MTB Fully 29”

Nincs ilyen termék
Keresendő kifejezés
Keresés típusa
ÉS (mindegyik szó szerepel)
VAGY (bármely szó szerepel)
Keresés kategóriában
Összes kategória
Miben keressen
Név
Cikkszám
Rövid leírás a termékről
Termék részletes tulajdonságai
Egyéb választható tulajdonságok
Termék paraméterek
Minimális ár
Ft
Maximális ár
Ft

MTB 29 ACIÓSAN

Bár a 27,5-es és 29-es kerékméret körülbelül azonos időben született, a nagyobbik a méretéből fakadóan számos olyan előnnyel rendelkezik, melyek népszerűbbé tették a kisebb változatnál, és ezeket mind a mai napig ki is használják. Ezt a méretet találjuk meg a 28-as trekkingen, crosstrekkingen vagy az országúti bringákon is. A MTB 29 kerekén azonban erősebb a felni, a ballonosabb külsőgumi pedig jobban alkalmazkodik a terephez. A ballonosságnak köszönhetően a többi 28-ashoz viszonyítva nagyobb átmérővel rendelkezik. Az új méret ennek a tulajdonságnak köszönheti nevét: így született meg a MTB 29 colos kerekű bicikli.

Aki versenyszerűen űzné a montizást, annak el kell fogadnia, hogy a MTB 29 ennek elengedhetetlen feltétele. A nagyobb kerék az elébe kerülő akadályokat könnyebben leküzdi, emiatt találhatjuk meg szinte az összes kerékpár kategóriában.

A kisebb montis kerékméretekhez képest a MTB 29 mind méretében, mind kialakításában is különbözik, így nem lehet bármilyen stílusú bringát 29-esnek gyártani, emiatt a gyártók minden fejlesztést bevetnek.

A legfontosabb fejlesztéseket és legújabb technikákat a versenysportban, azon belül is a legesélyesebb kategóriákban találhatjuk meg leghamarabb, ennek köszönhetően a legdinamikusabban fejlődő hegyikerékpártípus a MTB 29.

Ahogyan előbb jellemeztük, a terep és az időjárás ellen a legnagyobb fegyvere a kerékméret, hiszen az akadályokon könnyedén átgördül, és ezzel szemben az ellenállása a kisebb méretekhez képest nem számottevő, bár bizonyos guminyomások mellett egyszerre több minta is kapaszkodhat.

A méretéből kifolyólag kizárólag hosszú és magas kerékpárok építhetőek, melyeket kényelmesen és kompromisszumok nélkül eredményesen csak magas kerékpárosok használhatnak. Mégis láthatunk alacsony, akár 165 cm magas női versenyzőt is a MTB 29 nyergében, ám neki a versenyben maradásért természetesen sokkal többet kell dolgoznia.

A 29-es merev vázú versenykerékpárok mellett népszerűek még az összteleszkópos, vagy más néven a MTB 29 „fully” változatok is. Ezek olyan alumíniumból, vagy carbonból készült, könnyű vázra épült MTB 29 kerékpárok, melyek elöl-hátul 100-110 mm-es rugóúttal lettek kialakítva. Ahogyan a merev vázas MTB 29 esetében, úgy a fullyk között is a kisebb termetű kerékpárosok csak erősen kompromisszumos megoldásokkal találhatnak maguknak bringát, ezért ezt a méretet inkább a magasabb kerékpárosoknak ajánljuk.

A trail kategóriájú MTB 29 kerékpárok teleszkópja 120-140 mm rugóúttal van felszerelve, de az enduro kerékpároknak köszönhetően ma már akár a 150-160 mm rugóút sem ritka.

A DH kedvelői viszont hiába keresik, a MTB 29 kategóriában nem találják meg a kedvencüket, ugyanis nem éri meg a sok kompromisszum, hogy ennek a stílusnak megfelelően a kerékpár súlypontja alacsonyan legyen, miközben könnyű, de strapabíró is maradjon egyszerre.

A MTB 29 kerékpár enduro, vagy trail kategóriában alkalmas lehet a +rendszer használatára, ennek köszönhetően nem 29-es méretűekkel, hanem 27,5+-os, ballonosabb, széles felnijű kerekekkel szerelik.

A MTB 29 váltórendszere többféle lehet, így a 2x10-11-12-es praktikus váltórendszer, és az egyre népszerűbb 1x11-12-13-as változatok közül mindenki elképzelésének, edzettségének megfelelően választhat magának megfelelő modellt.

Sokaknak új információ lehet, hogy azoknál a rendszereknél, melyeknél elöl nincs váltó, hogyan akadályozzák meg a lánc lerázkódását a MTB 29 kerékpárokról a terepen haladás közben. A válasz egyszerű: a hajtóművet speciális lánctányérral látják el, ezen pedig keskenyebb és vastagabb fogak váltakoznak, a láncszemekbe pedig ezen a módon illeszkednek. Ez a technika nagyon jól bevált, de a biztonság kedvéért az extrém bringákon egy láncterelővel is kiegészítik.