású lánctányérokat építenek be, melyek keskeny és vastag fogak váltakozásával felszereltek, ezért a lánc cseréje esetén fokozottan ügyelnünk kell arra, hogy a megfelelő pozícióban tegyük fel azt.


Az összteleszkópos MTB 27,5 kerékpárok széles felhasználói körnek nyújtanak megfelelő és minden igényt kielégítő alternatívát. Ezek lehetnek könnyű maraton, vagy trail kerékpárok, all montain, vagy ma már sokkal inkább annak enduro változatai, illetve az extrém lejtőzés szerelmeseinek a downhill. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően egy MTB 27,5 biciklit egyszerre könnyű és nehéz feladat ajánlani, pontosan a szerteágazó igények és lehetőségek miatt. Abból a szempontból viszont könnyű dolgunk van, hogy a 26-osnál megszokott módon a MTB 27,5 is sokféle vázmérettel elérhető. Így lehetséges az, hogy egy 165, és akár egy 190 cm fölötti magasságú kerékpárosnak is bátran ajánlhatóak a MTB 27,5 különböző típusai, mint például a trail kategória.


Érdekesség, hogy a MTB 27,5 esetében a legkönnyebb a dolga annak a felhasználónak van, aki egyszerre keres kerékpárt versenyzéshez és kikapcsolódáshoz. Ez azért lehet megoldható, mert vannak gyártók, akik egyes modelljeik esetében alternatívát kínálnak a 27,5 kerékméret mellett a 29-es kerekek használatára is. Ez főleg a MTB 27,5+ modellekre jellemző, hiszen annak ballonosabb gumiméretei átmérőjükben szinte teljesen megegyeznek a 29-es gumimérettel.